HZJZ IZDAO NOVE PREPORUKE: Oglasili se i o američkom cjepivu Johnson&Johnson

407

Pokrenuta je inicijativa ministara zdravstva EU za zajednički koordinirani pristup ograničavanju korištenja cjepiva na pojedine dobne ili spolne skupine stanovništva.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) oglasio nakon što je Johnson&Johnson povukao svoje cjepivo namijenjeno za Europu nakon sumnjivih slučajeva s krvnim ugrušcima. HZJZ predlaže nastavak cijepljenja  AstraZenecom, ali dotaknuli su se i cjepiva J&J.

Koordinirani pristup

Navode kako je važan koordinirani europski pristup, uz pažljivo praćenje i bez paničnih i ishitrenih regulatornih reakcija kakve su već napravile ogromnu štetu provedbi cijepljenja. Povjerenje za odobravanje cjepiva je dato Europskoj agenciji za lijekove (EMA), pa se treba, naravno uz oprez, pažljivo pratiti njihov rad i uvažavati donijeta mišljenja i preporuke.

“U ovome trenutku EMA smatra da nema osnove za donošenje ograničenja cijepljenja cjepivom proizvođača AstraZeneca i da je uz mjere opreza koje se preporučuju za cijepljene osobe i zdravstveno osoblje potrebno prikupiti dodatne podatke koji će se pažljivo proučiti”, stoji u prioćenju.

“HZJZ ostaje i dalje pri takvom stajalištu te preporučuje nastavak korištenja cjepiva AstraZeneca, dijeleći mišljenje EMA-a da koristi od cijepljenja značajno nadmašuju rizik od nuspojava”, dodaju.

Poremećaji zgrušavanja krvi

Navode i kako su se kod šestero pacijenata koji su u SAD-u cijepljeni cjepivom Johnson&Johnson pojavili poremećaji zgrušavanja krvi i to u roku od dva tjedna od cijepljenja, od čega je jedna osoba umrla, a jedna je u kritičnom stanju.

Napominju kako je gotovo 7 milijuna osoba u SAD-u je primilo navedeno cjepivo, a oko 9 milijuna je izvezeno u druge zemlje. Zbog pojave ovih nuspojava američka Agencija za lijekove (FDA) je izdala priopćenje u kojem se traži privremena suspenzija cijepljenja ovim cjepivom dok se situacija detaljno ne istraži.

“Europska agencija za lijekove, budući da upravo ovaj tjedan počinje distribucija J&J cjepiva u Europi, zatražila je hitan sastanak s predstavnicima te farmaceutske tvrtke, te će isti biti održan tijekom današnjeg dana, nakon čega će biti izdano priopćenje”, tvrde iz HZJZ-a.

Naručeno 900.000 doza

Dodaju i da u Hrvatsku još nisu stigle prve doze J&J, od 900.000 naručenih, te da još nije počelo cijepljenje tim cjepivom.

Europska komisija je u utorak najavila da će tražiti objašnjenje od američke farmaceutske tvrtke Johnson&Johnson, koja je najavila da će odgoditi isporuku cjepiva u Europu.

Cjepivo J&J trebalo bi označiti prekretnicu u borbi protiv pandemije jer je dovoljno primiti samo jednu dozu, donosi  Dnevno.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *