(FOTO) NAJVAŽNIJA EDUKACIJA: Održana javna tribina o prometnim nesrećama i posljedicama

397

Na području Županije Dubrovačko-neretvanske u 2017.godini poginulo je deset osoba. Što su uzroci prometnih nesreća i kako ih smanjiti bili su tema javne tribine koja je održana na Sveučulištu u Dubrovniku.

– Nesreća u prometu uvijek će biti, ali ih se može smanjiti trajnom edukacijom od najranije mladosti do starosti, stvaranjem etičkih i kulturnih navika, podizanjem životnog standarda. Organizatori svega toga trebau biti centralne i regonalne insititucije – kazao je Denis Pavela, predsjednik Udruge sigurnost u prometu. 

Đorđe Obradović mišljenja je kako mediji nema preveliki utjecaj na stanje u prometu, ali na način izvještavnja svakako imaju. 

– Senazacionalističkim izvještavnjem žrtve često postaju predmetom zabave pa još jednom pate, osim kao stradalnici u prometu, onda još i u stvarnom životu. Ne može se generalizirati, ima medija koji stvarno profesionalno i s visokim moralnim načelima izvještavaju. Po pravilu oni mediji koji drže visoku razimu kulture i u drugim temama, jako dobro izvještvaju i o prometu – rekao je Obradović.

Prometni stručnjak Željko Marušić naveo je kako je najveći problem u prometnoj kulturi nepoštivanje propisa.

– To se odnosi na preveliku brzinu, konzumiranje alkohola i opijata. Potrebno je unaprijediti nadzor cesta, kako bi se olakšalo policiji i zaštitilo građane od onih koji voze nerazumno. To je samo jedna od mjera, na primjer, i jeftiniji taksi bi omogućio veću sigurnost kako bi  mladost izlazila u provod i ne bi sjedala u vozilo. Najveći problem naših prometnica su nezaštićene metalne barijere, stupovi, stabla, to su stvari koje treba zaštitii ili ukloniti. Potrebno je s edukacijom krenuti od malena kako bi se ukazalo na činjenicu da je vozilo sredstvo u prometu, nikako za uživanje i dokazivanje – naglasio je Marušić.  

Damir Ogresta iz Cavtata, čiji je sin teško stradao u prometnoj nesreći prije sedam godina.

– Treba promisliti prije nego se krene u promet, treba ima dati do znanja da su posljedice drastične, počevši od najgorih gdje mlade osobe ginu, do onih koji leže ovisni o roditeljskoj skrbi – kazao je Ogresta.

Na javnoj tribini sudjelovali su i predstavnici Zavoda za javno zdravstvo DNŽ, predstavnici policije, obitelj stradalnika u prometnoj nesreći, te učenici srednjih škola.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *