(FOTO) SVE OČI UPRTE U PREDSJEDNICU: Kolinda Grabar Kitarović preselila ured u Dubrovnik

187

Dubrovčani su danas ugostili Hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović koja je na četiri dana preselila svoj ured u Dubrovnik, točnije Palaču Ranjinu koja se nalazi u Gradu te je sjedište Županije. Predsjednicu su dočekali gradonačelnik Mato Franković, župan Nikola Dobroslavić te drugi brojni dubrovački političari, ali i građani. 

– Ovaj tisućljetni Grad je bio pet stoljeća država koja je u mnogočemu bila ispred svog vremena i uz bok najbogatijima. Dubrovnik grad koji je dao brojne velikane, domoljube, ljude kojima je Grad bio iznad svega, nikad pojedinac, uvijek tim te je upravo to i ključ uspjeha. Ovaj Grad je bio posljednje mjesto u kojem je boravio padre Petar Perica, Isusovac i autor poznatih pjesama ‘Do nebesa nek se ori’ i ‘Rajska djevo kraljice Hrvata’, koji je upravo na današnji dan prije 73 godine smaknut bez suđenja od strane Partizanskog odreda na otoku Daksi – kazao je gradonačelnik Franković. 

– Ovaj Grad je jedan od simbola obrane i značajan povod međunarodnom priznanju Republike Hrvatske. 

Dobrodošlicu predsjednici iskazao je i župan Dubrovačko-neretvanske Nikola Dobroslavić. 

– Počašćeni smo da je predsjednica Republike Hrvatske odlučila biti i gost i domaćin u našoj Dubrovačko-neretvanskoj županiji u gradu Dubrovniku. Drago nam je da ćemo imati priliku obići sve dijelove Županije. Predviđene su i Konavle, Župa Dubrovačka, Elafitski otoci, Primorje, Pelješac, Korluča, Lastovo, Dolina Neretve. Razgovarat ćemo o problemima – kazao je župan Nikola Dobroslavić. 

Predsjednica Grabar-Kitarović je uvjerena da će dobiti cjelovitu sliku stanja u Županiji. 

– Nećemo to samo zabilježiti već ćemo i nastaviti dalje razgovarati s Vladom RH, resornim ministarstvima, ali i svima koji su odgovorni za unapređenje života u Dubrovniku i Dubrovačko-neretvanskoj županiji – kazala je Grabar-Kitarović.

– Grad Dubrovnik i cijela Županija uvijek su imali posebno političko-kulturno-duhovno i gospodarsko značenje i za Hrvatsku i za hrvatski narod, kako kroz povijest, tako i danas. Brojna imena su potekla iz Dubrovnika i obilježili hrvatsku kulturu, književnost i znanost poput Marina Držića, Ivana Gundulića, Ruđera Boškovića i drugih.

Predsjednica se osvrnula na neke od problema s kojima se Dubrovnik susreće svaki dan, kao što je uzak kopneni pojas Županije, prekid državnog teritorija kojeg treba premostiti Pelješkim mostom koji je neophodan, te se također slažila s gradonačelnikom Frankovićem kako Dubrovnik treba čvršće povezati s glavnim gradom Zagrebom, ali i drugim gradovima.

I.M./M.Z.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *