OVAJ KONAVOSKI ĐARDIN LEPTIRICE BIRAJU ZA POSLJEDNJI LET

11 Travanj 2019

Na Zvekovici, u jedan vrt stigla je Trina. Tako je veliku leptiricu prošle godine, 10.travnja, nazvala obitelj čiji je đardin bio njezino posljednje prebivalište.

  • U razgovoru sa entomologom, saznali smo kako se radi o Saturnii pyri ili velikom noćnom paunčetu, najvećem europskom i hrvatskom leptiru. Raspon krila joj je oko 15 centimetara. Rekao nam je kako žive svega tri dana u odraslom stadiju, te ugibaju nakon što polože jaja. Jedina im je svrha pronaći partnera, kako bi produžili vrstu. Dakle, umrijet će kad završi parenje, rekla nam je tada tužno dubrovačka pjesnikinja Franka Kohn.

Golijat među leptirima, rijetko se viđa. Veliko noćno paunče moćemo smatrati vrijednim ukrasom naše faune i isto tako znakom očuvanosti prirodnih staništa.

Trine više nema, ispunila je svoj zadatak na Zemlji, položila jajašca u vrtu u Konavlima.  Ono što je iznimno neobično jest kako su se u istom đardinu na Zvekovici točno dvije godine kasnije, ponovo 10.travnja, u grmu lavande pojavile i druge dvije leptirice! 

Kako kaže entomolog, privilegija je i rijetkost susresti ovu leptiricu, a nama koji poznajemo ovu obitelj i nije toliko čudno, što je baš tu odlučila položiti jaja i uginuti, među ovim ljudima koji obožavaju životinje.

 

Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…