FRANKOVIĆ: Nakon rebalansa krećemo s kupnjom zemljišta za azil za životinje SAMBRAILO: Nadam se kako će Grad poštovati zakon, ako već ne poštuje nas

105

Dubrovnik je poznat po svojoj ljepoti, kulturi, običajima, ali i azilu za napuštene životinje na Žarkovici. Već previše godina lome se koplja između gradskih vlasti i onih koji skrbe o životinjama u skloništu. Na brdu poviše Dubrovnika, nalazi se, kako već i vrapci na granama pjevaju, par stotina napuštenih pasa o kojima danonoćno skrbi Sandra Sambrailo.

Psi nemaju adekvatan smještaj na Žarkovici, to vidite odmah s ulaza u azil. U azilu nema tekuće vode, ni struje i svakodnevnica je gotovo nemoguća. Bivši gradonačelnik vodio je žestoke bitke s volonterima Društva za zaštitu životinja, a kulminiralo je odvođenjem pasa u azile diljem Hrvatske i privođenjem Sambrailo usred noći, pred sam Božić.

Dolazak Mata Frankovića na čelo Grada mnogim je ljubiteljima životinja ulio nadu u spas za mnogo četveronožaca. Novi je gradonačelnik dao obećanje kako će azil biti izgrađen za godinu dana, na području od Trstenog od Brsečina, na lokaciji koja neće umanjiti kvalitetu života naših sugrađana. Poznato je kako je Franković nailazio na probleme oko pronalaska adekvatnog zemljišta, pa je Dubrovnik Insider u travnju ove godine poslao upit vezan uz tu temu. Tom prilikom dubrovački gradonačelnik je odgovorio kako će u naredna dva tjedna Grad raspisati natječaj za kupnju zemljišta za azil te u trenutku raspisivanja natječaja isti proslijediti svim medijima. Nastavno tome, ponovili smo upit vezan uz objavljivanje natječaja i pitali smo u kojem roku Dubrovnik može očekivati suvremen i dostojan azil za napuštene životinje.

Odgovor prenosimo u cijelosti:

„Ovim putem Vas obavještavam kako je u rebalansu proračuna za 2018.godinu koji će biti jedna od točaka nadolazećeg Gradskog vijeća uvršten projekt Azil za životinje te će nakon usvajanja navedenog proračuna biti osigurana sredstva za kupnju zemljišta. Sredstva koja će biti osigurana iznose 2 milijuna kuna. Prethodno tome, u suradnji sa resornim ministarstvom Grad Dubrovnik je izradio i uvjete za odabir zemljišta koji su bili nužno potrebni kako bi se sam natječaj raspisao.

Hodogram aktivnosti je sljedeći:

28.5.2018. usvajanje rebalansa

Nakon što rebalans stupi na snagu raspisuje se natječaj za kupnju zemljišta.

Nakon odabira najpovoljnije lokacije i same kupnje zemljišta kreće se sa projektiranjem azila.

Nakon izrade projektne dokumentacije kreće se sa izgradnjom azila.

Sve gore navedene aktivnosti bit će provedene u najbrže mogućem zakonskom roku.“

O situaciji se očitovala i  Sandra Sambrailo:

„Od dana kad smo se izborili za zatvaranje dubrovačkog šinteraja i preuzeli skrb o napuštenim životinjama, obećava se izgradnja azila. U početku je bilo: „samo još malo izdržite i bit će na proljeće gotov“. Poslije je i to prestalo, pa su krenuli napadi, pokušaj eutanazije, krađa pasa, ucjene i lažna obećanja. Grad je, zaokupljen tim aktivnostima, zaboravio da su volonteri i dalje tu, ucijenjeni i nemoćni pred „velikom silom“. Izmanipulirani“ Zaboravio je Grad da nismo odustali ( i nećemo) ni kad je bilo neizdrživo. To traje već skoro dva desetljeća. Sad svi mogu reći da je azil na Žarkovici samo ograda u kojoj trče kučki i da će taj novi gradski biti savršen, ali nitko ne može osporiti činjenicu da je jedna mala udruga uspjela svojim rukama i novcima stvoriti azil i spasiti, udomiti, cijepiti i sterilizirati sve napuštene dubrovačke životinje. Grad to nije uspio u 20 godina uz sve resurse koje ima i tko zna kad će i kako. Zakonski rok je do kraja ove godine. Možda će poštovati Zakon kad već ne poštuju rad svojih robova na Žarkovici. Mi imamo azil i Dubrovnik ga ima sve ove godine. Šteta što to nije shvatio. Ovako im je ipak puno lakše. I ako novi gradski azil bude u zlatu okovan nikada neće biti kao ovaj u koji je uložena čista ljubav.“

Nadamo se kako će biti ovako kako je gradonačelnik rekao, jer, voljeli vi životinje ili ne, mislili o azilu na Žarkovici bilo što, morate priznati kako su pojedinci riješili ogroman komunalni problem, a to nije bio njihov posao. Čekamo i vjerujemo u pozitivan ishod ove priče, nadamo se kako će se poštovati zakonski rokovi i da ćemo svjedočiti novom domu za sve dubrovačke životinje.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *