REDU Održano predavanje o gospodarenju otpadom u kruzing turizmu

17 Rujan 2019
Autor :  

U sklopu projekta “ReDu – provedba Programa izobrazno-informativnih aktivnosti o gospodarenju otpadom Grada Dubrovnika" u hotelu Hilton u ponedjeljak, 16. rujna održano je predavanje “Gospodarenje otpadom u kruzing turizmu te njegov utjecaj  na ozon”.

Na predavanju su sudjelovali pročelnica Odjela za akvakulturu Sveučilišta u Dubrovniku, doc. dr. sc. Marijana Pećarević, voditelj Odjela za sigurnost, zaštitu okoliša i operativne poslove Lučke uprave Dubrovnik, dipl. ing. pom. Dario Barbarić i direktor Veterinarske stanice Gruda, dr. vet. med. Branko Širok. 

Pročelnica Odjela za akvakulturu Sveučilišta u Dubrovniku Marijana Pećarević govorila je nešto više o gospodarenju otpadom u kruzing turizmu s naglaskom na utjecaj kruzera na ozon. Govoreći o otpadu s brodova, posebno kruzera, Pećarević je istaknula kako oni utječu na more, zrak i kopno, a otpad kruži u prirodi te ostavlja posljedice.

Dario Barbarić iz kao voditelj Odjela za sigurnost, zaštitu okoliša i operativne poslove prezentirao je gospodarenje otpadom s kruzera.

Prema izlaganju Daria Barbarića iz Lučke uprave Dubrovnik na području Lučke uprave Dubrovnik otpad se prihvaća i zbrinjava prema zakonskoj proceduri. Barbarić je istaknuo da postoji kriva percepcija da kruzeri imaju negativan utjecaj na okoliš. –„Oni dolaze iz reguliranog područja u kojemu se primjenjuju najsuvremeniji standardi iz sustava zaštite okoliša i svi bi se mogli ugledati na taj sustav koji je autonoman i neovisan o vanjskom okruženju“, kazao je. Zaključio je kako u Dubrovniku nisu zabilježeni incidenti po pitanju zagađenja.

Projekt “ReDu – provedba Programa izobrazno-informativnih aktivnosti o gospodarenju otpadom Grada Dubrovnika" ukupno je vrijedan 1.386.980,00 kuna, od čega Europska unija putem Kohezijskog fonda, kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. sufinancira 1.178.933,00 kuna. Projekt predviđa niz aktivnosti koje će doprinijeti povećanju stope odvojeno prikupljenog komunalnog otpada, smanjenju količine otpada koji se odlaže na odlagališta i izgradnji svijesti građana grada Dubrovnika o važnosti gospodarenja komunalnog otpada.

Sadržaj publikacije isključiva je  odgovornost Grada Dubrovnika. 

Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…