Zamjenik Radonić među malobrojnim mladim političarima koji su izabrani da sudjeluju na Europskom summitu u Bukureštu

15 Ožujak 2019
Autor :  

Zamjenik Općine Konavle Ivo Radonić sudjeluje u Bukureštu na Europskom summitu regija i gradova u organizaciji Europskog odbora regija i rumunjskog predsjedništva Vijeća EU-a. Na summitu se okupilo više od 500 europskih nacionalnih, regionalnih i lokalnih čelnika, a na kraju će biti usvojena deklaracija pod naslovom “Izgradnja EU-a od temelja s našim regijama i gradovima” u kojoj će iznijeti viziju budućnosti Europe uoči sastanka čelnika EU-a u Sibiuu 9. svibnja.

Tijekom sastanka predviđeno je šest tematskih rasprava: socijalna kohezija i integracija u regijama i gradovima; regije i gradovi EU-a u izgradnji održive budućnosti; teritorijalna kohezija za povezivanje građana EU-a; aktivna supsidijarnost; jačanje europske demokracije; očekivanja mladih lokalnih i regionalnih čelnika od EU-a.
Na summitu, između ostalih, sudjeluje i rumunjski predsjednik Klaus Iohannis, premijerka Viorica Dancila, predsjednik Europskog odbora regija Karl-Hein Lambertz, predsjednik Europskog gospodarskog i socijalnog odbora Luc Jahier te glavni pregovarač EU-a za brexit Michel Barnier.
Na raspravu o budućnosti Europe pozvano je 100 mladih lokalnih i regionalnih političara, koji će imati prigodu izraziti svoja mišljenja o budućnosti Europe, o tome kako EU može uspostaviti trajnu razmjenu gledišta s mladim lokalnim i regionalnim čelnicima i kako regije, gradovi, parlamenti i političke stranke mogu povećati svoje sudjelovanje u europskoj politici. Među njima je i troje sudionika iz Hrvatske: bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak, članica Županijske skupštine Krapinsko-zagorske županije Agata Cvitić i zamjenik načelnika općine Konavle Ivo Radonić.
Iz Hrvatske će na summitu sudjelovati članovi hrvatskog izaslanstva u Europskom odboru regija, koje čini predsjednik hrvatskog izaslanstva u Odboru regija, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, načelnik općine Vidovec Bruno Hranić, gradonačelnik Zaprešića Željko Turk, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i brodsko-posavski župan Danijel Marušić.
Prvi Europski summit regija i gradova održan je 2007. u Rimu i od tada se održava svake dvije godine i obično se održava u zemlji koja trenutačno predsjedava Vijećem EU-a. Ti sastanci su prigoda za regionalne i lokalne vlasti da sudjeluju i doprinose najvažnijim raspravama u Europskoj uniji.
Europski odbor regija, koji organizira summit, savjetodavno je tijelo EU-a koje čine izabrani predstavnici lokalnih i regionalnih vlasti iz svih zemalja članica.
Odbor regija je veliki zagovornik očuvanja kohezijske politike i protivi se prijedlogu Komisije da se u sljedećem sedmogodišnjem proračunu smanje sredstva namijenjena ravnomjernom razvoju regija.

Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…