HDZ se sprema za nove izbore dok pregovara s DP? Naručili anketu po izbornim jedinicama

320

Visoki dužnosnici HDZ-a, pa i sam premijer Andrej Plenković uvjeravaju da pregovori s Domovinskim pokretom idu dobro i da će sve biti vrlo brzo gotovo. Međutim, činjenica je da nije postignut dogovor oko ključnog uvjeta Domovinskog pokreta. Oni ne žele ući u bilo kakvu većinu sa SDSS-om, a uz SDSS zasad stoji svih pet ostalih zastupnika manjina.

Domovinski pokret i ne vidi mogućnost da uđe u veliku antikorupcijsku koaliciju predvođenu SDP-om, pa su i potpredsjednik stranke Mario Radić i glavni tajnik Josip Dabro poručivali da su oni spremni i za nove izbore ako HDZ ne ispoštuje njihov uvjet. I HSLS-ov Dario Hrebak je rekao da su jedine dvije opcije: ili dogovor HDZ-a i partnera s DP-om ili novi izbori.

HDZ-ovci su izgleda prilično ozbiljno shvatili tu poruku iako javno govore da nikakvih novih izbora neće biti i da će se brzo dogovoriti s Domovinskim pokretom. Primjerice, potpredsjednik Vlade Branko Bačić je ovaj tjedan izjavio da izbore zaziva samo poražena ljevica.

24sata su doznala od sugovornika u HDZ-u da je stranka ipak naručila anketu kojom će provjeriti raspoloženje birača nakon izbora. I to po svim izbornim jedinicama. Za europske izbore je cijela Hrvatska jedna izborna jedinca, pa ne bi bilo potrebe raditi složenija istraživanja u svakoj izbornoj jedinici.

To sugerira da HDZ želi znati raspoloženje birača nakon što su započeli pregovore s Domovinskim pokretom i da važu koje su im isplativije opcije: odricanje od SDSS-a i sklapanje koalicije s Domovinskim pokretom ili novi izbori. Različita su predviđanja kako bi HDZ prošao na tim ponovljenim izborima, pa bi anketa trebala dati smjernice.

HDZ je poznat po tome da malo toga prepušta slučaju. I prije parlamentarnih izbora su provodili opsežne ankete i zato su bili od početka uvjereni u pobjedu i na osnovu njih su odlučili raspustiti Sabor tjedan dana ranije nego su prvotno najavili. Na osnovu njih su se odlučili i na proljetne izbore.

Kada je Zoran Milanović najavio svoju kandidaturu, iz tjedna u tjedan su pratili raspoloženje birača i kako prihvaćaju njegove poruke. U tjednu prije izbora su zaključili da se Milanović “ispuhao” i da neće značajano pogurati SDP jer se prepolovio broj onih koji su njegove poruke shvaćali pozitivno u odnosu na dan najave kandidature.

IZVOR: 24sata.hr
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *