Dubravka Šuica: Čuvajmo morski ekosustav i Neptunovu travu

14 Studeni 2017
Autor :  

U vrijeme dok se u Bonnu održava konferencija o klimatskim promjenama „COP 23“, a u Hrvatskoj se dno Jadrana uništava sidrenjem te istrebljivanjem trpova, školjkaša i drugih morskih organizama, i u Europskom se parlamentu raspravlja o očuvanju morskog ekosustava. 

Obzirom da neki svjetski političari negiraju postojanje klimatskih promjena a koje su evidentne bez posebnih analiza, zastupnica Dubravka Šuica zamjenska članica Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane te supredsjedateljica Radne skupine za istoimeni odbor,  sudjelovala je u raspravi na temu „Zaštita priobalnih morskih staništa: slučaj vrste Posidonia oceanica“ u sklopu plenarnog zasjedanja Europskog parlamenta u Strasbourgu.

Posidonia oceanica, poznatija kao morska trava, Voga, Neptunova trava ali i pokretač života i svjedok povijesti jedna je od najdugovječnijih organizama Sredozemlja i najproduktivnijih vrsta u biosferi te čini dio ekosustava važnog za održavanje bioraznolikosti. Prisutna je samo u Mediteranu i u nekim dijelovima Australije te se smatra pokazateljem ukupne kakvoće priobalnih voda jer je vrlo osjetljiva na onečišćenje i može rasti samo u čistim nezagađenim vodama. Više od polovice kisika koji dišemo dolazi od mora - livade posidonije su pluća mora, jer obogaćuju more kisikom a jedan četvorni metar livade posidonije proizvede dnevno do 14 litara kisika.Upravo zbog njezinog iznimnog značaja za očuvanje okoliša i borbe protiv klimatskih promjena te iznimno negativnog ljudskog utjecaja, zastupnica Šuica naglasila je važnost njezina očuvanja: 

„Smatram da kočarenje i sidrenje vrlo negativno utječu na Posidoniu oceanicu ali i onečišćenje mora te stoga predlažem da se zabrani sidrenje i sustavno grade marine a isto tako da se i pročišćavaju otpadne vode. Budući da zastupam Hrvatsku u kojoj se nalazi veći dio Jadrana, ovo smatram važnim načinom u zaštiti posidonije ali i naravno očekujem puno veći angažman Europske komisije radi čega je ovo pitanje i upućeno“. 

Zbog važnosti livada ove morske cvjetnice te osjetljivosti i ugroženosti koja im prijeti, posidonija u Hrvatskoj predstavlja strogo zaštićenu vrstu Zakonom o zaštiti prirode, dok je na europskoj razini štiti Direktiva o zaštiti prirodnih staništa i divlje faune i flore Europske unije. Očuvanje morskog ekosustava prioritet je za sve zemlje članice Europske unije, posebice za Hrvatsku kojoj prijeti onečišćenje najvećeg prirodnog blaga - Jadranskog mora.

Dno Jadrana, osim mehaničkih oštećenja izazvanih sidrenjem uništava se i istrebljivanjem trpova, školjkaša i drugih morskih organizama kao posljedica organiziranog kriminala. Zastupnici Europskog parlamenta ali i ostali čelnici institucija na međunarodnoj razini trebaju podignuti svijest o ovom važnom pitanju, a današnja rasprava na sjednici Parlamenta jedan je u nizu koraka koji se trebaju poduzeti za potpuno očuvanje morskog ekosustava.

Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…