GRADONAČELNIK MATO FRANKOVIĆ RADI PUNOM PAROM / Donosimo pregled projekata u tjednu za nama

124

Gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Matom Frankovićem imala je i više nego aktivan tjedan po pitanju realiziranih ali i novih projekata na području Dubrovnika.

POKRENUT JEDINSTVEN SUSTAV DUBROVAČKOG SMART PARKINGA

Uz pomoć najmodernije tehnologije, Dubrovnik se svrstao u sam svjetski vrh po primjeni pametnih rješenja. Projekt smart pakringa, vrijedan 3,2 milijuna kuna s održavanjem na tri godine, započeo je s radom. Grad Dubrovnik i tvrtka Sanitat Dubrovnik predstavili su rješenje koje je Dubrovniku priskrbilo zavidno vodeće mjesto po primjeni moderne tehnologije, pametnih rješenja ali i samog obuhvata projekta Pametnog parkinga u svijetu. Postavljeno je ukupno 1.909 senzora povezanih na NB-IoT mreži. “Činjenica je da je Dubrovnik grad prethodnik jednog novog smart rješenja i vjerujem da smo ovim pokazali smjer u kojem će ići ne samo Dubrovnik nego i ostali gradovi u Hrvatskoj i još jednom smo dokazali da je prioritet i centralna figura ove gradske uprave i gradskih društava – građanin grada Dubrovnika”  rekao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković. Istaknuo je i kako je Dubrovnik smart parking bitan iz nekoliko razloga, a osim što će građanima olakšati traženje parkirnog mjesta i uštediti im vrijeme, ujedno će smanjiti gužvu u prometu jer će biti manje automobila koji cirkuliraju i traže slobodno parking mjesto, a povećat će se kvaliteta usluge koju nudi Sanitat. “Ovo je kapitalni projekt ne samo za Dubrovnik već za cijelu Hrvatsku jer se radi doista o primjeni najmodernijih rješenja koja postoje trenutno u svijetu” – izjavio je direktor Sanitata, Tomislav Tabak 

Projekt pametnog parkinga u Dubrovniku rezultat je odluke Grada Dubrovnika i komunalnog poduzeća Sanitat Dubrovnik d.o.o. o implementaciji pametnog parkinga na cijelom gradskom području. Za tu svrhu osigurali su potrebna sredstva i raspisali natječaj, što je rezultiralo realizacijom projekta pametnog parkinga koji u tehnološkom i mrežnom smislu počiva na najmodernijoj tehnologiji. Ovaj je projekt dio niza aktivnosti u sklopu krovnog projekta „Dubrovnik Smart City“, a proizlazi iz „Strategije Pametnoga Grada Dubrovnika“, strateškog dokumenta kojim se Dubrovnik odlučio razvijati u smjeru pametnoga grada.

Video s prezentacije Dubrovačkog smart parkinga možete pogledati OVDJE a svečano pokretanje aplikacije OVDJE

 

OTVORENA ULICA MAESTRA ĐELA JUSIĆA

U nazočnosti obitelji pokojnog Đela Jusića u srijedu je na Pločama svečano otkrivena ploča u ulici koja od sad nosi ime ovog velikog hrvatskog skladatelja, izvornog dubrovačkog trubadura.

Naime, Gradsko vijeće je na 23. sjednici, održanoj 27. lipnja 2019., a na prijedlog gradonačelnika Mata Frankovića, donijelo odluku kojom je Hvarska ulica preimenovana u Ulicu maestra Đela Jusića.

Iz svakog dijela ove ulice na Pločama prostire se pogled na neke od najkarakterističnijih dubrovačkih veduta – na Porporelu, na Lokrum, na zidine, Bužu….prizore koje je dubrovački glazbenik istinski volio. Upravo je tu simboliku u svom obraćanju istaknuo gradonačelnik Mato Franković, dodavši: -„Ono što je gospar Đelo ostavio ovom Gradu je trajno nasljeđe te mu se on mora stalno zahvaljivati. Uvijek me dirne sjećanje kako, u trenutku kada je Grad bio napadnut, on nije dvojio, sjeo je u posljednji avion i došao je u Grad kako bi ovdje bio sa svojim Dubrovčanima i s njima dijelio patnju u tim teškim danima. Čini mi se da je još jučer prolazio Pločama i pušio svoju lulu. Nije znao da će Hvarska ulica nositi njegovo ime“, kazao je Gradonačelnik.

Sin pokojnog skladatelja Đelo Jusić Jr. u ime cijele obitelji zahvalio je Gradu Dubrovniku na ovoj gesti kojom je izražena zahvalnost na svemu što je Đelo Jusić dao svome gradu.

Gradonačelnik Franković potvrdio je ovom prigodom kako će Grad Dubrovnik snositi administrativne troškove promjene adrese stanovnika koji žive u sad već bivšoj Hvarskoj ulici.

Video svečanog otkrivanja ploče možete pogledati OVDJE

 

ZAPOČELI RADOVI NA SANACIJI ODLAGALIŠTA OTPADA GRABOVICA

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima – pročelnikom Upravnog odjela za izgradnju i upravljanje projektima Srđanom Todorovskim i direktorom komunalnog društva Čistoća Dubrovnik Markom Ivekovićem obišao je u utorak ujutro odlagalište komunalnog otpada Grabovica gdje su započeli radovi na 1. fazi sanacije.

Radove sukladno ugovoru potpisanom u svibnju izvodi tvrtka G.T. Trade d.o.o. Split, a preko 12 milijuna kuna vrijedna investicija prvi je preduvjet potpunog zatvaranja odlagališta do kraja 2020. godine, za što će Grad značajno iskoristiti sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Gradonačelnik Franković prilikom obilaska istaknuo je značaj ove investicije kazavši kako je radi budućnosti potrebno adekvatno riješiti pitanje odlaganja otpada. Rekao je kako će se komunalni otpad do izgradnje županijskog centra za gospodarenje otpadom odvoziti na drugu lokaciju te kako je u tijeku ispitivanje najbolje opcije za to, ali se paralelno radi i na osmišljavanju buduće javne namjene saniranog odlagališta.

 

OSNIVA SE DJEČJI VRTIĆ PČELICA U MOKOŠICI

Gradsko vijeće Grada Dubrovnika, na svojoj sjednici održanoj 27. lipnja ove godine, donijelo je Odluku o podjeli javne ustanove Dječji vrtići Dubrovnik. Ovom se Odlukom osniva nova javna ustanova, Dječji vrtić Pčelica sa sjedištem u Mokošici, dok postojeća ustanova nastavlja s radom pod istim nazivom, Dječji vrtići Dubrovnik, samo sa smanjenim upisnim područjem.

Dječji vrtić Pčelica u svom će sastavu imati četrnaest područnih odjela i to više odjela u Mokošici, potom u Trstenom, Zatonu, na Gromači, Osojniku i Šipanu. Na istoj sjednici Gradskog vijeća imenovana je i privremena ravnateljica Dijana Brkić Hadžikadunić, koja će biti ovlaštenu za obavljanje svih potrebnih radnji vezano za osnivanje i poslovanja Dječjeg vrtića Pčelica kao samostalne ustanove. Na novu ustanovu se prenosi vrtićka i druga pripadajuća imovina, te radnici koji rade u pripadajućim područnim odjelima s postojećim pravima i obvezama.

Centralna zgrada novoosnovane ustanove bit će vrtić Pčelica u Mokošici, koji će nakon planirane rekonstrukcije sa sadašnjih osam grupa narasti na ukupno njih 15. Ujedno su predviđeni i ostali prateći prostori planirani za centralni vrtić, poput prostora za upravu i stručne službe.

Dječji vrtići Dubrovnik kao javna ustanova u djelatnosti predškolskog odgoja i obrazovanja djeluje još od 1993 godine. Ustanovu u pedagoškoj godini 2018/19. pohađa 1815 djece raspoređene u 87 odgojnih skupina, o kojima skrbe 263 djelatnika, od kojih je 176 odgojitelja, 13 članova stručno razvojne službe, 9 administrativno-računovodstvenih djelatnika te 65 djelatnika tehničke službe. Uzimajući i obzir ukupan broj djece, kao i broj djece po pojedinim odgojnim skupinama, ustanova Dječji vrtići Dubrovnik nije usklađena s važećim državnim pedagoškim standardom, koji kao optimalnu veličinu dječjeg vrtića definira 17 do 20 odgojnih skupina redovitoga programa ili 340 do 400 djece, odnosno za dječji vrtić s područnim odjelima 30 odgojnih skupina ili 600 djece. Stoga se već nekoliko godina obavljaju infrastrukturne, formalno-pravne, kadrovske i financijske predradnje za podjelu ustanove.

Primjerice, uz to što je završena kompletna projektna dokumentacije na razini glavnog i izvedbenog projekta za potrebe ishođenja dozvole za radove na objektu ‘Pčelica’, završena je i funkcionalna adaptacija novog vrtićkog objekta u Mokošici na lokaciji Put na more, koji će s radom započeti početkom nove pedagoške godine.

 

GRAD NABAVLJA UDŽBENIKE ZA OSNOVNOŠKOLCE I SUFINANCIRA IH ZA SREDNJOŠKOLCE

Učenici osnovnih škola Grada Dubrovnika, čiji roditelji imaju prebivalište na području Grada Dubrovnika, i ove će godine besplatno dobiti školske knjige. Sredstva za nabavu udžbenika prijašnjih je godina osiguravao Grad Dubrovnik, dok ove godine sredstva za nabavu obveznih udžbenika, sukladno Zakonu o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu, osigurava Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a sredstva za obrazovne materijale, kao što su radne bilježnice, tehnička kutija i likovna mapa Grad Dubrovnik. U tom smislu Grad Dubrovnik je donio Pravilnik o financiranju obrazovnih materijala učenicima osnovnih škola, kojim je kao obrazovni materijal, koji će financirati Grad Dubrovnik, za razliku od ranije definirana dodatno i likovna mapa.

Natječaj za nabavu udžbenika provodi Grad Dubrovnik i to u dva dijela: natječaj za nabavu tzv. “starih udžbenika” s procijenjenom vrijednosti od 1.500.000,00 kuna je u tijeku, a odnosi se na nabavu udžbenika za razrede koji još nisu obuhvaćeni reformom školstva (2., 3., 4., 6., 7.-dio i 8. razred.), a natječaj za nabavu tzv. “novih udžbenika” za razrede koji od ove godine kreću u reformu (1., 5., i 7.-dio) raspisat će se kad budu poznati svi naslovi udžbenika i obrazovnih materijala. Procijenjena vrijednost “novih udžbenika” iznosi 400.000,00 kuna.

Za razliku od učenika osnovnih škola koji besplatno dobivaju komplet udžbenika i obrazovnih materijala učenici srednjih škola imaju pravo na sufinanciranje nabave udžbenika. Postupak sufinanciranja nabave udžbenika za srednjoškolce propisan je Pravilnikom o sufinanciranju nabave udžbenika učenicima/cama srednjih škola. Nabava udžbenika sufinancira se u iznosu najviše do 1.000,00 kuna uz predočenje originalnog računa za kupnju školskih udžbenika te potvrdu o prebivalištu i potvrdu o redovitom pohađanju srednje škole. Zahtjev za sufinanciranje nabave školskih udžbenika dostavlja se na propisanom obrascu Upravnom odjelu za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Grada Dubrovnika. Zahtjevi će se zaprimati u kolovozu, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena, a obrazac za prijavu može se pronaći OVDJE.

 

GRADONAČELNICI FRANKOVIĆ I OPARA ZATRAŽILI SU ŽURNE IZMJENE ZAKONA KOJE REGULIRAJU PRITISAK AUTOTAKSI VOZILA NA DUBROVNIK I SPLIT

Gradonačelnici Dubrovnika i Splita, Mato Franković i Andro Krstulović Opara dogovorili su zajedničke korake zbog teške situacije na prometnicama ovih gradova i gravitirajućim prometnicama, osobito za vrijeme turističke sezone, jer se zbog liberalizacije tržišta autotaksi prijevoza višestruko uveća broj autotaksi vozila. Namjera im je od Vlade i Sabora Republike Hrvatske, prilikom izmjena i dopuna Zakona o cestovnom prometu koje se planiraju u studenom ove godine, zatražiti potrebne izmjene na način da se gradovima s UNESCO zaštićenim jezgrama omogući autonomno reguliranje broja autotaksi vozila na svom području, kako bi se povećala kvaliteta usluge i smanjio pritisak na prometnice.

”Pripremamo zajednički tekst izmjena i dopuna Zakona o cestovnom prometu kako bi regulirali neodrživo stanje na gradskim prometnicama, nastalo kao posljedica liberalizacije tržišta autotaksi prijevoza” – izjavili su gradonačelnici Andro Krstulović Opara i Mato Franković nakon održanog sastanka.

 

VOZAČIMA LIBERTASA PRVA ISPLATA ZA PREKOVREMENE SATE

Grad Dubrovnik i Uprava društva Libertas nastavljaju rješavati brojne probleme koji godinama opterećuju poslovanje dubrovačkog javnog prijevoznika, poput neisplaćenih prekovremenih sati vozača.

Tako je, nastavno na prethodna obećanja i javne objave, poslodavac uz plaću za mjesec lipanj od 10. srpnja svim vozačima isplatio sve sate odrađene preko mjesečnog fonda sati u drugom kvartalu 2019. godine, a koje zaposlenici nisu koristili kao slobodne dane.

Time se započelo rješavanje problema prekovremenih sati koji se povlači već dugi niz godina. Svi postojeći zaostaci s isplatom prekovremenih sati nastalih u prethodnim razdobljima (do 31. prosinca 2018.), a koji su od prethodnih uprava zanemarivani sve do prije dvije godine, bit će riješeni do kraja srpnja kroz novu isplatu vozačima.

Uprava Libertasa Dubrovnik nastavlja proces konsolidacije društva na svim razinama poslovanja.

 

POSTAVLJAJU SE NOVE BORDO STRATE

U staroj gradskoj jezgri u tijeku je postavljanje novih bordo strata s natpisima objekata. Grad Dubrovnik tako mijenja postojeće zastarjele strate novim tipiziranim verzijama s ažuriranim lokacijama, u svrhu što bolje preglednosti i informiranosti o sadržaju objekata u pojedinim ulicama. Uz reklamne natpise objekata, istom bijelom bojom otisnuti su i popratni piktogrami, vizualna atrakcija koja dodatno oplemenjuju sadržaj te istovremeno olakšava snalaženje. Piktogrami obuhvaćaju sedam kategorija: restorani, kafići, slastičarnice, trgovine/suveniri, kulturni sadržaji, uredi i ostale usluge.

Za razliku od prijašnjih, na novim stratama su aplicirani i grb Grada Dubrovnika i logotip projekta Poštujmo Grad. Nastavno na poziv Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i mjesnu samoupravu zainteresiranim osobama za postavljanje reklamnog natpisa, na fasadama zgrada postavit će ih se ukupno 39.

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *