HRVATSKI SLIKAR STJEPKO MAMIĆ MORSKIM MOTIVIMA ODUŠEVIO EU PARLAMENT

273

U sjedištu Europskog parlamenta u Strasbourgu u utorak 17. prosinca 2019. god. otvorena je izložba Stjepka Mamića, hrvatskog slikara sa zavidnom međunarodnom reputacijom.

Izložbu je organizirala naša europarlamentarna zastupnica Ruža Tomašić uz pokroviteljstvo ECR grupacije EU Parlamenta koja je nakon otvorenja izložbe upriličila svečanu večeru povodom Božića.

Stjepko Mamić je kao gošće na svojoj izložbi ugostio francusko-izraelsku skulptoricu iz Pariza Myriam Sitbon Mendel i hrvatske modne dizajnerice sa kojima surađuje: Splićanku Sladanu Krstic koja živi i radi u Rimu te Jasnu Herak koja živi i stvara u Dubrovniku. Vernissageu je nazočio veliki broj europarlamentarnih zastupnika iz svih zemalja članica. Posebno je lijepo bilo vidjeti na okupu sve naše zastupnike u EU Parlamentu koji su u Strasbourgu ovih zadnjih dana zasjedanja u  ovoj  godini i  koji su čestitali Stjepku Mamiću na izložbi i iskazali zadovoljstvo što je ovako posebno lijepa izložba uvod u predsjedanje Hrvatske u Europskoj Uniji.                      

Ovaj Dubrovčanin je u svijetu likovnosti prepoznatjiv po njegovim osebujnim morskim motivima: mrežama, noćnom ribanju, barkama, ribama, morskoj flori i fauni, svemu lijepom što u moru i okolo mora živi. Njegovi morski pejsaži su i ovoga puta izazvali veliko zanimanje publike, brojnih europarlamentarnih zastupnika i drugih zaposlenika EU Parlamenta ali i službenih posjetitelja koji su već tijekom postavljanja izložbe zagledali slike i iskazali otvoreno divljenje Mamićevim djelima. I zaista, u EU Parlamentu u kojem izložbi ne manjka jer se čeka prosječno oko dvije godine za termin izložbe i to ako prijavljena izložba prođe selekciju odbora, mnogi su rekli i umjetniku i organizatorici izložbe europralamentarnoj  zastupnici Ruži Tomašić i njenim suradnicama kako je ovo najljepša izložba koju su vidjeli ne smo u EU nego općenito.  

Dobitnik je više međunarodnih  nagrada i priznanja. Samo u ovoj godini treba izdvojiti:  brončanu medalju za slikarstvo  francuskog Societe Academique ARTS-SCIENCES-LETTRES sa sjedištem u Parizu čijim je članom postao u ožujku ove godine;  po drugi put je dobitnik  nagrade AMERICAN ART AWARDS po izboru kustosa najboljih 25 galerija i muzeja SAD-a( ove godine  nagrađen je u kategoriji pejsaža dok je prošle godine u Hollywoodu osvojio nagradu u kategoriji impresionizma). Također je u travnju o.g. Stjepko dobio nagradu japanske galerije suvremene umjetnosti iz Tokya za likovnost na Međunarodnom festivalu umjetnosti u Senlisu, starom gradu francuskih kraljeva.

Na otvorenju izložbe prikazano je nekoliko modela Sladane Krstic i svečanih ženskih torbi Jasne Herak koje je ručno oslikao Stjepko Mamić. Drugog dana održana je modna revije modne dizajnerice Sladane Krstic, rođene Splićanke, vlasnice  brenda Queenmood Couture.  Modeli su prošetali u najnovijoj kolekciji svečanih ženskih haljina i kombinezona te salova-stola od svilenih materijala sa dizajnom Stjepkovih slika tj. motivom riba. Kolekcija je pripremljena za 2020. godinu; prikazan je i dio kolekcije Sladane Krstić  koja je promovirana na ekskluzivnom Alta Roma Fashion Week 2019. , Milanu i na Malti. Prikazani su i modeli Jasne Herak, crna haljina i kombinezon na kojima je Mamić oslikao mreže.  Sudeći po reakcijama publike i oduševljenju dama koje su se interesirale za modele ženske odjeće  i koloristične oku ugodne motive Mamićevih slika na svilenim  materijalima  iz prikazane kolekcije  dalja  umjetnička suradnja Sladane Krstić i Stjepka Mamića jako puno obećava. Njegovi motivi riba bi lako mogli obilježiti narednu ljetnu sezonu i iz Rima i Milana se preko Pariza i New Yorka gdje će biti prikazani na reviji visoke mode proširiti po cijelom svijetu pa kao i slike kapetana Stjepka  biti najbolji amabasadori Hrvatske mode i kulture u svijetu. 

Upravo je dobio poziv za samostalnu izložbu u Tokyu  tijekom iduće godine tako da izgleda dubrovački kapetan kreće na  osmi put oko svijeta, ovoga puta na krilima umjetnosti morskih motiva.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *