(FOTOGALERIJA) Spektakl na završnici AERONAUT-a 2!

410

Zadnjeg dana događanja zrakoplovne tematike “AERONAUT 2”, u organizaciji Aerokluba Nimbus i Zajednice tehničke kulture Dubrovnik, a uz sponzorstvo Zračne luke Dubrovnik, prisustvovalo je više od 70 učenika osnovnih škola, te brojni roditelji. U uvodnoj radionici Zrakoplovnog modelarstva pod vodstvom Maria Raguža (voditelja maketarske sekcije pri AK Nimbus) prikazani su alati, komponente i koraci izrade maketa aviona, te izrade natjecateljskih klizača.

Uslijedilo je probno bacanje klizača, te priprema za nagradno natjecanje. Izrađivali su se papirni avioni, te su djeca zajedno s roditeljima prionula izradi i otkirivanju različitih modela, isprobavajući u adekvatnom prostoru Zračne luke trenutne letačke osobine netom izrađenih aviona.
Komisija u sastavu Robert Fox, Krešimir Plazibat (voditelj padobranske sekcije AK Nimbus) i član sekcije Antun Vlahović, pozorno su upisivali čak 60 natjecatelja i njihove rezultate. Tajnik kluba, Toni Pralas i izbornik Hrvatske padobranske reprezentacije Goran Ratkajec, mjerili su domete.  
Po završetku prvog kruga, prvog ovakvog natjecanja na Zračnoj luci Dubrovnik, učenica Ana Schmuch dobila je učenika Marina Baule u pripetavanju za treće mjesto s ukupno 9.10 metara dometa. Drugu nagradu osvojio je učenik Peri Jarbulić uz velike ovacije svih prisutnih i 9.50 metara dometa. Uvjerljivo najbolja bila je učenica Nina Markoni s apsolutnim rekordom od 13.5 metara.
Uz veselje i čestitanje, učenike je preuzeo Antun Burđlez i poveo ih kroz novu zgradu terminala, te je uslijedila i procedura prolaska kroz sigurnosnu kontrolu, do autobusa. Uslijedila je vožnja stajankom aerodroma i priča o važnim komponentama same piste. Iznenađenje učenicima priredili su vatrogasci ZLD, koji su aktivirajući poseban vatrogasni top s pjenom dozvoili prolazak autobusa ispod istog. Vriske i smijeha nije nedostajalo kao i slikavanja mobitelima. 

Povratkom na aerodrom, učenike je preuzeo i kontrolor zračne plovidbe Eugen Miljan, te ih je poveo na toranj HKZP. Brojna pitanja učenika potvrila su atraktivnost struke koju im je Miljan prezentirao, kao i naglasak na potrebu za radnim kadrom s našeg područja. Svi prisutni su potvrdili da bi bili kontolori, uz napomenu Miljana da matematika, fizika, engleski jezik i ljubav prema zrakoplovstvu budu njihov novi cilj.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *