(FOTOGALERIJA) PROSLAVLJEN DAN OPĆINE KONAVLE! Svečanoj sjednici prisustvovali brojni uglednici iz političkog i društvenog života

377

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća održanoj u nedjelju na Grudi povodom Dana općine Konavle i 26. obljetnice oslobođenja dodijeljena su priznanja ovogodišnjim laureatima. Nagrada Općine Konavle za životno djelo dodijeljena je posthumno Don Vladu Puci, za izniman doprinos u duhovnoj i materijalnoj obnovi Konavala nakon Domovinskog rata, Nagrada Općine Konavle za izuzetan i osobito vrijedan doprinos iz područja zdravstva i socijalne skrbi dodjeljena je dr. Neri Vrkaš, a za izuzetan i vrijedan doprinos iz područja sporta Nagrada Općine Konavle otišla je u ruke Biciklističkom klubu Konavle.

Također, zahvalnica Općine Konavle za izniman doprinos u očuvanju konavoske tradicije i doprinosu ugleda Konavala dodijeljena je ”Konavoskim materama”, odnosno ženama koje u svakodnevnom životu nose konavosku nošnju. Riječ je o Mariji Bekić (Radovčići), Kati Zadre (Močići), Kati Bačan (Grušići), Luci Mazavac (Popovići), Mari Lobro (Radovčići), Luci Đuratović (Vitaljina), Kati Rašica, (Đurinići), Stani Radonić (Vitaljina), Jani Spremić (Vitaljina), Mariji Božović (Višnjići), Ani Vidak (Gruda), Radi Golubić (Ljuta), Mari Čupić (Vodovađa), Luci Pušić (Dunave), Kati Braičević (Cavtat), Kati Đurković (Cavtat), Luci Matijašević (Popovići), Seli Šturica (Kuna Konavoska), Pavi Ljubenko (Đurinići), Mari Pržić (Vitaljina).

Sjednicu je otvorio predsjednik Općinskog vijeća Konavala Ivo Simović koji je na samom početku pozdravio branitelje.
”Čast mi je što mogu pozdraviti branitelje i obitelji poginulih branitelja, predstavnike udruga proisteklih iz Domovinskog rata, posebno Tigrove s kojima smo potpisali ugovor o suradnji, udrugu Hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata i ONB-a”, rekao je Simović.

Načelnik Božo Lasić ovom prilikom je istaknuo kako ga veseli što može između dva Dana općine podvući crtu i vidjeti kako je napravljeno sve ono što je obećano.
”Prošla je godina dana otkako sam zadnji put bio ispred vas, ali su okolnosti su tada bile drugačije. Bili smo na početku mandata, ali smo već tada pred vama imali projekte, od kanalizacije na Grudi do uređenja ulaza u Cavtat. Ponosan sam što u najmanju ruku mogu kazati kako stojim pred svojim Konavljanima, ovdje sa svojim suradnicima, uzdignute glave jer ostvarujemo što smo obećali. Moram ovdje spomenuti, izgradili smo cestu prema Stravči, radi se raskrižje na Zvekovici prema Cavtatu, završili smo cestu u Tihoj i riješili tamo imovinsko-pravne odnose, aktivno se radi na projektiranju brze ceste od Dubrovnik do Zračne luke i zahvaljujući našim ljudima, konačno se i nas općine pita kuda ona treba ići. Tražili smo da se ne ruše kuće na Zvekovici i uspjeli smo u tome”, rekao je načelnik Lasić.
”U tijeku su radovi na kanalizaciji na Grudi, a danas smo prije ove sjednice potpisali 12 milijuna kuna vrijedan ugovor za radove na odvodnji u Moluntu. Vodu smo doveli u Bane, a ostala su nam još tri mjesta, a to su Kuna Konavoska, Pavlje brdo i Gunjina. Moram se ovdje osvrnuti i na projekt Zračne luke, to je jedna od najvećih investicija u Hrvatskoj vrijedna preko milijardu kuna”, rekao je načelnik Lasić.

Napomenuo je kako su velika sredstva uložena u zdravstvenu skrb, od kardiološke ambulante na Grudi, fizijatrije, Doma za starije i nemoćne.
”Također ne mogu ne spomenuti brojne vrtiće koji rade kroz Konavle, i Bogu hvala neka rade. Nismo zanemarili ni kulturu i sport, u petak je otvorena nova knjižnica u Cavtatu, pripremamo izgradnju Muzeja za iseljenike. Napravili smo niz dječjih igrališta. Prihvaćen je i UPU Cavtata sa Zvekovicom, a pripremamo izgradnju nove škole i vrtića u Cavtatu u suradnji sa Županijom. Mislim kako ćemo to uspješno riješiti, a zahvaljujući Županiji uspješno se obnavlja škola na Grudi. Izgradili smo novu zgradu Općine, u nju smo uselili, ali tu će biti i tržnica, samoposluga, kafić, već posluje banka tako da je to jedan značajan objekt za Konavle ”, rekao je načelnik te se osvrnuo na investiciju koju Društvo prijatelja dubrovačke starine planira na Prevlaci.
”Mogli smo te radove simbolično započeti za Dan općine, ali bolje pričekati još malo. Uređenje te tvrđave koja je bila zapostavljena 25 godina je važno kako za Konavle tako i na nacionalnoj razini”, rekao je načelnik Lasić.

Izaslanik premijera Andreja Plenkovića, župan Nikola Dobroslavić rekao je ovom prilikom kako su Konavle danas jedna od najboljih jedinica lokalne samouprave kako u županiji tako i u Hrvatskoj. Podsjetio je ipak kako je početak obnove nakon rata bio mukotrpan posao.
”Sjetit ćemo se kako su Konavle 1992. godine krenule od nule, od porušenog područja, a Republika Hrvatska je, na čelu s prvim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom, na sebe preuzela cjelokupnu obnovu porušenog područja. Moramo pamtiti naše branitelje, ali i sve one koji su nam donijeli pred vrata to zlo, ne kako bi se vraćali u prošlost već kako ne bi dopustili da se to ikada više dogodi”, rekao je župan Dobroslavić.
”Na toj istini moramo temeljiti naš put u budućnost i zato ozdravljamo sve ono što naša Vlada danas radi, ne samo u gospodarstvu nego i u strateškim projektima. Spomenut ću ovdje tri pristupa Vlade: nastavak gradnje Pelješkog mosta, Vlada je vratila dostojanostvo Hrvatskoj vojsci koja je danas bolje opremljena i ona je jamstvo naše sigurnosti. Treći pristup je potpora našim sunarodnjacima u BiH i mi se nećemo pomiriti s time da Hrvati nisu ravnopravan narod”, rekao je župan Dobroslavić te obećao rješavanje pitanja osnovne škole u Cavtatu.

Okupljene su pozdravili i zastupnica u Europarlamentu Dubravka Šuica koja je poručila kako je prvenstveno veseli vidjeti da su u Konavlima stvoreni uvjeti za bolji život zbog čega Konavljani više ne ‘bježe’ u Dubrovnik, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković koji je čestitao vodstvu Općine na projektu obnove tvrđave na Prevlaci, a pohvalio je i dobar međusobni odnos.
Zastupnik u Hrvatskom saboru i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića Branko Bačić rekao je kako je za najveći dio uspješne realizacije projekata u Konavlima zaslužan upravo načelnik Lasić i njegovi suradnici koji dobro koriste vertikalu vlasti, a zastupnica Sanja Putica posebno je pohvalila načelnika Lasića jer je u rješavanje konavoskih problema uključio mlade ljude.
Načelnik Općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli kazao je kako su Konavle dobar primjer što se vidi iz brojnih projekata, a posebno je čestitao na uspješnom njegovanju tradicije i baštine te poticanju OPG-ova i održavanja manifestacija koje predstavljaju Konavle.

Prisutnima se obratio i predsjednik Gradskog vijeća Grada Pakraca Miroslav Ivančić koji je poželio da Konavle budu ”onako lijepe kako su ih zamišljali branitelji dok su ih branili i oslobađali”.
Program su uljepšala djeca djeca Dječjeg vrtića Konavle, učenice Osnovne škole Gruda, učenici Osnovne škole Cavtat, klapa Čilipi, a prikazan je promotivni film o Konavlima.

Sjednici su prisustvovali i brojni drugi gosti, među kojima državni tajnici Frano Matušić i Nikolina Klaić, gradonačelnik Mato Franković, načelnik Općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli, načelnik Općine Dubrovačke primorje Nikola Knežić, načelnik Općine Ston Vedran Antunic, načelnika Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i njegov zamjenik Valentin Dujmović, ali i veleposlanik RH u Crnoj Gori Veselko Grubišić, ministrica u Vladi Crne Gore Marija Vučinović i brojni drugi.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *