U Trstenom položeni vijenci i zapaljene svijeće u spomen na poginule branitelje iz Imotske krajine

02 Srpanj 2019
Autor :  

Današnjom komemoracijom obilježena je i 27. obljetnica deblokade Golubovog kamena, ali i 22. obljetnica od podizanja spomen-obilježja u Trstenom, gdje se svake godine okupe članovi obitelji i suborci stradalih branitelja.

Inače, komemoracija u spomen na poginule branitelje s područja Imotske krajine održava se svake godine na dan 2. srpnja, dan koji su kao simbolički odabrali preživjeli sudionici Domovinskog rata, a na koji se prisjećamo 36 branitelja, pripadnika 115. Imotske brigade i 3. Imotske bojne IV brigade, koji su svoje živote izgubili na dubrovačkom bojištu.

Zamjenica župana Žaklina Marević danas je, zajedno s v.d. pročelnicom UO za društvene djelatnosti Jelenom Dadić i v.d. pročelnikom UO za poslove Župana i Županijske skupštine Marom Hađijom, položila vijence i zapalila svijeću kod Spomen obilježja u Trstenom, a u sjećanje na 36 poginulih branitelja s područja Imotske krajine.

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, gradski vijećnik Blaž Pezo i pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić zapalili su danas svijeću i položili vijenac u Trstenom kod spomen obilježja hrvatskim braniteljima iz Imotskog stradalim na dubrovačkom području.

Na tradicionalnoj komemoraciji, okupljenim hrvatskim braniteljima i članovima obitelji poginulih branitelja obratio se gradonačelnik Mato Franković, koji je poručio kako se žrtva Imoćana nikad neće zaboraviti.

-  Nikad se nećemo moći dovoljno zahvaliti našim Imotskim sokolovima na žrtvi koju su ovdje dali, na hrvatski oltar i hrvatsku zemlju, dajući najvrijednije od sebe, svoje živote da bi mi danas živjeli u slobodnom i neovisnom, hrvatskom Dubrovniku. – rekao je gradonačelnik Franković.

U obrani Hrvatske na Južnom bojištu sudjelovalo je preko 5000 Imoćana. Poginulo je njih 36, a stotinjak je ranjeno. Riječ je o pripadnicima 115. Imotske brigade Hrvatske vojske i 3. Imotske bojne 4. brigade. Njihova imena uklesana su na spomeniku u Trstenom.

Komemoraciju je organizirao Zavičajni klub Imoćana u Dubrovniku uz suorganizaciju Grada Dubrovnika, Župnog ureda Trsteno i Udruge poginulih hrvatskih branitelja, Podružnica Dubrovnik. Vijence su položili i predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije, Grada Imotskog i susjednih mu općina te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Sveta misa zadušnica služena je u mjesnoj crkvi sv. Vida.

Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…