HZJZ objavio dodatna pojašnjenja o postupanju s oboljelima, bliskim kontaktima i prekidom izolacije

386

S obzirom na učestale upite vezane uz postupanje s oboljelima, bliskim kontaktima oboljelih te prekid izolacije i karantene, Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je dodatna tumačenja izmjena u odnosu na prethodnu verziju.
Prva se izmjena odnosi na odluku da su karantene oslobođena djeca do 18 godina starosti koja su primarno cijepljena i koja su preboljela pa primila jednu dozu cjepiva, neovisno o tome koliko je vremena prošlo od cijepljenja.

– Izuzeće na temelju preboljenja unatrag četiri mjeseca nije ukinuto za djecu do 18 godina starosti te je izuzeće nakon preboljena za djecu jednako kao za odrasle i nepromijenjeno u odnosu na prethodnu verziju ovog dokumenta. Dodano je novo izuzeće od karantene za djecu koja su primila dvije doze cjepiva ili preboljele i primile jednu dozu cjepiva, neovisno o tome koliko je vremena prošlo od cijepljenja (bez dosadašnjeg ograničenja na 4 mjeseca od primarnog cijepljenja), jer se za zdravu djecu za sada ne preporučuje booster doza – pojašnjava HZJZ.

Zdravstveni djelatnici i djelatnici u sustavu socijalne skrbi kojima je na temelju ranijeg preboljenja ili cijepljenja karantena skraćena na sedam dana trebaju prije povratka na posao uraditi brzi antigenski test (može i PCR ako kapaciteti testiranja dozvoljavaju) te se na posao mogu vratiti tek po dobivanju negativnog rezultata testa, druga je izmjena.

– Za sve osobe koje su preboljele ili završile cijepljenje prije više od četiri mjeseca karantena traje sedam dana, bez potrebe za testiranjem ako osoba ne razvije simptome. Izuzetak su djelatnici u zdravstvu i socijalnoj skrbi, koji trebaju sedmi dan karantene ishoditi negativan rezultat u BAT-u ili PCR-u prije povratka na posao – navodi se.

Treća izmjena navodi da je izolacija skraćena asimptomatskim i osobama s blagom do umjerenom kliničkom slikom koje nisu imunokompromitirane na sedam dana i za osobe kojima je prošlo više od četiri mjeseca od primarnog cijepljenja ili preboljenja.

U ranijoj verziji, pojašnjava HZJZ, asimptomatskim i osobama s blagom do umjerenom kliničkom slikom izolacija je bila skraćena na sedam dana ako su bili cijepljeni ili su preboljeli unatrag četiri mjeseca. Prema ovim novim preporukama izolacija je skraćena na sedam dana svim osobama sa završenim primarnim cijepljenjem (s i bez booster doze) i svim osobama koje su preboljele neovisno koliko je vremena prošlo od preboljenja i cijepljenja. Osobama koje nisu cijepljene i nisu preboljele neovisno o dobi izolacija traje najmanje 10 dana pa i kada su bez simptoma bolesti ili kada imaju blagu do umjerenu kliničku sliku.

U ovom dodatnom tumačenju, napominju iz HZJZ-a, navedena su samo pojašnjenja izmjena u odnosu na prethodnu verziju. Za očuvanje života i zdravlja građana, nastavljaju, nužno je uzeti u obzir i primjenjivati dokument u cijelosti, a možete ga pronaći OVDJE.

vecernji.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *