Održana Generalna skupština i godišnja konferencija udruženja MedCities

02 Prosinac 2019
Autor :  

Zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić i pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž sudjelovale su na Godišnjoj konferenciji i Generalnoj skupštini MedCities-a, održanoj u Tunisu od 27. do 28. studenog.

MedCities je međunarodno udruženje mreže mediteranskih gradova čiji je Grad Dubrovnik aktivni član od 2013. Na Generalnoj skupštini prošle godine u Barceloni izabrani su članovi Upravnog odbora s novim mandatom od 2019. do 2022. godine, a Grad Dubrovnik ponovno je izabran za jednog od devet članova.

-„Približavanje Mediteranskih gradova građanima: decentralizacija i suradnja među gradovima za pružanje usluga“ naziv je ovogodišnje konferencije, a sudjelovali su brojni gradonačelnici i drugi izabrani dužnosnici mediteranskih gradova. Zamjenica Jelka Tepšić bila je panelist na prvom okruglom stolu pod nazivom „Zašto decentralizacija? Potrebe gradova i njihovih građana: izazovi za mediteranske gradove“ te je govorila o izazovima s kojima se suočava Grad Dubrovnik u suživotu lokalne zajednice i brojnih turista.

Zamjenica je kao primjere decentralizacije navela uvođenje turističke pristojbe za brodove na kružnim putovanjima te model participativnog budžetiranja čija provedba, nakon odrađene pilot-faze, kreće početkom iduće godine. –„Cilj je da  građani u budućnosti u svojim kotarevima predlažu projekte koji direktno utječu na povećanu kvalitetu njihovih života, da se o njima glasa i da oni postanu sastavni dio Proračuna Grada te da se kao takvi izvršavaju. Građani će tako na nizu radionica koje će se tijekom iduće godine organizirati po gradskim kotarevima, odlučiti na koje će se projekte u proračunu za 2021. potrošiti i do 25 milijuna kuna“, istaknula je zamjenica Tepšić.

Uvođenje turističke pristojbe za kruzere zakazano je za 2021. godine. –„Sredstva koja će Grad Dubrovnik uprihodovati od te pristojbe bit će namjenski utrošena u poboljšanje gradske komunalne infrastrukture“, kazala je zamjenica.

I konačno, predstavljen je i projekt Lazareti – kreativna četvrt Dubrovnika odnosno kako se kroz projekt obnove kulturne baštine dobila nova funkcija prostora na dobrobit lokalnoj zajednici.

Drugi dan zamjenica Tepšić i pročelnica Raguž, kao članovi Upravnog odbora, sudjelovale su na Generalnoj skupštini na kojoj se prezentira Godišnje izvješće za 2019. te planira budžet i akcijski plan za 2020. godinu.

Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…