NJEZINO VELIČANSTVO: MAČKA

08 Kolovoz 2019
Autor :  

Mačka je još u davnoj povijesti smatrana božanskom životinjom i imala posebno mjesto u kulturama drevnih civilizacija.

Mačke su predivna, samostalna i neovisna bića. Te fascinantne životinje uz nas žive oko 10 000 godina, a zadržale su u svom ponašanju većinu osobina svog divljeg pretka. Najstariji dokaz o mački kućnom ljubimcu nađen je na Cipru i to u grobu za mačku koji je star oko 9500 godina.

Izraziti su individualisti, same određuju gdje i u čijem će društvu provoditi svoje vrijeme. Umiljate su i privržene, ali i snalažljive i neovisne. Mačke se ne može trenirati, premda neke pripadnice mačjeg svijeta podmičene hranom mogu izvršavati neke naredbe koje im naloži čovjek, ali samo kada i ako to same žele.

Vrlo su inteligentne, one mačke koje žive u grupama koriste kombinaciju glasova i govora tijela za međusobno komuniciranje. Među svim životinjama imaju najbolji osjećaj ravnoteže. Snagu prikupljaju spavanjem, spavaju više od većine drugih životinja. Zbog svoje noćne prirode, predvečer ih uhvati velika želja za igranjem i skakanjem, takozvano „večernje ludilo“ ili „žuta minuta“.

Imaju veliku sposobnost učenja i pamćenja koje koriste za informacije koje su im od koristi. Vrlo brzo otkriju kako se trebaju ponašati kako bi od čovjeka dobile ono što žele. Poznate su po svojoj čistoći. U sprintu mogu dostići brzinu od 49,8 km/h.

Prva mačka u svemiru bila je francuska mačka po imenu Felicette, poslana je u svemir 1963. i naravno – preživjela je put.

Prosječna dob za kućnu mačku je 15 godina, a ulične žive 3 do 5.

Mačke obogaćuju svaki dom, njihovo predenje pozitivno djeluje na ljude, s njima je život zanimljiv i neobičan. One bulje u vas, ignoriraju vas, žvaču plastiku i ostale neobične stvari, mijese vas šapama, leže u kutijama, stružu svoje lice o vaše... Zato ih toliko i volimo!

Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…