BLAGDAN MALE GOSPE, SPOMENDAN MARIJINOG ROĐENJA

08 Rujan 2019
Autor :  

Blagdan Male Gospe je uvijek 8. rujna. Zove se tako jer se slavi "mala Marija", spomendan Marijinog rođenja. Mariju je porodila sveta Ana, oko 20.godine prije Krista. Prema pisanju knjige Postanka, Bog progovori zmiji: “Neprijateljstvo ja zamećem između tebe i žene, između roda tvojeg i roda njezina: on će ti glavu satirati, a ti ćeš mu vrebati petu” (Post 3,15). Bio je to navještaj pojave i rođenja žene čiji će porod zgaziti glavu zmiji, biblijskom simbolu za Sotonu, tako da će ona roditi Izabranika koji će otkupiti i spasiti svijet. 

U tri slučaja se u crkvenom kalendaru kao blagdan slavi početak zemaljskog života: Isusovo rođenje na Božić, rođenje Ivana Krstitelja 24. lipnja i Marijino rođenje – Mala Gospa 8. rujna.  Na blagdan Male Gospe mnogi hodočaste u marijanska svetišta.

Mala Gospa je zaštitnica Čakovca, Solina, Voćina, Lopara, Bitelića, Grabovca i drugih mjesta. Blagdan se slavi u svim župama naše biskupije, a obilježavao se i u kalendaru državnih blagdana Dubrovačke Republike.

 

Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…