ROĐENDAN GENERALA GOTOVINE

12 Listopad 2019
Autor :  

Ante Gotovina rođen je 12. listopada 1955. u Tkonu na otoku Pašmanu. Generalova majka Ana, stradala je 1959. štiteći djecu od eksplozije mine kojom se lomio kamen u blizini njihove kuće. Otac Milan preseljava obitelj u Pakoštane, kako bi brigu o djeci preuzela tetka.

Gotovina već kao sedamnaestogodišnjak postaje pripadnik Legije stranaca te stječe i francusko državljanstvo. Nakon prestanka službe u Legiji, u Gvatemali obučava paravojne postrojbe koje su se borile u građanskom ratu.

U lipnju 1991. vraća se u Hrvatsku i stupa u ZNG. Sudjeluje u borbama u Slavoniji, a potom postaje zapovjednik u 1. gardijskoj. Od 1992.-1996. kao brigadir obnaša dužnost zapovjednika Zbornog područja Split, a nakon toga je glavni inspektor obrane. Sudjeluje u ustrojavanju dočasničkog središta u Šepurinama. Bio je jedan od glavnih zapovjednika u operaciji Maslenica, a kao general vodio je obranu Livna i Tomislavgrada. Sudjelje u borbama u Livanjskom polju, obroncima Šatora i Dinare, osvajanju Glamoča, Bosanskog Grahova, opkoljavanju Knina. Glavni je zapovjednik združenih snaga HV i HVO-a u operaciji Meastral, 1995. godine, kad su hrvatske snage stigle nadomak Banja Luke.

Tužiteljstvo Međunarodnog suda za ratne zločine 2000. podiže optužnicu protiv Ante Gotovine, Mladena Markača i Ivana Čermaka, želeći dokazati kako je sam vrh hrvatske države odgovoran za genocid nad Srbima u operaciji Oluja, koji je Hrvatska navodno počinila kada je branila svoju teritorijanu cjelovitost. Sam Gotovina bio je optužen za planiranje etničkog čišćenja i ratni zločin u sklopu zločinačkog poduhvata. Gotovina odbija primiti optužnicu i bježi iz zemlje. Francuski bivši obavještajac Philippe Rondott tvrdi kako je Gotovinu od progona do uhićenja na Kanarima skrivala francuska tajna služba uz znanje vrha francuske države. Suđenje generalima počelo je 2008., a Haaški tribunal proglasio je krivim Gotovinu za pljačku, deportaciju, razaranje, ubojstva, nečovječna djela, okrutno postupanje i sudionika udruženog zločinačkog poduhvata. Određena mu je kazna od 24 godine zatvora.

Dana 16.studenog 2012. general Gotovina je drugostupanjskom presudom oslobođen svih optužbi i pušten na slobodu. Nakon oslobođenja, Gotovina postaje poslovni čovjek i bavi se uzgojem tuna. Odlukom hrvatske predsjednice 2015. imenovan je članom Vijeća za domovinsku sigurnost Predsjednice RH.

 

Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…