Ne propustite vidjeti izložbu ”Konavoska svadba” i jedinstvene predmete korištene u obredu vjenčanja u Konavlima

26 Kolovoz 2019
Autor :  

U četvrtak 29. kolovoza u 19 i 30 sati ispred Zavičajnog muzeja Konavala u Čilipima bit će otvorena izložba ”Konavoska svadba”.

Tom prilikom Konavljani i njihovi gosti prvi put će imati priliku vidjeti konavosku dolamu, jedinu takvu koja se čuva u Etnografskom muzeju u Zagrebu, a iz Konavala je otišla daleke 1957. godine. Važno je napomenuti kako nikada do sada nije posuđivana drugim muzejima zbog svoje rijetkosti.

Uz ostale predmete koji su nerazdvojno povezani sa svadbom u Konavlima na izložbi će se moći vidjeti i hondelj neudate žene s početka 19. stoljeća i povezana kapa iz istog vremena koju su nosile vjerenice u Konavlima do polovice 19. stoljeća. Ovi predmeti dolaze dobrotom HAZU-a, a smješteni su i Zbirci Baltazara Bogišića u Cavtatu i jedini su primjerci u Hrvatskoj.

U sklopu otvorenja izložbe održat će se u koncert rekonstruiranih svadbenih napjeva Konavala maestra Krešimira Magdića koji već 17 mjeseci radi s Pučkim zborom u Konavlima. Istražujući godinama na terenu i kroz arhivsku građu maestro Magdić je rekonstruirao korpus napjeva prema kojima se odvija procedura obreda.

Muzeji i galerije Konavala ovom prigodom izdaju i notnu publikaciju autora Krešimira Magdića ”Konavoska svadba”, glazba za koreografiju sa svim notnim zapisima koa će zasigurno biti novi početak folklornog zamaha za Konavle, kao i inspiracija brojnim klapskim i scenskim izvođačima na nacionalnoj razini.

Na koncertu će dio napjeva izvesti Pučki zbor Konavala, klapa Oštro, KUD Čilipi i KUD Stjepan Radić Pridvorje.

Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…