DUBROVAČKI SLIKAR ANTUN MASLE umro je na današnji dan, s nepunih 48 godina

20 Kolovoz 2019
Autor :  

Antun Masle rođen je u Orašcu 1. rujna 1919. gdje je pohađao osnovnu školu. Đivo Vlajki koji ga je još u osnovnoj podučavao crtanje, uočio je njegov talenat, pa su mu tako kupljene prve boje i blok za crtanje. Gimnazijske dane proveo je u Dubrovniku, a diplomirao 1942. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Godinu dana kasnije odlazi u vojsku.

Od 1945. radi kao profesor likovnog odgoja u Dubrovniku i na tom radnom mjestu ostaje do svoje smrti.

Prvi put je Masle izlagao 1937. na izložbi Najmlađih u salonu Galić u Splitu, 1952. priredio je svoju prvu samostalnu izložbu, u salonu LIKUM-a u Dubrovniku. Četiri godine kasnije putuje u Italiju, točnije u Veneciju i Firenzu, a to putovanje ga je inspiriralo za mnoga djela. Priredio je dvadesetak samostalnih izložbi, izlagao u Dubrovniku, Zagrebu, Splitu, Rijeci, Zadru, Mostaru, Osijeku, Raveni, Beogradu, Ljubljani, Sarajevu, New Yorku.

Ispočetka je bio pod utjecajem ekspresionizma, a 50-ih počinje slikati svojim stilom, naoko bliskim dječjem slikarstvu. Slikao je portrete i infalistički reducirane vedute.

Masle se 1949. ženi Dorom Aleksić, ali na porodu umiru i Dora i dijete, što ga je slomilo, ali mu je umjetnost pružila utjehu. 1954. oženio se Milom Grbešić i dobio dvije kćeri, Brigitu i Dolores. Mnogo je Milinih portreta naslikao Masle, pisao o njoj u svom dnevniku, te joj pisao sa svojih putovanja.

1961. ostvaruje svoj san i putuje u Pariz, ali već se 1965. razbolijeva i mora u bolnicu. Operiran je u Zagrebu, u Vinogradskoj bolnici.

Antun Masle umro je 20. kolovoza 1967. u Dubrovniku, s nepunih 48 godina. Osnovna škola u njegovom rodnom Orašcu zove se njegovim imenom. Posthumno je nagrađen Nagradom grada Dubrovnika.

Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…