Kućna paprat: Šarmantna raščupanka koja može preživjeti zimu

12 Siječanj 2020
Autor :  

Privlačna i bujna kućna paprat unijet će u dom svježinu i dobro raspoloženje, a spada među ukrasno sobno bilje koje može preživjeti zimu.

Iako postoji već milijunima godina kao jedna od najstarijih biljaka na svijetu, privlačnost i ljepota paprati uvijek se iznova otkriva. Poznate su mnoge vrste paprati, a među najpoznatijima je kućna paprat (Nephrolepis exaltata)ukrasna sobna biljka koja osvaja svojim egzotičnim izgledom i tankim, paperjastim svjetlozelenim listovima koji poput slapova padaju i stvaraju u domu ugođaj vječnog proljeća.

Prirodno stanište paprati je džungla, odnosno tropsko i suptropsko područje, a unatoč tome što zahtijeva specifične uvjete kako bi rasla, bujala i opstala, ova nježna biljka uz pravilnu brigu i njegu može preživjeti i oštru zimu.

Najveći je neprijatelj delikatne paprati suhi zrak, koji je u zimskim mjesecima zbog grijanja teško izbjeći. Poput svake biljke koja prirodno raste u džungli, paprat traži izuzetno mnogo vlage, što je najlakše postići tako da je se svakodnevno prska, što je ujedno i najvažnije pravilo kod brige za kućnu paprat. Pitate li se u kojoj je prostoriji paprat najbolje držati, odgovor je vrlo jednostavan i logičan – u kupaonici, gdje vlage nikada ne nedostaje.

Također, paprat je potrebno redovito zalijevati, a kada ćete ju i koliko zalijevati, to ovisi o relativnoj vlazi zraka u prostoriji, temperaturi i veličini same biljke, dakle univerzalnog pravila za zalijevanje nema. Pratite potrebe biljke i ubrzo ćete znati prepoznati kada ju je potrebno zaliti.

Osim u kupaonici, kućna paprat najsretnija će biti u slabo osvijetljenim prostorijama jer ona je biljka sjene – u džungli živi u sjeni velikih biljaka daleko od direktnog sunčanog svjetla. Zbog toga je u domu stavite na mjesto gdje neće biti izložena izravnom sunčevu svjetlu – zimi najbolje na prozoru okrenutom prema istoku, a ljeti na prozor iz kojeg se pruža pogled na sjever.

Osim što će vam uljepšati svakodnevicu, kućna paprat pomoći će vam i da bolje spavate. Naime, ta popularna sobna biljka bogata je esencijalnim uljima, flavonoidima i drugim korisnim tvarima koje djeluju umirujuće na živčani sustav. Šarmantna zelena "raščupanka" može vam pomoći da se lakše nosite s posljedicama stresa, a kao rezultat toga lakše ćete utonuti u san.

IZVOR: zadovoljna.dnevnik.hr

Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…