SKANDALOZAN RAD - Dvojac iz Republike Srpske tvrdi kako su masovne grobnice bile 'humana i higijenska obveza' vojske

16 Svibanj 2019
Autor :  
ilustracija

"Znanstveni rad" je predstavljen na događaju nazvanom "međunarodnom naučnom konferencijom", koji je prošlog mjeseca održan u Banja Luci pod nazivom "Srebrenica - stvarnost i manipulacije".

Skandalozno djelo objavljeno je u zborniku tiskanom nakon konferencije. Autorski dvojac piše tako o masovnim grobnicama kao asanaciji grobišta, čiji je cilj "izbegavanje zaraza i naknadnih ljudskih žrtava, a obaveza po Ženevskim konvencijama postoji i vuče korijene još od 1864. godine".

U nastavku "znanstvenog rada" znanstvenici entiteta Republika Srpska pojašnjavaju i kako se "asanacija bojišta obavlja": "Leševi se sahranjuju bez sanduka, redaju se po slojevima jedan do drugog, svaki sloj se zasipa dezinfekcionim sredstvom i zemljom visine 0,5 - 0,75 metara, a iznad nivoa humka visine jedan metar. Humke se vidno obilježavaju kao masovne grobnice."

Autorski dvojac također naziva propustom nepostojanje dokumentacije o lokacijama masovnih grobnica iz rata s početka devedesetih, kao i dokumentacije o broju ukopanih tijela i njihovim identitetima, prenosi Novi list.

"Nakon borbenih dejstava na području Srebrenice u operaciji VRS od 11. jula 1995. godine i višednevnih borbi sa muslimanskim snagama tokom proboja iz okruženja, prema muslimanskim izvorima, brojka poginulih kreće se preko 2.000 poginulih što je zahtijevalo asanaciju terena, obzirom na ljetno stanje i visoke temperature u zoni operacije. (...)

Zbog propagande srpska strana je optuživana za zloupotrebe asanacije bojišta koju su vršile jedinice Vojske RS-a i tvrdnji da su to bili planski postupci zakopavanja pobijenih zarobljenika i skrivanja stvarnih poginulih na pravcima proboja muslimanskih snaga iz Srebrenice. Upravo stoga, može se razumjeti vrlo složena situacija koja proističe iz obaveza asanacije kao aktivnosti civilne zaštite i privrednih i javnih preduzeća, te obaveza asanacije bojišta koja predstavlja aktivnosti nakon operacije VRS u određenoj zoni", navode u "znanstvenom radu" autori iz Republike Srpske.

direktno.hr

Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…