(FOTOGALERIJA) Svečanom ceremonijom završena 1046. Festa svetog Vlaha

668

Festa dubrovačkog zaštitnika sv.Vlaha završena je danas svečanom ceremonijom spuštanja barjaka.

Točno u podne ispred Parčeve crkve stigla je procesija s barjaktarima, Gradskom glazbom te predstavnicicma Grada kako bi svi svečano ispratili zatvaranje 1046. Feste.

Don Toma Lučić u propovijedi se osvrnuo na ‘dan ki dohodi jednom nami na godište’ zahvalivši se svima na sudjelovanju kako bi ova Festa prošla u najboljem redu.

– Lijepo je ići u korak s vremenom, ali isto tako je lijepo i korisno okrenuti se i pogledat nazad, i gledajući tim pogledom izbliza vidjeti detalje. Ali ako pogledamo iz dalje vidimo globalno, vidimo cjelinu. Kad je riječ o Dubrovniku onda ta cjelina iz naše prošlosti je takva, da mi se čini kako nije bilo nikad takve ni blizu, a ni dalje. Teško je i u današnje doba doseći taj nivo kulture, dobrote i humanosti kao što je bila onda.

Don Lučić je naglasio kako je potreba i nama danas vratit se malo unatrag, prelistati našu ‘staru povijest koju je dobrim dijelom prašina prekrila’ i pokušati vratiti onu ‘kvalitetu ljudstva i svjedočiti onom što je Dubrovnik nekad bio’.

– Želim da takav Dubrovnik, nadiđe ono što smo nekad znali i umijeli, iako je to teško, i tako ovaj Grad sačuvamo kao što su ga davno zvali – hrvatskom Atenom. Mjesto gdje se sve lijepo čuje, sve lijepo uči i gdje se skladno  i lijepo s drugim ljudima živi. Ovo nam je sve u amanet ostavio sveti Vlaho – istaknuo je u propovijedi rektor crkve sv. Vlaha.

Dio atmosfere sa zatvaranja 1046. Feste pogledajte u fotogaleriji.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *