Šesta znanstvena tribina - „Malostonska kamenica: Što nam donosi budućnost?“

15 Ožujak 2019
Autor :  

Šesta znanstvena tribina Sveučilišta u Dubrovniku s temom „Malostonska kamenica: Što nam donosi budućnost?“ upriličit će se 20. ožujka 2019., u 19 sati, u sveučilišnom Kampusu.

Na tribini će sudjelovati: prof. emeritus Damir Viličić, Biološki odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, v. d. pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo i more DNŽ Ivo Klaić, predstavnik udruge „Stonski školjkari” Vedran Kunica, doc. dr. sc. Ana Bratoš Cetinić s Odjela za akvakulturu Sveučilišta u Dubrovniku i dr. sc. Rade Garić s Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku.

Sažetak znanstvene tribine:

Od nekoliko desetaka vrsta kamenica koje se konzumiraju širom svijeta, posebno mjesto zauzima europska plosnata kamenica Ostrea edulis. Iako je prirodno nastanjivala obale od Sjevernoga do Sredozemnog mora, a uzgajala se još od rimskih vremena, ova višestoljetna gastronomska zvijezda krajem prošlog stoljeća gotovo je iščezla s profinjenih europskih trpeza. I dok su sjećanja na domaću europsku nestajala pred uvoznim vrstama kamenica, u Malostonskom je zaljevu domaća, malostonska kamenica odolijevala i ratovima, i bolestima, i drugim nedaćama. Jedinstveni okus kombinacije lako probavljivih bjelančevina, masti, omega 3 masnih kiselina i specifičnoga ugljikohidrata glikogena,  zajedno s vitaminima, mineralima i masnim kiselinama, najbalansiraniji je zimi, kad se ovaj školjkaš priprema za razmnožavanje.

Što Malostonski zaljev znači malostonskoj kamenici, a što mu ona daje zauzvrat? Hoće li malostonska kamenica odoljeti razvoju prometa, industrije i turizma u okruženju? Može li se proizvodnja povećati, a kvaliteta zadržati? Što nedavno dobivena europska oznaka izvornosti znači proizvođačima?  

Životopisi:

Damir Viličić diplomirao je biologiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1973., magistrirao je 1977., a doktorirao 1983. iz područja ekologije mora. Godine 1975. zaposlio se u Biološkom zavodu Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Dubrovniku. U jesen 1996. godine prelazi na Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu, gdje je 2015. izabran u počasno znanstveno-nastavno zvanje professor emeritus. Autor je 120 znanstvenih radova, od kojih 40 citira Current Contents, dva sveučilišna udžbenika i jednu knjigu objavljenu u inozemstvu. Dobitnik je Nagrade HAZU-a za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj za 2003. godinu, za područje prirodnih znanosti i matematike.

Rade Garić znanstveni je suradnik u Institutu za more i priobalje. Doktorirao je 2013. na Pirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu s temom „Ekologija i filogenija repnjaka (Appendicularia) u južnom Jadranu“. Područje interesa mu je genetika i ekologija zooplanktona, posebice želatinoznog planktona. Jedan je od urednika svjetske baze morskih vrsta World Register of Marine Species (WoRMS). Autor je ili koautor 19 znanstvenih radova objavljenih u stranim i domaćim časopisima.

Ana Bratoš Cetinić diplomirala je biologiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, na kojem je  magistrirala oceanologiju, a potom i doktorirala. Bavi se znanstvenim i nastavnim radom na Odjelu za akvakulturu Sveučilišta u Dubrovniku  iz područja biologije, ekologije i uzgoja školjkaša te utjecajem promjena u okolišu na živi svijet u moru. Objavila je 9 radova citiranih u u bazi Web of Science i 15 radova u časopisima s međunarodnom recenzijom citiranih u drugim bazama. Prezentirala  je 15 radova na međunarodnim znanstvenim skupovima, objavila više stručnih i popularnih članaka, sudjelovala u više programa popularizacije znanosti.

Ivo Klaić diplomirao je 2002. godine na Sveučilištu u Dubrovniku. Od 2003. zaposlen je u Dubrovačko-neretvanskoj na poslovima koncesioniranja te utvrđivanja granica pomorskog dobra kao i ostalim odnosnim poslovima. Od 2014. pročelnik je Upravnog odjela za turizam, pomorstvo, poduzetništvo i energetiku DNŽ. Od 2018. je v. d. pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo i more. Predsjednik je Radne skupine za pomorsko dobro Hrvatske zajednice županija. Suradnik je u donošenju više prostornih planova, u radnim tijelima ministarstava,  Županije te gradova i općina na području DNŽ-a. Voditelj je projekta EA seaway financiranog iz sredstava EU te suradnik na nizu EU projekata.

Vedran Kunica završio je preddiplomski studij Akvakultura i diplomski studij Marikultura na Sveučilištu u Dubrovniku. Radio je kao voditelj proizvodnje i direktor Tehnološkog i poslovno inovacijskog centra za marikulturu MARIBIC d.o.o. Kao predsjednik i član udruge „Stonski školjkari“ sudjelovao u aktivnostima vezanim s očuvanjem i unaprjeđenjem školjkarstva u Malostonskom zaljevu. Voditelj je projekta zaštite Malostonske kamenice oznakom izvornosti.

Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…