(FOTO) STEP N’ JAZZ: Pripreme u susret svjetskom natjecanju u Njemačkoj

506

Bliži se natjecanje u stepu, a ovaj put riječ je o svjetskom natjecanju u Njemačkoj koje počinje za dva tjedna. Naš dubrovački nagrađivani plesni klub Step n’jazz priprema se punom parom za natjecanje, a u pripremi su 33 člana s 14 koreografija te se natječu u dječjim i juniorskim kategorijama. U kratkom razgovoru priupitali smo ih je li konkurencija velika te koja je najveća prepreka u stepu.

-Najveći konkurenti su zapravo postali svi. Prije 10 -15 godina scena stepa se pojačala i postala je puno veća nego što je bila nekoć. Prije su Amerikanci bili daleko najjači, jer je step upravo američka plesna disciplina. Međutim u Europi su se masovno počeli organizirati step festivali na kojem sudjeluju najbolji steperi i pedagozi iz Amerike i otkad se to događa razina stepa u Europi se podigla, tako da na svjetskom prvenstvu nema lošeg konkurenta. Ako ima 45 solista u kategoriji u kojoj se natječu, onaj 45. je skoro jednako dobar kao i onaj koji je prvi – kazala je Linda Valjalo, voditeljica Step n’jazza.

Svako natjecanje nekad ima prepreke, a najveća prepreka u stepu je upravo ona financijska.

-Imamo potporu i od Grada Dubrovnika i Turističke zajednice Dubrovnik. No, put na natjecanje košta 3.500 kn te bez obzira na sva sponzorstva ostaje dio koji djeca i njihovi roditelji moraju platiti iz svog džepa. Problem bi bio manji da je jedno natjecanje godišnje, no da bi išli na svjetsko prvenstvo oni se moraju kvalificirati i moraju ići na dva državna natjecanja da bi uopće stekli pravo izaći na svjetsko prvenstvo i većinom se na ta dva natjecanja također mora putovati. Na kraju se skupi tih natjecanja i putovanja, a to je i velika suma novca – kazala je Valjalo.

Iz Hrvatske na svjetsko prvenstvo u stepu putuju samo dubrovački Step n’jazz te plesni klub iz Zagreba Step by step.

-Ovo će mi biti 6.svjetsko natjecanje. Očekivanja su jako velika dok je konkurencija još veća. Velika nam je čast pristupiti na takvo natjecanje, a kad čujemo da prolazimo iz kruga u krug dalje onda smo mi sve sretniji i taj osjećaj ne možemo opisati riječima – kazao je Mihael Tošić, plesač stepa i Step n’jazz Dubrovnik te dodao:

-Ove godine ću se predstaviti sa soulom, duom, triom, malom grupom i formacijom. U početku bude jako teško zapamtiti sve koreografije, ali kako vrijeme odmiče tako nam to postane navika-kazao je Tošić.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *