Gradonačelnik Franković predstavio projekt azila: DUBROVNIK GRADI NAJBOLJI AZIL ZA ŽIVOTINJE NA SVIJETU

21 Svi 2019
Autor :  

Na današnjoj konferenciji za novinare gradonačelnik Mato Franković predstavio je projekt gradnje novog azila za životinje.

Projekt je vrijedan okvirno oko 14 milijuna kuna s tim da iznos može varirati obzirom da je ovo tek idejno rješenje. Najvećim dijelom gradnju azila će financirati Ministarstvo poljoprivrede, međutim postoji mogućnost da se u projekt financijski uključi i Dubrovačko neretvanska županija i susjedne općine.

"Ovo pitanje se godinama nije rješavalo. Došli smo u fazu da će projekt uskoro zaživjeti i da će se problem nezbrinutih životinja riješiti. Kapacitet će biti za 350 pasa i 50 mačaka. Azil se nalazi u neposrednoj blizini Grabovice, ali ne na samoj Grabovici. U medijima sam vidio u komentarima određenih ljudi navode kako ćemo pse prebaciti u neposrednu blizinu mjesta gdje je otpad. Prvo, radimo na sanaciji i zatvaranju odlagališta, ali istovremeno bih podsjetio da na dnevnoj razini na Grabovici rade ljudi. Je li to znači da su oni manje vrijedni od pasa? Postavlja se tu jasno pitanje." rekao je gradonačelnik istaknuvši kako će u azilu svaki pas imati ispred  boksa dovoljno prostora za istrčavanje,te da će biti oko 35 zaposlenik, od veterinara do drugog osoblja. Također, tu će biti i hotel za pse koje vlasnici mogu ostaviti kada idu na putovanja i sl. Veličina azila je  20.504 kvadratna metra.

Na pitanje novinara kako će prebaciti tu pse sa Žarkovice budući da su oni registrirani na Društvo prijatelja životinja Dubrovnik, gradonačelnik je kazao kako je Grad napravio ono što je bio dužan napraviti.

"Izgradit ćemo adekvatan azil. Možemo svašta očekivati od druge stane, ali nadam se da će se prepoznati kvaliteta projekta, kvaliteta izvođenja radova. Ne očekujem da će me itko pohvaliti od kritičara po pitanju azila, ali to je u redu. Promišljamo budućnost na drugačiji način, sve je bolje od onoga što danas te životinje imaju. A za to i Grad snosi odgovornost. - rekao je Franković istaknuvši kako nema ništa protiv da Društvo bude uključeno u rad azila. Na novinarsko pitanje što će u budućnosti biti sa Žarkovicom rekao je kako "idemo korak po korak".

Novim Azilom neće upravljati Sanitat već nova ustanova koju će Grad osnovati.

 

 

 

 

Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…