TRAGEDIJA NA HVARU / 'Nekakav plin nam se uvukao u kabine, nije se radilo o hrani...'

14 Kolovoz 2019
Autor :  
screenshot / 24sata.hr

Muškarac koji je preminuo na jahti u Hvaru je talijanski menadžer Eugenio Vinci (57), javlja Večernji list.

On, ali i svi stradali na brodu su sa Sicilije iz grada Sant'Agata di Militello. Petero ljudi je završilo u splitskoj bolnici, troje odraslih je stabilno, ali dvoje djece je u teškom stanju. Bore se za život, otkazali su im svi vitalni organi.

Uzrok je još nepoznat i čekaju se nalazi. Restoran u kojem su talijanski gosti jeli je zapečaćen tijekom inspekcije te se istražuju je li hrana uzrok.

Jedan od otrovanih je Bruno Mancuso, bivši senator.

- Svi koji smo se otrovali spavali smo na brodu na desnoj strani. Mislim da se pokvario sustav za klimatizaciju i da se plin uvukao u kabine kroz otvore za klimatizaciju. Uvjeren sam da nije hrana u pitanju, jer djeca nisu ni okusila večeru, a najteže su stradala, rekao je za Večernji list Bruno Mancuso.

Na brod smo stigli pola sata poslije ponoći. Mučnina me uhvatila oko dva sata. U isto vrijeme pozlilo je mojoj supruzi. Nekako smo se smirili i legli, kao da smo omamljeni ili hipnotizirani. Ništa nismo čuli ni vidjeli do jutra - dodao je Mancuso za Večernji list.

Otrovali su se plinom? 

- Ovako brza smrt teško može biti od trovanja školjkama. Kod trovanja dagnjama ili školjkama simptomi su proljev, povraćanje i mučnina. Ako uzmemo u obzir da je u jeku sezona i da je potrošnja hrane veća, time je kvarenje hrane minimalno. Što se tiče trovanja botulinom, to je zaista ozbiljna i teška bolest. Ako se brzo ne pruži pomoć, smrt, koja je teška, zna nastupiti brzo, a tu jedino pomaže antiserum - rekao nam je dr. Franjo Plavšić.

Toksikolozi ne isključuju mogućnost da su se svi otrovali plinom. 

24SATA.HR

Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…