I OVO JE BONTON: Stvari koje svakodnevno krivo radimo, a vjerojatno to ni ne znamo

593

Osnovna pravila bontona su jednostavna, no mnogi ih itekako zaboravljaju. Zato smo skupili 19 pravila, a za neke od njih možda ni ne znate.

1. Ako kažete: ‘Pozivam vas,’ to znači da vi plaćate. Ako kažete: ‘Ajmo u restoran’, onda u tom slučaju, svatko plaća za sebe.
 
2. Nikad nemojte ‘banuti’ kod nekog nenajavljeno. Jedna britanska dama, doskočila je ovom problemu. Kad bi joj gosti došli, bez da su se prethodno najavili, uvijek je obuvala cipele i zgrabila šešir. Ako joj se sviđala osoba, uzviknula bi: ‘Upravo sam se vratila kući!’ Ako ne, onda je uzdahnula i rekla: ‘Ah, kakva šteta, upravo izlazim iz kuće.’ 

3. U javnosti nikad ne stavljajte mobitel na stol. Kada to učinite, pokazujete koliko važnu ulogu ovaj uređaj ima u vašem životu, ili što je još gore, da vam je dosadno i kako ste u svakom trenutku spremni ‘skrolati’ po Fejsu ili Instagramu.
 
4. Ne idite na spoj, ako mislite cijelu večer biti na mobitelu.
 
5. Ako s nekim hodate ulicom i ta osoba pozdravlja osobu koju ne znate, i vi biste je također trebali pozdraviti.
 
6. Većina ljudi vjeruje da je ispravan način jedenja sušija korištenjem štapića. Međutim, muškarci, za razliku od žena, ga mogu jesti rukama.
 
7. Cipele vam uvijek trebaju biti čiste.
 
8. Ako vas netko uvrijedi, nemojte uzvraćati istom mjerom i dizati glas. Nikada se ne spuštajte na njihov nivo. Nabacite osmijeh i udaljite se od bezobraznih ljudi. 

9. Muškarac bi trebao hodati sa ženine lijeve strane.
 
10. Vozači trebaju znati da je prskanje prolaznika, vožnjom kroz lokvu, grozno ponašanje.
 
11. Ovih 9 stvari trebale bi biti tajna (hmmm): godine, bogatstvo, obiteljske svađe, religija, zdravstveni problemi, ljubavne afere, pokloni, čast i sramota. 

12. U kinu, kazalištu, ili u koncertnoj dvorani, do svog mjesta biste trebali doći okrenuti licem prema onima koji sjede.

13. Ako vas netko bezobrazno pozove (Ti tamo!), ne biste se trebali odazvati.
 

14. Zlatno pravilo kod korištenja parfema je umjerenost. Ako ga osjetite i u kasnim večernjim satima, onda ste pretjerali. 

15. Dobro odgojen muškarac uvijek pokazuje poštovanje prema ženama.
 
16. Kad uđete u prostoriju punu ljudi, vi biste trebali prvi pozdraviti.
 
17. Poštujte privatnost drugih ljudi. Ne čitajte tuđe poruke, ne kopajte po tuđim torbama…

18. Ako vam je oprošteno, nakon što ste se ispričali, nemojte više ‘potezati’ tu osjetljivu temu.
 
19. Nemojte zaboraviti zahvaliti se svojim voljenima. Oni će vam pomoći ne zato što moraju, već zato što žele. Cijenite ih.
 
I kao što je legendarni Jack Nicholson rekao: ‘Ne vičem iz jedne sobe u drugu. Ne otvaram zatvorena vrata bez kucanja. Puštam damu da prođe prva. Cilj ovih beskrajnih, jednostavnih pravila je da poboljšaju život. Pazim na svoje ponašanje i vjerujem da je bonton jako važan. To je jednostavan i razumljiv jezik uzajamnog poštovanja.’

IZVOR: zivim.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *