SVE RIVE ĆE BITI POPLAVLJENE: Evo kako će Jadran izgledati 2100. godine

06 Studeni 2017
Autor :  

Nedavni UN-ov izvještaj o stopi zagađenja Zemljine atmosfere naveo je da je čovječanstvo prošle godine ne samo povećalo razine CO2 na najviše u ljudskoj povijesti već je to činilo brže nego ikada.


Svijet će čak i prema optimističnim predviđanjima do 2100. godine ovakvim tempom biti topliji za 3 Celzijeva stupnja, a najnoviji članak o klimatskim promjenama u PNAS-u navodi da će prema takvim scenarijima razina mora diljem svijeta do kraja stoljeća porasti između 4,3 i 9,9 metara u odnosu na prosjeke prije drastičnih promjena Zemlje zbog klimatskih promjena, piše Express. 

Što to znači za Hrvatsku? 

Već i uz rast razine mora od samo jedan ili dva metra, sve rive na Jadranu bit će poplavljene. U slučaju rasta od 4 metra, bit će poplavljena i gotovo svaka stara gradska jezgra gradova uz obalu, a u slučaju rasta od 9 metara, pod vodom će biti Trogir, pola Solina, Kaštela, splitskog Poljuda, Dioklecijanove palače, Lore, luke i kolodvora...Najranjivije područje na klimatske promjene u Hrvatskoj je dolina Neretve. U slučaju rasta od 4 metra, nestaju Opuzen, Metković i Ploče... Pod vodom bi završila i stara gradska jezgra Dubrovnika. Na sjeveru, u Rijeci bi pod morem završila praktično svaka znamenitost ovog grada, a slično bi bilo i u Puli.

c6ab726095c4894ba2b7

U videu možete pogledati moguću sudbinu nekih od najvećih gradova na svijetu.

 

Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…