Imamo 1042 nova slučaja i 8 preminulih: Covid potvrde ulaze na ‘mala vrata’, a opet se spomenula opcija obveznog cijepljenja

384

Dr. Katalinić Janković je otkrila današnje brojke. Imamo 1042 nova slučaja, aktivnih je 5691. Na liječenju su 552 osobe, 59 je na respiratoru. Preminulo je 8 osoba. Među njima su bile 3 cijepljene osobe.

Krunoslav Capak je rekao da je prosječna incidencija 237.9, najniža u Istarskoj, a najviša u Splitsko-dalmatinskoj županiji. “Na objavljenoj karti sve zone Hrvatske su u crvenom”, rekao je. Po smrtnosti smo na 20. mjestu.

‘Ključ je u rukama necijepljenih’

“Mali rezime svega onog čemu svjedočimo. Sliku Hrvatske bih mogao oslikati na sljedeći način. Sjetite se kada smo čekali cjepivo. Sjetite se kada smo pohrlili i cijepili se, nadalje balansiranjem mjera osigurali smo nevjerojatno uspješnu sezonu. Tada dolazi pad interesa za cijepljenje, jesen. Mogu se ljutiti na mene, ali virus svoje žrtve nalazi najvećim dijelom među necijepljenima”, rekao je Vili Beroš, pozvao na cijepljenje i istaknuo da nismo morali završiti u crvenom.

“Svi će doći kad tad u kontakt s virusom. Zaštitimo svoje živote, dovoljan je odlazak liječniku, sačuvat ćemo život”, naglasio je. “Ono što je na kraju priče najzanimljivije je što je ključ uspjeha u rukama necijepljenih. Na njima ovisi hoće li ovi naši napori pasti u vodu ili uspjeti”, dodao je.

“Ako ne vjerujete vladi, nama, vjerujte matematici, brojevi govore sve. Preko 81 posto novozaraženih su necijepljeni. U KBC Spliti preko 93 posto hospitaliziranih su necijepljenih. Na respiratoru je i preko 90 posto necijepljenih”, upozorio je.

Covid potvrde u zdravstvenom sustavu

“Sve alate imamo, na raspolaganju su, potrebno je nešto više motivacije i osobne odgovornosti. Sačuvajmo živote, nemojmo prepustiti ih slučajnosti. Kao što neko vrijeme najavljujemo, svjesni situacije i odgovornosti, u Ministarstvu zdravstva uvodimo dvije mjere kojima će se uvesti covid potvrda ili testiranje”, rekao je govoreći o uvođenju covid potvrda u zdravstvenom sustavu.

“Razgovaramo o problematici, posebnu brigu usmjeravam nazdravstveni sektor. Razmišljamo i o drugim resorima, resor socijalne skrbi bi morao implementirati ovakav sustav. Ova odluka, koja je politička mora biti i utemeljena na struci. Struka će vezano za trgovačke centre i sl. definirati što treba. Svjesni smo ograničenja potvrda, ali to je najbolji način povećanja sigurnosti”, objasnio je.

“Ono što je jasno, covid potvrde su naš način suživota s virusom. Apsolutno je činjenica da daljnje okolnosti, procjepljivanje, varijante, su te koje će definirati upotrebu covid putovnica. Jedno su djelatnici, bolesnici, treće posjete… Krenuli smo od zdravstvenih djelatika. Za pacijente postoje propisi koji reguliraju njihov ulaz u sustav, ali ne bismo širili da im ne bismo ograničili zdravstvenu zaštitu. Ne vidi nitko bolji način od upotrebe covid putovnica”, rekao je Beroš. “Ovaj porast broja je takav da moramo intervenirati u zdravstveni sustav.”

“Vi znate da smo covid potvrde prvi uveli u uporabu i rekli smo da smo spremni za ekstenzivniju uporabu. Govorili smo da ćemo ju koristiti na racionalan način. Kada govorimo o široj uporabi nastavit ćemo istom logikom. Prvo će obuhvatiti zdravstvene djelatnike, međutim, ništa ne može biti pravi supstitut cijepljenju… Tek kad budemo procijepili, ne samo u Hrvatskoj nego u cijelom svijetu, jedino velikim obuhvatom cijepljenja na cijelom planetu možemo izaći iz ove krize”, rekao je Davor Božinović.

Bez covid potvrde ili testiranja najmanje jednom tjedno, zdravstveni radnici neće moći doći na svoj posao, objasnio je Beroš te dodao da će biti vrlo skoro.

Capak je govorio o trećoj dozi. Kaže da bi za desetak dana mogla stići evaluacija EMA-e. “Tu ima puno pitanje, s čim ćemo se cijepiti. Jedino Pfizer zasad se aplicira…”

Zašto smo toliko otvoreni a u crvenom smo?

“Vidite da zagovaramo upotrebu covid potvrda…Vjerujem da će se širenjem upotrebe promijeniti situacija”, rekao je Beroš odgovarajući na pitanje novinarke što se radi na kampanji cijepljenje i zašto ne uvodimo širu upotrebu covid potvrda.

Capak je rekao da se nastavlja s kampanjom cijepljenja te da dalje rade na dostupnosti. “Ostale varijant su šira upotreba covid potvrda, u dosta zemalja to funkcionira. Mi krećemo s zdravstvenim sustavom, to je prvi korak. Sljedeći korak je moguća obveza cijepljenja, o tome razmišljamo”, rekao je Capak.

Testiranje necijepljenih u zdravstvenom sustavu će u prvom koraku biti besplatno. “U prvom koraku će to biti besplatno, ali nakon toga, ovisno o više parametara, to će se isto plaćati”, rekao je.

Stožer je govorio i o isteku roka cjepiva AstraZenece i Pfizera. “Naručili smo oko 8 milijuna doza, dobili smo ih nešto manje od 5 milijuna. Ako ćemo imati priliku da krenemo s booster dozom imamo rezerve. Pfizer ističe krajem 11. mjeseca. AstraZeneca nije baš popularna. Neke zemlje kojima smo htjeli donirati su nas odbile, to nije opravdano, to je dobro cjepivo. Ono što ističe, mi ćemo to donirati. Vlada ima planove, ja nisam ovlašten. Ne brinite, nijednu dozu nećemo baciti”, rekao je Capak.

Što se tiče popisa stanovništva tijekom kojega popisivači neće morati imati covid potvrde, Capak je rekao da je Stožer dao preporuku da bi svi koji sudjeluju trebali biti cijepljeni. “To očito nije moglo biti organizirano, morat će se držati klasičnih mjera, distance, maske, kraćem boravka u zatvorenom”, rekao je Capak i istaknuo da ne bi trebalo biti problema.

“Od ponedjeljka krećemo s novim načinom izvještavanja koji će obuhvatiti hospitalizirane, na respiratoru, odnos cijepljenih i necijepljenih itd.”, najavio je Beroš.

Pitanje maski i samoizolacije

“Upravo razlog zašto smo predložili da se donese obveza nošenja maski u školama je da ako jedan oboli, ako on nosi masku i njegove kolege, nema potrebe da svi idu u samoizolaciju, nego je procjena epidemiologa. Ako je bilo do bliskog kontakta, manje od 2 metra u zatvorenom prostoru, trebaju ići u samoizolaciju. Ako svi nose masku nitko, osim onih u bliskom kontaktu, ne trebaju ići u samoizolaciju”, rekao je Capak.

Crveni na ECDC koronakarti

ECDC je jučer objavio novu koronakartu prema kojoj je cijela Hrvatska u crvenome. Crvena boja znači 14-dnevnu stopu od 75-200 s udjelom pozitivnih većim od četiri posto te područja u kojima je 14-dnevna stopa zaraženih od 200 do 500, a tamnocrvena područja u kojima je 14-dnevna stopa veća od 500.

 

net.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *