HNS poručio Frankoviću: Gradonačelniče – ne ratujte!

202

Ključ uspješnog upravljanja Gradom leži u komunikaciji, ali tu lekciju gradonačelnik Franković očito još nije savladao. Grad po mjeri građana postao je tako Grad po mjeri Frankovića, stoji u priopćenju dubrovačke podružnice HNS-a kojeg prenosimo u cijelosti.

Svakodnevno svjedočimo odlukama koje se donose jednostrano i bez ikakvih konzultacija, kojima se zabranjuje, poništava ili zaustavlja, a doneseno povećanje cijena najma prostora u vlasništvu Grada, samo je jedno od sličnih.

Dubrovački ugostitelji tako su bez ikakvog upozorenja  stavljeni u situaciju da nekima od njih već od 1. siječnja najam skače i za 66 posto. Tako je obećanje o konzultacijama sa svim stranama prije donošenja bitnih odluka palo u vodu. Pretpostavljamo da je jednakom brzinom zaboravio i kako je upravo njegova ruka u Saboru bila presudna da se tim istim ugostiteljima PDV poveća na 25 posto. Odnos gradonačelnika prema ugostiteljima ipak je samo dio većeg problema, a to je da gospodin Franković od dolaska na vlast ne želi komunicirati s partnerima nego se nadjačavati sa svima, dok odluke donosi arbitrarno, prema vlastitom nahođenju. Na to kao gradonačelnik ima pravo i možda bi bilo i podnošljivo kada bi iza njega stajati vidljivi rezultati. Njih međutim nema. 

Ukupni rezultat dosadašnjeg djelovanja Mata Frankovića na čelu Dubrovnika svodi se na – poništava se, zabranjuje se, zaustavlja se! Od najavljenih projekata niti jedan se nije pokrenuo, a sva predizborna obećanja pala su u vodu.

Jer da nije tako Dom umirovljenika bi se gradio, a Lapadska obala širila, jedna od najbogatijih hrvatskih obitelji u gradsku blagajnu bi uplaćivala naknada za žičaru, DPDS bi novcem od zidina financirao obnovu kanalizacije u povijesnoj jezgri, obećani stanovi za mlade bi se već krenuli graditi…

Zapravo jedino u čemu je Franković uspješan jest zapošljavanje. Dokazao je to građanima kada je u jednom danu raspisao 21 novi natječaj za mjesta u gradskoj upravi. Moglo bi se slobodno reći – koliko propalih obećanja, toliko i novozaposlenih. Posljedica toga je da Grad nikada nije imao više zaposlenih, a manje pokrenutih i realiziranih projekata te nikad gore odnose sa svim društvenim skupinama koje bi mu trebale biti partneri. Grad po mjeri Frankovića znači zapošljavanje bez mjere, zaustavljanje i poništavanje bez mjere, sukobi bez mjere i u konačnici gubitak Grada po mjeri Frankovića. 

Za to „zaslugu“ ima isključivo gradonačelnik Franković koji je lekciju o važnosti interaktivne komunikacije trebao savladati još u osnovnoj školi. Trebao, ali očito nije. A možda to i ne želi.

S poštovanjem,

Miho Obradović

predsjednik podružnice Dubrovnik

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *