Hajduk živi vječno, već 108 godina

557

Ponos grada Splita i Dalmacije nije tek običan klub. Za brojne svoje navijače predstavlja puno više od nogometnog kluba. 

“I kad ti ne ide, uvijek sam uz tebe”, riječi su poznate Torcidine pjesme. Upravo ti stihovi opisuju trenutno stanje u klubu. Splitski ponos tek je na šestom mjestu HNL-a, no u nedjeljnoj pobjedi protiv Lokomotive igrače Hajduka je s tribina pratilo čak 17 tisuća navijača, što se ne viđa ni u većim državama, pogotovo ne u Hrvatskoj.

Kako je nastao Hajduk?

U praškoj pivnici Flek četvorica splitskih studenata Fabijan Kaliterna, Lucijan Stella, Ivan Šakić i Vjekoslav Ivanišević, oduševljeni nogometom koji su igrali tada ponajbolji svjetski klubovi Sparta i Slavija, dolaze na ideju o osnivanju nogometnog kluba u Splitu. Unatoč početnom nerazumijevanju Splićana, ideja je pala na plodno tlo i nogomet je zaludio Split. Trebalo je još samo odabrati ime kluba. Profesor Josip Barač rekao je ”klub neka se Hajduk zove”, što je prihvaćeno s oduševljenjem. Hajduk je službeno prihvatila austro-ugarska vlast i registriran je 13. veljače 1911. Prvi predsjednik kluba bio je dr. Kruno Kolombatović, a prvi trener Čeh Oldrich Just. U svojoj prvoj službenoj utakmici Hajduk je s visokih 9:0 porazio Calcio Spalato, klub talijanskih autonomaša, a u povijest je kao prvi strijelac upisan Šime Raunig, koji je gol zabio koljenom.

Hajduk je bio tri puta u četvrtfinalu Lige prvaka

Kroz bogatu povijest klub je osvojio 18 prvenstava u pet država, 15 nacionalnih kupova i 5 superkupova, a najveći europski uspjesi su mu tri četvrtzavršnice Lige prvaka te po jedna poluzavršnica Kupa UEFA-e i Kupa pobjednika kupova.

Klub koji ima najstariju navijačku skupinu u Europi

28. listopada 1950. u Zagrebu je osnovana Torcida, a dan poslije u Splitu protiv Crvene zvezde Hajduk osvaja naslov prvaka Jugoslavije bez poraza.

Hajduk je te sad već davne 1950. imao strašnu momčad predvođenu najboljim svjetskim vratarom Vladimirom Bearom i jednim od najspektakularnijih driblera i napadača na svijetu Bernardom Vukasom. Pretposljednjeg dana listopada 1950. u Splitu se igrala ključna utakmica koja je odlučivala o naslovu prvaka Jugoslavije. U Split je došla moćna Crvena zvezda na čelu s prvom Zvezdinom zvezdom Rajkom Mitićem te nizom ondašnjih reprezentativaca Jugoslavije predvođenih ”Fincima” (članovi legendarne srebrne reprezentacije Jugoslavije s Olimpijskih igara u Helsinkiju 1952.) Mrkušićem i Ognjanovim.

Kako je neposredno prije toga završilo Svjetsko prvenstvo u Brazilu, obilježeno fantastičnim nogometom i fanatičnim navijanjem brazilskih navijača, skupina splitskih studenata u Zagrebu odlučila je oformiti navijačku skupinu po uzoru na brazilsku Torcidu, koja će glasnim i temperamentnim navijanjem biti dvanaesti igrač Bijelih i tako pomoći Hajduku da dođe do prve poslijeratne titule.

Prema istraživanju GfK iz 2005. godine, za Hajduk u Hrvatskoj navija 24% ukupnog stanovništva. 

Hajduk ima navijače u cijeloj Hrvatskoj, pa čak i u svijetu. Postoje klubovi navijača u Australiji, Americi, po cijeloj Europi…

Jedan je od rijetkih klubova koji nikada nisu ispali iz prve lige

Klub s Poljuda nikad nije ispao iz prve lige, što je rijetkost čak i u svijetu. No posljednji naslov Hajduk je osvojio davne 2005. godine, kada su za Bijele nastupali Niko Kranjčar, Nenad Pralija, Vladimir Balić, Dragan Blatnjak, Hrvoje Vejić i drugi.

Tko je sve igrao u Hajduku?

Kroz poljudske svlačionice prolazili su brojni igrači, a samo su neki ostavili dubok trag u povijesti kluba poput Vladimira Beare, Frane i Joze Matošića, Bajde Vukasa…

Osim njih, u dresu Hajduka su igrali Ivica Šurjak, Stipe Pletikosa, Darijo Srna, Aljoša Asanović, Niko Kranjčar, Milan Rapaić, Slaven Bilić, Ivan Strinić, Danijel Subašić, Blaž Slišković, Zlatko Vujović, Alen Bokšić, Vlade Kragić, Ante Žanetić i mnogi drugi.

Hajduk su u 108 godina kluba vodili brojni treneri, a najveće uspjehe ostvarili su Luka Kaliterna (dva prvenstva), Ljubo Benčić (tri prvenstva), Tomislav Ivić (tri kupa i tri prvenstva), Stanko Poklepović (prvenstvo i superkup) i Ivan Katalinić (dva prvenstva, dva kupa i dva superkupa). 

Nova era uz Naš Hajduk

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Splita 15. srpnja 2011. usvojena je ideja o projektu Naš Hajduk, koju je pokrenuo Klub navijača Torcida. Cilj te udruge je pretvaranje Hajduka u narodni klub, nakon dugogodišnjeg političkog upravljanja klubom.

Navijači su tako uzeli Hajduk u svoje ruke i u nekoliko godina znatno smanjili dugove, preuzeli na sebe demokratske izbore za članove Nadzornog odbora te proces dokapitalizacije kluba. Iako se ne slažu svi navijači s ulogom Našeg Hajduka, činjenica je da splitski klub odavno nije bio stabilniji.

index.hr

Komentari


TAG


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *