Župan Dobroslavić u Portugalu kao izaslanik predsjednika Europskog odbora regija

19 Listopad 2018
Autor :  

Župan Nikola Dobroslavić sudjeluje na skupštini Konferencije perifernih primorskih regija Europe (CPMR) u Madeiri u Portugalu kao izaslanik predsjednika Europskog odbora regija.

Župan Dobroslavić predstavlja stavove lokalne i regionalne samouprave vezane uz prijedloge za Europsku Komisiju za proračun EU nakon 2020. godine u panelu „Proračun EU“, uz članove odbora za proračun Europskog Parlamenta te direktora Odjela za proračun Europske Komisije.

Župan Dobroslavić govorio je o prijedlogu Europske Komisije kao dobroj podlozi za raspravu, ali pritom naglašujući da ga prije usvajanja treba značajno doraditi. Svoju podršku pružio je prijedlogu financiranja novih prioriteta Europske unije s tim da isti ne smiju biti nauštrb Kohezijske te Zajedničke poljoprivredne politike i ruralnog razvoja.

Župan je izrazio razumijevanje lokalne i regionalne samouprave za prijedlog Europske komisije o povezivanju korištenja sredstava iz fondova s vladavinom prava u članicama, no naglasio je kako se to ne smije negativno odražavati na regije i gradove. Na samom kraju izlaganja, župan Dobroslavić je predložio moguća rješenja, kao što je povećanje financiranja vlastitih sredstava iz BDP-a članica u odnosu na tekući period te izrazio nadu da će se Proračun izglasati u sadašnjem mandatu Europske komisije i Parlamenta.

Konferencija prerifernih primorskih regija okuplja oko 160 regija iz 25 država Europske unije i šire. Organizacija je veliki zagovornik snažne Kohezijske politike, plavog rasta, energetske politike, brige o klimatskim promjenama, politike susjedstva,  posjeduje značajnu mrežu kontakata unutar Europskih institucija i nacionalnih vlada te djeluje kao snažan lobi za regije.

Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…