Obuljen Koržinek istaknula važnost bogatstva i raznolikosti kulturne baštine Hrvatske

23 Lipanj 2018
Autor :  

Hrvatska ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek je na središnjoj konferenciji u sklopu Europske godine kulturne baštine koja se održava u Berlinu u petak istaknula važnost bogatstva i raznolikosti kulturne baštine Hrvatske te doprinosa lokalnih zajednica očuvanju kulturnih dobara.

"Ovo je za hrvatsku iznimno relevantna tema je mi smo jedna zemlja koja ima nevjerojatno bogatu, disperziranu i raznoliku kulturnu baštinu i zato je važno da u samim lokalnim zajednicama u sredinama u kojima ljudi žive obnavljamo baštinu i ulažemo u revitalizaciju baštine“, rekla je Obuljen Koržinek na rubu konferencije pod nazivom "Sharing Heritage-Sharing Values“ koja se održava u sklopu Europske godine kulturne Baštine.

Obuljen-Koržinek je naglasila da je ovaj kulturni summit prilika da se uvijek iznova ponovi kako je europski projekt i nastao na ideji da dijelimo iste vrijednosti i da uz sve raznolikosti dijelimo istu kulturnu baštinu.

"Mi moramo konkretnim mjerama pa i sustavima europskog financiranja pomagati državama i raditi na tome da države tu baštinu i zajednički obnavljaju“, zaključila je hrvatska ministrica koja će na rubu konferencije održati niz bilateralnih susreta s kolegama iz europskih zemalja.

Ministrica Obuljan Koržinek istaknula je kako joj je drago što će upravo u sklopu ove konferencije biti dodijeljena nagrada Muzeju Sinjske alke koji svojim radom simbolizira uspješan rad na očuvanju kulturne baštine.

"Ovo je primjer jednog projekta koji objedinjuje te aktivnosti. I vrhunski rad stručnjaka koji su muzej koncipirali i likovno oblikovali, ali naravno u pozadini (je) i velika ljubav prema baštini i svijest lokalne zajednice o tomu da tu baštinu moraju čuvati“, rekla je Obuljen Koržinek.

Središnja konferencije povodom Europske godine kulturne baštine održava se od 21. do 24. lipnja.

direktno.hr

Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…