Gdje je u Hrvatskoj najbrži, a gdje najsporiji internet?

439

Tko više uopće može zamisliti život bez interneta? Malo tko, budući da informacije i podaci svijetom putuju nevjerojatnim brzinama, a pristup svim mogućim podacima jednostavniji je nego ikad. Internet nam je u mnogočemu olakšao život, što zasigurno mogu reći osobe koje ovo čitaju iz udobnosti svoga stana od kuda rade na daljinu.

Jeste li se ikada pitali gdje je u Hrvatskoj najbrži, a gdje najsporiji Internet? Gdje se na toj listi nalazi tvoja županija i tvoj grad pronađi u ovom članku.

Brzine interneta u Hrvatskoj

Kada se promatra brzina interneta važno je napraviti razliku između toga koliko je brz mobilni internet, a koliko fiksni internet, odnosno koja je brzina širokopojasne mreže, budući da se radi o dvije veoma oprečne stvari.

Prema podacima koje nudi Kompare Hrvatska se po brzini preuzimanja podataka na mobilnoj mreži nalazi na visokom 21. mjestu u svijetu. Prema podacima za veljaču 2024. godine medijalna brzina preuzimanja podataka na mobilnoj mreži u Hrvatskoj iznosila je 98,31 MBPS (Megabits per second) što nas stavlja u sam vrh Europe ali i svijeta.

Promatramo li brzinu preuzimanja podataka na fiksnoj internetskoj mreži Hrvatska prema podacima za veljaču 2024. godine zauzima 77. mjesto u svijetu s brzinom od 71,65 MBPS što nas stavlja u podređen položaj prema većini ostalih europskih zemalja.

Najbrži i najsporiji Internet u Hrvatskoj

U ovome tekstu radi lakše usporedbe i veće dostupnosti podataka kao parametar usporedbe brzine interneta u Hrvatskoj u obzir je uzet podataka za brzinu preuzimanja podataka na fiksnoj internetskoj mreži.

Grad s najbržom medijalnom brzinom preuzimanja podataka na fiksnoj internetskoj mreži u Hrvatskoj za veljaču 2024. godine bio je grad Velika Gorica s brzinom preuzimanja od 166,90 MBPS na drugom mjestu našao se grad Zaprešić s prosječnom brzinom od 150,62 MBPS dok se na trećem mjestu našao grad Rijeka s prosječnom brzinom preuzimanja podataka na fiksnoj internetskoj mreži do 128,56 MBPS.

S druge strane kada promatramo najsporije brzine preuzimanje podataka na fiksnoj internetske mreži u Hrvatskoj, za isto razdoblje, grad s medijalnim najsporijim fiksnim internetom bio je grad Križevci s brzinom od 30,81 MBPS. Nakon njega na listi najsporijih našao se grad Dubrovnik s brzini od 31,16 MBPS dok se na trećem mjestu našao grad Makarska s brzinom od 33,48 MBPS.

Brzine interneta u Hrvatskoj komentirao je Krunoslav Kovačević, stručnjak za telekomunikacije iz Kompare.hr: „ U 2023. svi teleoperateri unaprijedili su svoju infrastrukturnu mrežu i omogućili još većem broju kućanstava pristup internetu s još većim brzinama preuzimanja podataka. Mnogi građani još uvijek ne znaju da imaju pristup optičkoj instalaciji koja u njihovom domu može značajno povećati brzinu ali i stabilnost interneta, stoga bih preporučio da istraže koja im je tehnologija dostupna, a pogotovo onima koji žive u gradovima s nižim brzinama interneta.“

Brzine interneta u Dalmaciji

Kada promatramo prosječne brzine fiksnog interneta Dalmacija evidentno zaostaje za najbržim gradovima i županijama. Prema podacima za veljaču 2024. godine sve dalmatinske županije imaju slične prosječne brzine fiksnog interneta, a među njima najbrži internet imala je Zadarska županija s 49,09 MBPS, a najsporiji fiksni Internet od dalmatinskih županija imala je Šibensko-kninska županija s prosječnom brzinom od 30,18 MBPS. Treba spomenuti kako je Šibensko-kninska prema podacima za veljaču ujedno i županija s najsporijom brzinom fiksnog interneta u cijeloj Hrvatskoj.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *