GRAĐANI POZIVAJU ŽUPANA DA PREĐE S RIJEČI NA DJELO!

104

Situacija na dubrovačkim plažama, nakon građanske inicijative i sastanka župana sa koncesionarima na kojem je izrekao strogo upozorenje da će se, u slučaju daljnjeg kršenja ugovora, oduzeti koncesije, nešto je bolja. Dio ležaljki je povučen, za građane – kupače je oslobođeno mjesta. Međutim, većina koncesionara i dalje nije ni blizu onoga što propisuju zakoni i ugovori. Nezadovoljni građani kojih je u inicijativi „Uvedimo reda na dubrovačke plaže“ sve više, županu su uputili novi javni apel u kojem zahtijevaju da „pređe s riječi na djelo“ i pokrene postupke oduzimanja koncesija prekršiteljima. Osim toga, najavljuju i građanske akcije na terenu „Pomozimo im da ih slože!“. Ležaljke jasno. U sklopu iste će se, kazuju, zajedno sa predstavnicima medija svako nekoliko pojaviti na nekoj od dubrovačkih plaža kako bi „dali ruke“ koncesionarima da se svedu u zakonske i ugovorne gabarite.

Sastanak župana i koncesionara održan je 11.srpnja, a na fotografijama pogledajte isječak stanja na dubrovačkim plažama nakon županove opomene i upozorenja da će, ukoliko nastave kršiti zakone i ugovore, ostati bez koncesija.

Tekst novog apela županu prenosimo u cijelosti:

Poštovani Župane,

S obzirom da je i nakon našeg javnog apela i Vaših opomena veliki broj koncesionara na plažama nastavio grubo kršiti ustavne, zakonske i ugovorne odredbe očekujemo da u pogledu oduzimanja koncesija prekršiteljima pređete s riječi na djelo. Ukoliko je u međuvremenu i proveden nadzor i u sklopu njega izrečene neke sankcije isti nije polučio nikakvih zamjetnih rezultata. U prilog navedenome pružamo Vam na uvid fotografije sa plaža nastale nakon Vašeg sastanka sa koncesionarima. Iz istih je jasno da koncesionari i dalje iskazuju grubo nepoštivanje ustava, zakona i institucija ove države, kao i građana.

Iz izjava za medije koje na temu daju predstavnici Županije, Povjerenstva za koncesije i Lučke kapetanije uočava se ‘prebacivanje loptice’ odgovornosti. Opravdano se stoga pitamo je li namjera poigravati se na taj način s građanima do kraja ljeta, a onda u vezi svega, kao što je dosadašnja praksa pokazala, ‘pojeo vuk magare’. S obzirom da iz odredbi Zakona o koncesijama i Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama nedvojbeno proizlazi da je nadzor u nadležnosti sve troje, s tim da Županija kao davatelj koncesija snosi najveću odgovornost.

Krajnje je vrijeme da višegodišnja anarhija većeg dijela koncesionara na našem, zajedničkom pomorskom dobru, prestane. Od Županije kao nadležne ustanove zahtijevamo brzo i konačno rješenje problema kako bismo nakon dugo vremena mogli ponovo uživati svoje ustavno i zakonsko pravo na korištenje općeg dobra Republike Hrvatske.

Unaprijed zahvaljujemo,

Građani Dubrovnika

 
 

 

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *