EU ukida obavezno pomicanje sata! Evo kada će biti zadnja obavezna promjena

12 Rujan 2018
Autor :  
Europska komisija danas je objavila prijedlog za ukidanje polugodišnjeg pomicanja sata u Europskoj uniji u 2019. godini, dajući državama članicama slobodu da odluče žele li zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena.
oramo prestati s tim pomicanjem kazaljki – rekao je danas i šef EK Jean-Claude Juncker tijekom govora o stanju Unije u Europskom parlamentu. Zastupnik Davor Škrlec, kao član radne skupine Europskog parlamenta koji se zalagao za ukidanje polugodišnjeg pomicanja sata u EU, pozdravio je brz odgovor Komisije na želje građana koji su se velikom većinom u provedenoj anketi izjasnili za ukidanje pomicanja kazaljki na satu. Prema prijedlogu Europske komisije, svaka država članica do travnja 2019. godine trebala bi odlučiti namjerava li trajno primjenjivati ljetno ili zimsko računanje vremena kako bi se olakšala tranzicija. Posljednje obvezno pomicanje sata na ljetno računanje vremena bilo bi u nedjelju, 31. ožujka 2019. Države članice koje se žele vratiti na zimsko računanje vremena mogle bi napraviti još jedno, posljednje polugodišnje pomicanje u nedjelju, 27. listopada 2019. Nakon tog datuma, polugodišnje promjene više ne bi bile moguće, navodi se u Škrlecovu priopćenju.

Pročitajte više na vecernji.hr

Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…