(FOTOGALERIJA) Na Sveučilišnom kampusu otvorena izložba Držićevih djela

432

Danas u podne, na Kampusu Sveučilišta u Dubrovniku, otvorena je izložba Držićevih djela također i u sklopu obilježavanja 450. godišnjice njegove smrti. 

-Ova izložba organizirana je zajednički na poticaj središnjice Matice hrvatske iz Zagreba, a organizirali su je Sveučilište u Dubrovniku i Matica Hrvatska-ogranak iz Dubrovnika. Drago nam je da se Sveučilište uključilo u obilježavanje velike Držićeve obljetnice, godinu koju upravo ispračamo,a  protekla je u čašćenju i podsjećanju na našeg velikog Vidru u 450. godišnjici obilježavanja njegove smrti-kazala je dr.sc. Katja Bakija, autorica izložbe te nastavila:

-Kad smo kolegica Sanja Žaja-Vrbica i ja razmišljale kako organizirati i postaviti ovu izložbu, odlučile smo da bude koncentrirana oko  dvije važne godišnjice. Ona 2008. godine koja je sva bila u znaku Držića i  koju je Vlada Republike Hrvatske proglasila Držićevom godinom, te godišnjica Držićevog 500-tog rođendana i ova godišnjica kad obilježavamo 450.godišnjicu njegove smrti. 

Kako kaže dr.sc. Bakija ova izložba je tek jedan mali izbor bogatog Držićevog opusa koji jest temelj identiteta i koji je značajan dio naše književne, kulturne i duhovne baštine. Također je kazala kako je izložba organizirana i iz razloga da Držić i Držićev jezik ne bi ostali u arheologiji, u filološkoj baštini već da bude živ i da ga živimo kroz svakodnevnicu. 

No, za Držića bi se moglo reći i da je fenomen, jer kroz sve godine i stoljeća on je i dalje čitan te se sve iz Držićevog vremena može primjeniti i u ovom. 

-Riječ je o fenomenu, o Držićevom geniju koji preskakući stoljeća s takvom lakoćom dopire do nas, dopire do nove, mlade, prilagodljive publike i očito je njegov genij upravo u njegovoj aktualnosti, u aforističnosti, svojevremenosti njegovih ideja o ljudima, svijetu, o zbilji, kazalištu, o ljudima nahvao kojih se  nažalost nećemo nikad riješiti. Dakle, Držić nam očito i danas svojim velikim djelom ima što poručiti o odnosu pojedinca i vlasti, o životu, o odnosu države prema pojedinačnoj ljudskoj patnji. U svakom slučaju Držić je aktualan i ne samo nama u Hrvatskoj-zaključila je dr.sc. Katja Bakija.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *