6 razloga zašto je jako dobro popiti sok od celera svaki dan

10 Kolovoz 2019
Autor :  
Foto: Konstantin Postumitenko

U soku od celera ima vrlo malo šećera i kalorija, a za razliku od ostalih voćnih i povrtnih sokova, jedna čaša soka ima manje šećera i kalorija nego jedna mrkva srednje veličine. 

Sprječava probleme s vidom

Celer je vrlo bogat vitaminom A koji ima ključnu ulogu za očuvanje vida. Isto tako, štiti površinu očiju od bakterija i virusa. Vitamin A također pomaže u sprječavanju razvoja problema s vidom povezanih s godinama.

2. Smanjuje rizik od raka

Celer sadrži luteolin, a nedavno je dokazano da taj element slabi stanice raka i čini ih osjetljivijim na liječenje, a celer se već dugo koristi u kineskoj medicini kao sredstvo protiv raka.

3. Neutralizira kiselu hranu

Celer je bogat elementima poput željeza, magnezija i natrija koji daju soku celera snažna alkalizirajuća svojstva. Drugim riječima, može neutralizirati kiselu hranu i na taj način nam pomaže održavati zdravu pH ravnotežu u tijelu. Konzumiranje previše kisele hrane može uzrokovati brojne zdravstvenih problema poput propadanja kostiju, bubrežnih kamenaca, problema s jetrom i srcem.

4. Regulira ravnotežu tekućine

Celer je pun kalija, a koji ima značajnu ulogu u mnogim procesima u našem tijelu, a znanstvenici vjeruju da je kalij treći najvažniji mineral za dobro funkcioniranje organizma.

5. Smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2

Dijabetes tipa 2 ozbiljan je zdravstveni problem suvremenog svijeta. Procjenjuje se da će do 2030. više od 400 milijuna ljudi širom svijeta patiti od ove bolesti. Celer je jedan od prirodnih načina da se smanji rizik za njegovo pojavljivanje. Sadrži puno vitamina K, a istraživanje je dokazalo da vitamin K poboljšava našu osjetljivost na inzulin.

6. Pun je folne kiseline

Ona spada u sastojke koje ljudsko tijelo dobiva isključivo hranom, a igra važnu ulogu u pretvaranju ugljikohidrata u energiju, razgradnji bjelančevina i tvorbi DNK. Samo jedna šalica soka od celera sadrži 145 mikrograma folne kiseline, što je preko 36% preporučenog unosa za muškarce, i oko 29% potrebne doze trudnica i dojilja, piše Bright Side.

IZVOR: 24sata.hr

Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…