Međunarodni dan demokracije

15 Rujan 2019
Autor :  

Svijet 15. rujna, prema preporuci generalne skupštine Ujedinjenih naroda, izdanoj 2007.godine, slavi Međunarodni dan demokracije. Naime, Opća Skupština UN-a potaknula je vlade na jačanje nacionalnih programa posvećenih promicanju i jačanju demokracije.

Riječ demokracija dolazi od grčke riječi što znači doslovno „vladavina naroda“. Izraz je „skovan“ u Ateni, koja se smatra općenito prvim primjerom sustava koji odgovara nekim današnjim predodžbama o demokratskoj vlasti. Ipak, ne smatraju mnogi staru Atenu demokratskom državom, s obzirom kako je samo dio pučanstva smio glasovati, jer žene,robovi i stranci nisu imali to pravo. Tek je 16% stanovništva imalo pravo glasa. Glasovanjem su se u Ateni odluke donosile izravno, umjesto da se biraju zastupnici kao danas.

Demokracija je oblik društvenog uređenja u kojem vlast proizlazi iz naroda i u u kojoj svi građani imaju jednako pravo sudjelovati u donošenju odluka koje se tiču njihovih života, te predstavlja vladavinu većine u korist većine. Demokracija bi se trebala ostvarivati pod uvjetima jednakosti, transparentnosti, odgovornosti u interesu cijele države.

Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…