Sarajevo pod opsadom policije: Kreće prvi 'gay pride' u BiH

08 Rujan 2019
Autor :  
FOTO: Avaz

U Sarajevu se danas održava prva Povorka ponosa pripadnika LGBT+ zajednice u Bosni i Hercegovini. Sudionici pristižu iz cijele zemlje, ali i regije. Kako javlja Avaz, na ulicama je velik broj pripadnika sigurnosti. 

Sudionici Povorke donose transparente, zastave, ozvučenje, instrumente...Sve je u znaku duginih boja - simbola zajednice LGBT+. 

Ulice koje vode do Titove, glavne sarajevske ulice, blokirane su autobusima. Kako javlja Klix, policajci zajedno sa psima za otkrivanje eksplozivnih sredstava vrše pregled kako bi osigurali rutu kojom će se kretati sudionici povorke. Provjeravaju svaki dio ulice, od uličnih lončanica, šahtova, ugostiteljskih objekata i drugih lokacija. Detaljno se pregledaju i sve medijske ekipe koje će pratiti današnji događaj.

Povorka ponosa, odnosno šetnja od Vječne vatre, ulicom Maršala Tita, do Trga BiH, planirana je od 12 do 14 sati.

'Licemjerni gadovi'

Ljudi koji se protive prvoj bosanskohercegovačkoj povorci ponosa okupili su se na Ciglanama u Sarajevu kako bi se, kako su kazali, mirno i dostojanstveno borili protiv nemorala i devijacija u društvu.

Neki od natpisa na njihovim transparentima glase: "Još će mi biti sramota reći da sam muškarac i da imam ženu", "Licemjerni Gadovi Bolesnih Težnji", "Levati, u svoja četiri zida", "Ne budi Derpe, drži do sebe", "Budi gej, ali ne nameći meni da je ok"...

24sata.hr

Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…