Božićna zvijezda i kako je što duže sačuvati

02 Prosinac 2018
Autor :  
Pixabay

Božićna zvijezda jedan je od omiljenih blagdanskih ukrasa u mnogim domovima, ali i zahtjevan cvijet s čijim se potrebama mnogi ne uspiju izboriti, pa svake godine kupuju novi primjerak.

Upravo se zbog toga svake godine iznova raspravlja o načinima brige za ovu crvenu ljepoticu.

Mi smo za savjet upitali dipl. ing. agr. Juricu Ravenšćaka, čiji je OPG najveći hrvatski proizvođač crvenih zvijezda.

1. BOŽIĆNA ZVIJEZDA MORA SE PRILAGODITI NOVOM DOMU

Prvi savjet odnosi se na trenutak kada ste kupili svoju zvijezdu.

Kad je donesete kući, ona bi trebala proći proces aklimatizacije. Ljudima temperatura u kući bude recimo 23, 24 Celzijeva stupnja, a zvijezdu donesu iz auta u kojem je bilo 7, 8 stupnjeva. Zbog toga je prvo trebaju sat ili dva ostaviti u recimo hodniku da se aklimatizira. Dakle, treba ju postepeno unositi u kuću, a ne ju najednom iz centra ili tržnice i vrećice gdje je bila na hladnom prebaciti u toplu prostoriju, kaže Ravenščak o prvom potezu koji mnogi krivo naprave.

2. NE SMIJE BITI KOD IZVORA TOPLINE I NA PROPUHU

Druga je bitna stvar da božićna zvijezda ne smije biti kod izvora topline, kao ni na propuhu.

Ova biljka voli vlagu, a u kući je baš i nema, i to se teško može promijeniti, ali na toplinu i propuh može se utjecati, dodaje Ravenščak.

Također, dobro bi bilo da biljku ne selite po vašem domu. Ako je primjerice stavite na stol, dobro bi bilo da tamo i ostane, kaže ovaj agronom.

Zadovoljna.hr

 
Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…