SLAVIMO SVETOGA LUKU

18 Listopad 2019
Autor :  

Danas, 18. listopada, Crkva slavi svetog Luku, autora Evanđelja po Luki i Djela apostolskih te po predaji autora prve ikone. Luka je bio i pratitelj svetoga Pavla, liječnik i kroničar koji nam je ostavio u naslijeđe mnoge detalje iz života apostola i prve crkvene zajednice.

Luka je rođen u Antiohiji, tadašnjoj rimskoj pokrajini Siriji, a današnjem gradu Antakya na jugu Turske. O njegovu životu ima vrlo malo podataka, asvi dolaze iz kasnijih predaja. Nije izravno poznavao Krista, ali je bio učenik apostola. Prema predaji, bio je i slikar koji je naslikao više slika Djevice Marije. Prikazuje ga se u slikarstvu sa pisaćim, liječničkim ili slikarskim priborom. Po svjedočenju svetog Ireneja, Tertulijana, Origena, a i samog svetog Pavla, sveti Luka je bio iz poganske sredine. Bio je pratitelj i učenik svetoga Pavla na njegovim misijskim putovanjima, od Troade do Filipa u Grčkoj, Pavlovom putovanju u Rim, te je u Djelima apostolskim ostavio dragocjeni dnevnik puta. Bio je s Pavlom i za vrijeme Pavlova prvog rimskog boravka tamnici.

Prema kasnijim predajama, izučio je medicinu u Entiohiji i Tarzu. Obratio se na kršćanstvo i na brodovima radio kao liječnik. Među slike koje se pripisuju Luki je Carigradska Bogorodica koja je između 8.i 9.stoljeća prenijeta u Padovu, a i slika Majke Milosti na Trsatu.

Smatra se kako je sveti Luka umro u Beociji, oko 84.godine.

Sveti Luka zaštitnik je liječnika, kirurga, umjetnika, slikara, pisara, kipara, zlatara, mesara, neoženjenih muškaraca, izrađivača stakla i čipke. Lukin grob časti se u Padovi u italiji, u bazilici svete Justine.

Svetog Luku slave Čilipi, Komaji, Gruda, Radovčići, Lastovo, Korčula, Mandaljena, Čibača, Mlini, Brašina, Ponikve, Boljenovići, Stravča, Brotnice, Topolo, Viganj i Kučište.

Svima koji nose ime svetoga Luke, želimo sretan imendan!

Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…