NA DANAŠNJI DAN PREMINUO OMILJENI PADRE IVO MARTINIĆ

06 Rujan 2019
Autor :  

Padre Ivo Martinić rođen je 7.srpnja 1939. u Pražnici na Braču, a dominikancima je pristupio 1958. Diplomirao je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, a za svećenika je zaređen 1965. Potom je studirao pedagogiju i filozofiju na Filozofskom fakultetu, također u Zagrebu.

U vremenu kada religija nije bila popularna za sustav u kojem smo živjeli,padre je mladima otvarao put prema Bogu. Pamte ga generacije Dubrovčana,održavao je nedjeljnu misu mladih i Božićnu ponoćku za mlade. Već 1969. osniva sastav „Orlandovi dječaci“ koji prvi izvodi beat misu u Dubrovniku. Nešto kasnije, sastav mijenja ime u „Veritas“.

Komunističkom režimu djelovanje padre Martinića nikako nije odgovaralo, pa je 1986. osuđen na kaznu od 6 mjeseci zatvora, uvjetno na rok kušnje od tri godine.

Zaslužan je i za obogaćenje dominikanskog samostanskog muzeja, dobio je nekoliko priznanja,između ostalog i odličje Red hrvatskog trolista za osobite zasluge za RH i Dubrovačko-neretvansku županiju stečene u ratu, izravnoj ratnoj opasnosti i u iznimnim okolnostima u miru.

Posljednji status našega padre na svom facebook profilu glasio je :“ Marija je bila i ostat će Duša duše Hrvatske...“ Ivo Martinić pošao je Stvoritelju 6.rujna 2014.

Počivaj u miru,dragi naš padre...

Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…