(FOTO) POČELA AKCIJA NADZORA BRZINE VOZILA! Vuletić: ‘Brzina je najveći uzrok prometnih nesreća’

536

Na prometnicama od Konavala, Župe Dubrovačke, grada Dubrovnika pa sve do Dubrovačkog primorja danas traje akcija 24-satnog nadzora brzine vozila jer upravo prekomjerna brzina je najčešći uzrok prometnih nesreća barem što se tiće naše županije. Akcija je izrađena na temelju TISPOLA, Međunarodne udruge prometne policije čiji je Hrvatska član od 2013. godine. Svakoj zemlji-članici je dato da procjeni koliko će takvih akcija imati na svom teritoriju na osnovu neke sigurnosne prosudbe.

-Kao što ste već upoznati, danas je 24-satni nadzor brzine vozila na svim cestama u Republici Hrvatskoj pa tako i na teritoriju ove policijske uprave. Što je cilj ovakve akcije? Cilj ovakve akcije je preventivno djelovanje na vozače kako bi se potakla njihova svijest na smanjenje ukupnog broja prometnih nesreća te disciplinirana vožnja na cestama-kazao je Ante Vuletić, načelnik prometne policije Dubrovnik te dodao: 

-Uključili smo u ovu akciju i medije i građane. Građani su sami izabrali lokacije, i tijekom 24 sata obići ćemo te lokacije, no ipak nećemo moći biti na svim predloženim mjestima zbog tehničkih uvjeta te zemljopisnog terena, ali ćemo gledati da što više lokacija obuhvatimo.

Ovakave akcije se često provode, a upravo takva jedna bila je i prije mjesec dana. 

-Ovakva akcija provedena je prije mjesec dana te je polučila određene rezultate. Pokazatelj nam je za ubuduće da se ovakve akcije trebaju nastaviti zajedno s građanima i medijima te prezentirati javnosti-kazao je Vuletić.

Pričajući sa policijskim služebenicima općenito o tome kako se mjeri brzina, te koji su najčešći uzroci nesreća, mladi policijski služebnici Nenad i Pero zaustavili su stariju gospođu koja je vozila 54 km/h te smo je i mi priupitali podržava li ovakve akcije te smatra li ih korisnima. 

-Mislim da su akcije dobre jer svatko tko vidi policajca da zaustavlja vozila stat će na kočnicu, a dobre su i radi poruke da zaista ne treba voziti brzo-kazala je gospođa Katarina. 

Zbog prekomjerne brzine jednom gosparu je naplačena i kazna jer je umjesto dozvoljenih 50 km/h vozio 71 km/h. 

Brzina nije jedini uzrok prometnih nesreća ali je najveći uzrok. 

Što se tiće promentih nesreća, brzina je i dalje njihov najveći uzrok. Na području naše postaje zabilježeno je više od 70 prometnih nesreća prouzrokovanih upravo prebrzom vožnjom-zaključio je Vuletić.  

Vozite oprezno, prilagodite brzinu uvjetima na cesti, obračajte pozornost na ostale sudionike u prometu pogotovo pješake i motocikliste jer i jedan život je previše!

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *