INTERVJU S NATAŠOM GABRIČEVIĆ: Volim da o meni govore moja djela ili oni koji me poznaju

21 Svi 2019
Autor :  

Europski izbori su pred nama, a na biračima je sada odluka kojem će kandidatu ili listi dati svoj glas. Među brojnim imenima s područja cijele Hrvatske nalazi se i naša sugrađanka Nataša Gabričević koja je na listi svog HNS-a. Stoga je Dubrovnik Insider razgovarao s njom o toj temi, ali na malo drugačiji način. Jer politika ne mora biti samo dosadno nabrajanje suhoparnih slogana ili činjenica koje idu strankama u korist, a ljepota preferencijalnog glasovanja je upravo u mogućnosti izražavanja potpore jednom kandidatu na listi. Pa smo odlučili bolje upoznati Natašu, kako bi mi i naši čitatelji lakše mogli donijeti odluku koga zaokružiti ove nedjelje.

Tko je Nataša Gabričević?

(smijeh) Najteže je sebe opisati. Više volim da o meni govore moja djela ili oni koji me poznaju, ali ako moram nešto istaknuti onda je to – ustrajna do kraja kad smatram da se za nešto vrijedi i treba boriti te ponosna predstavnica svog rodnog kraja. Ljubiteljica životinja, pobornik zaštite okoliša i očuvanja baštine koju su nam naši stari ostavili. Rođena sam i odrasla u Dubrovniku, tu sam se školovala, a potom me život odveo u Zagreb gdje sam godinama radila u Hrvatskoj pošti.

A što ste radili u pošti?

Sve što je trebalo! Ali najveći dio provela sam na rukovodećim funkcijama, posebice u sektoru marketinga, i moram istaknuti kako mi je to iskustvo bilo izvrsna škola za daljnji profesionalni razvoj. Pošta je bila i ostala jedan prekrasan dio mog života i zahvalna sam svim ljudima s kojima sam imala priliku surađivati na pomoći koju su mi pružali tijekom mog profesionalnog puta tamo. I danas se rado vraćam u taj grad i uživam u susretima s prijateljima koji gore žive.

Onda moramo postaviti vječno pitanje – Dubrovnik ili Zagreb?

Dubrovnik! Bez i jedne sekunde razmišljanja, Dubrovnik je broj 1. Ne u Hrvatskoj nego u cijelom svijetu. Ovaj grad ima svoju dušu i jedinstvenu atmosferu kakvu se ne može naći nigdje drugo. Imala sam sreću pa sam putovala na daleko i široko i vidjela mnoge prekrasne gradove i nevjerojatne krajolike, ali ovdje je ipak moj dom. Možda zvuči čudno, ali gdje god sam bila uvijek sam to mjesto uspoređivala s Dubrovnikom i uvijek bi našla barem 2 razloga zbog kojih mi je naš grad ipak draži. Naposljetku, izabrala sam iz Zagreba vratiti se tu, doma. I ne namjeravam se odavde micati do kraja. Kao osobi mi je najbitnije da sam aktivna, a Dubrovnik nudi brojne mogućnosti i obiluje potencijalima koje samo moramo iskoristiti. Primjerice, kreativne industrije na kojima bi sva čeljad u gradu, bez obzira na godine ili radni status, mogla dobro zarađivati. Nekome bi one mogle biti dodatni izvor prihoda, a nekom i glavni. Sve ovisi koliko se netko želi tome posvetiti, ali u tome leži ljepota takvog načina rada. Birate koliko vremena želite ili možete utrošiti na primjerice izradu ili dizajn autohtonog suvenira i onda to plasirate na naše tržište. Dakle, ne mora netko imati apartmane kako bi se bavio turizmom, može od njega i posredno zarađivati. Tu je prilika i za vas medije, i za brojne kreativne udruge, za pojedince, svi imaju mogućnost uključiti se i uzeti svoj dio ovog kolača. A najbolje od svega je što se za ovu djelatnost mogu povući sredstva iz EU fondova. Dakle potrebno je imati samo dobru ideju i želju za radom. A toga, dubokom sam uvjerena, u našem gradu ne nedostaje.

Spomenuli ste EU fondove, a Vi ste na listi HNS-a za Europarlament. Stoga je iduće pitanje – Dubrovnik ili Bruxelles?

I opet je odgovor isti – Dubrovnik! Ali ovdje moram istaknuti kako moj odabir Dubrovnika kao meni idealnog mjesta za život ne znači da nije Bruxelles smijemo zanemariti. To bi bila velika greška, jer tamo se donose odluke koje direktno utječu na naš život. Pogledajte samo ukidanje roaminga, zabranu diskriminacije putem različite kvalitete proizvoda ili  Stoga ako me život i volja birača odvedu gore, ja ću to prihvatiti kao dio posla i u EU parlamentu predstavljati naš kraj. Ali moj život i dalje će se odvijati u Dubrovniku. Tu mi je, većim dijelom, obitelj, tu su mi najbliži prijatelji. Nisam se vratila da bih opet otišla drugdje živjeti, ali ako želiš nešto promijeniti moraš se aktivirati. Zato sam se i odlučila aktivirati u politici, kako bi mogla utjecati na bitne stvari za naš grad i naš kraj. Ali moram priznati kako je ta odluka došla kao šok mojim prijateljima i obitelji koji su za mene uvijek isticali kako sam najapolitičnija osoba koju znaju. Ali kako nisam osoba koja može samo stajati sa strane i promatrati, odlučila sam ne negodovati zbog, po meni, pogrešnih odluka, već se aktivirati i primiti posla. I tako sam završila u HNS-u gdje, moram istaknuti, izvrsno surađujem s jednom mladom i nadasve pozitivnom ekipom koja prije svega želi napredak našeg grada. Ali da se vratim na originalno pitanje, Dubrovnik treba Bruxelles i zaslužuje imati svoju osobu gore, jer brojna su pitanja koja se tamo mogu riješiti, od dodjele EU sredstava, preko uspostavljanja jednakosti, sprječavanja novih nameta, do zaštite okoliša, koji je nama u Dubrovniku iznimno bitna tema.

Zašto zaštita okoliša kao prioritet?

Čista voda jedno je od nekoliko neprocjenjivih blaga koje Dubrovnik i okolica imaju. Ali trebamo osigurati da takva i ostane. Zatvaranje Grabovice smo moj tadašnji tim i ja pokrenuli još dok sam bila na mjestu direktorice Čistoće, ali evo ona danas još uvijek radi. A dokazalo se više puta, pa i u mom mandatu, kako su Grabovica i Ombla povezane. Ta istraživanja proveli su stručnjaci, na način da se pustila boja na Grabovici koja je nakon par dana izašla na Ombli. I usprkos tome, usprkos činjenici da to svi znaju, gore se i dalje odlaže otpad. Tek je potpisan ugovor za sanaciju koja je već mogla biti u poodmakloj fazi da se nastavilo raditi prema u moje vrijeme donesenom planu. Ali nije Grabovica jedini problem kojeg imam u našem kraju. Tu je i sporni projekt Centra za odlaganje otpada na lokaciji Lučino razdolje, za kojeg smatram kako ima veliku šansu ugroziti Malostonski zaljev i uništiti uzgoj kamenica koje su upravo zbog te lokacije jedinstvenog okusa. Nije samo sporna lokacija već i tehnologija koju namjeravaju pri tome koristiti, a koja je i prije desetljeća već bila zastarjela. Apsurd je da tamošnji školjkari se godinama bore i danas su nadomak zaštite Malostonske kamenice kao autohtonog proizvoda, a s druge strane Županija i dalje ide s projektom koji bi ih mogao nepovratno uništiti. A da ne spominjem zaštitu rijeke Neretve. Sve su to prevažne teme kojima se moramo nastaviti baviti i u Europskoj uniji.

Znači politika je borba. Zapravo lokalni izbori pomalo podsjećaju na evo netom završenu seriju Igra prijestolja. S obzirom kako se ona snimala i u našem gradu hajdemo onda povući paralelu. Kako bi izgledala Igra prijestolja na dubrovački način?

Mislim da je Dubrovnik dobio pravu ulogu u toj seriji jer je on i u stvarnom životu središte u kojem se često nalaze bitne osobe i donose bitne odluke. Možda nemamo titulu glavnog grada, ali u Hrvatskoj, izuzev Zagreba, nema grada u kojem se češće sastaju visokopozicionirani političari iz regije, s područja Europske unije ili čak iz cijelog svijeta. Svi oni dolaze u Dubrovnik, tako da on zapravo jest Kraljev grudobran. A tko je od naših političara Lannister, tko Targaryen, a tko Stark, i koji od njih, ostavljam našim sugrađanima da odluče. Ali bez obzira na nježno ime – Igra prijestolja zapravo se vodi oko toga tko će imati vlasti i voditi kraljevstvo i zato je iznimno bitna alegorija na stvarni život. Ali za razliku od bajkovitog Westerosa, o pobjedniku ove Igre prijestolja ipak ne odlučuju vojske ili nasljedni kneževi već upravo naše sugrađanke i sugrađane koji će sami donijeti odluku koga žele vidjeti na čelu grada. Pa i koga žele da predstavlja njihove interese u Europskom parlamentu.

Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…