Dubrovnik Insider

Dubrovnik Insider

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Humanitarna akcija " DALMALINO UVESELJAVA DJECU!", koju organizira Dječji klub Dalmalino održati će se u OB DUBROVNIK na Odjelu pedijatrije 18. listopada ( četvrtak ) 2018.g. s početkom u 16,00 sati. Sudjeluju: Elsa, Kreator zabave – Pipi, Plesni studio Lazareti, Mažoretke župe dubrovačke, Plesni Studio Step 'n Jazz i Tango – Dubrovnik.

Kako je igra i zabava najbolji način komunikacije s djetetom, posebice u stresnim situacijama, Dalmalino animatori i suradnici glumom, pjesmom i plesom unose u bolničko okruženje novi način komunikacije s djecom bolesnicima i pokušavaju im otkloniti pažnju od bolesti i straha, donoseći im na dječji odjel svijet igre, smijeha i radosti!

U zimu 2009.godine Dalmalino je započeo s redovitim programom na odjelu Splitske Pedijatrije te ovu plemenitu akciju proširio i na druge bolničke centre u RH ( Zagreb, Varaždin, Šibenik, Rijeka, Zadar, Pula ).

Cilj je u zajedničkoj igri humanizirati prostor u kojem borave djeca, poticati i ohrabriti djete na osamostaljenje, stvoriti odnose uzajamnog povjerenja i povezivanja.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja na Pobrežju obilježena je 27. godišnjica pogibije Josipa Zvone, najmlađeg dubrovačkog branitelja stradalog tijekom obrane Dubrovnika.

U ime Grada Dubrovnika vijence su položili predsjednik Gradskog vijeća Grada Dubrovnika Marko Potrebica, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, sport, civilno društvo i socijalnu skrb Dživo Brčić i gradski vijećnik Blaž Pezo.

Obilježavanje pogibije Josipa Zvone organizirala je Udruga maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata Dubrovačko-neretvanske županije, koja je i podigla spomen-obilježje.

Josip Zvono je rođen u Dubrovniku 1974. godine, a poginuo je kod Pobrežja 17. listopada 1991. godine. Imao je 17 godina.

U okviru započetog programa održavanja dječjih i sportskih igrališta završena je hitna sanacija sportskog igrališta u ulici Između dolaca u Novoj Mokošici.


Na sportskom terenu odrađeni su radovi bojanja ogradne konstrukcije sa žičanim pletivom i zamjena oštećenog pletiva, radovi popravka i bojanja malih barica kao i zamjena mrežica na istima te bojanje tribina. Tijekom radova kao nužna utvrđena je i zamjena betonske podloge igrališta pa će se ti radovi izvesti uskoro. 

Od ostalih intervencija u kapacitete za sport i rekreaciju u tijeku su radovi na igralištu u Čokolinu, dok na tribine sportskog igralište na Ilijinoj glavici uskoro stiže 50 novih stolica. Radovi se potom sele i na Mrčevo gdje će se obnoviti sportski teren, dok će u Zatonu u sanaciju ići košarkaško igralište i dva dječja.  

Radovi se izvode u sklopu programa održavanja dječjih i sportskih igrališta započetog u srpnju. Za ovu namjenu sklopljen je četverogodišnji ugovor vrijedan 3.2 milijuna kuna, što znači da će Grad za održavanje sportskih i rekreativnih sadržaja izdvajati oko 800.000 kuna po godini.

Turistička zajednica grada Dubrovnika, uz potporu Hrvatske turističke zajednice i Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije, ugošćuje 22 inozemna novinara tijekom Good Food Festivala 2018. Radi se o renomiranim turističkim i gastro novinarima iz Sjedinjenih Američkih Država, Brazila, Rusije, Velike Britanije, Češke, Poljske, Španjolske, Turske, Italije, Švedske, Norveške, Francuske i Njemačke. Uz novinare, u Dubrovniku će za vrijeme Good Food Festivala boraviti i šest turističkih agenata iz Australije, koja je također važno tržište za Hrvatsku.

Tijekom boravka u Dubrovniku, koji je dogovoren u suradnji s predstavništvima Hrvatske turističke zajednice u inozemstvu te glavnim uredom HTZ-a u Zagrebu, a na inicijativu TZ grada Dubrovnika, novinari će se upoznati s ponudom ovoga kraja, kulturom i povijesti te sudjelovati na petom Good Food Festivalu Dubrovnik. Program posjeta uključuje razgled povijesne jezgre uz stručno vodstvo na engleskom jeziku, obilazak gradskih zidina, vožnju žičarom na Srđ gdje će uživati u najljepšem pogledu na Grad te festivalsku gastro turu ''Dubrovnik na pjatu'', ali i tradicionalnu večeru s pekom.

Okuse Dubrovnika, ali i drugih dijelova Hrvatske i svijeta na osobit način novinari će imati priliku upoznati na događanjima Good Food Festivala kojima će također prisustvovati. Novinari će tako sudjelovati na Venezuelanskoj večeri s poznatim glazbenikom i zaljubljenikom u kuhanje Ricardom Luqueom u restoranu Kantenari na Sunset Beachu te na večeri s poznatim hrvatskim chefom Dinom Galvagnom u restoranu Amfora. Uz to, razgledat će i kušati delicije na tradicionalnoj Dubrovačkoj trpezi, vrhuncu festivalskog programa.

Odjel za komunikacijske taktike Turističke zajednice grada Dubrovnika tijekom godine ugosti oko 400 inozemnih novinara i agenata čije su objave neprocjenjiva reklama turističke ponude koja tako pronalazi put do najšire publike diljem svijeta. Dubrovnik se zahvaljujući novinarskim posjetima iz godine u godinu promovira u vodećim inozemnim medijima te zasluženo zauzima mjesto jedne od najboljih turističkih destinacija u svijetu.

Eko aktivistica Jadranka Šimunović apelira na uklanjanje grafita s oronule kamene palače na lopuskoj rivi. "Tuda prođe rijeka turista svako ljeto, pa se nadamo kako će se nakon našeg otvorenog apela grafit dignuti, a palača popraviti ili barem ušminkati", nada se Šimunović.

Gradu Dubrovniku osigurana su sredstva u iznosu od 14.080.986,10 kuna za projekt „Grad ZA djecu -poboljšanje usluga i uvjeta za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja na području grada Dubrovnika“.


Sredstva je u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.“ iz Europskog socijalnog fonda osiguralo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku RH kao posredničko tijelo razine 1 za operaciju „Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja“, dok je Grad Dubrovnik u partnerstvu s ustanovom Dječji vrtići Dubrovnik za potrebe prijave projekta proveo ispitivanje s ciljem definiranja potreba roditelja za promjenom radnog vremena DV Dubrovnik.

Naime, anketirani roditelji su većinom iskazali potrebu za drugačijim terminima boravka svoje djece u vrtićima. Stoga je zahvaljujući suradnji Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju, Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo i Dječjih vrtića Dubrovnik pokrenut projekt „Grad ZA djecu - poboljšanje usluga i uvjeta za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja na području grada Dubrovnika“, a za čiju je provedbu osigurano čak 14.080.986,10 kuna.

U praksi to znači da će se projektom „Grad ZA djecu“ financirati usklađivanje radnog vremena dječjih vrtića sa stvarnim potrebama roditelja. Usluga poslijepodnevnog rada primijenit će se u vrtićima Ciciban, Gruž, Izviđač, Kono, Palčica, Pile, Radost, Lapadski Dvori, Škatulica i Pčelica. Rad subotom provodit će se u vrtićima Ciciban, Izviđač, Palčica i Pčelica, dok će vrtić na Lopudu pružati uslugu petosatnog poslijepodnevnog programa. Također, osigurana sredstva iskoristit će se za zapošljavanje 16 novih odgojitelja potrebnih za održavanje programa poslijepodnevnog rada  vrtića te 8 djelatnika u tehničkom osoblju. Planirano je zapošljavanje još 15 asistenata, 1 logopeda, 1 psihologa i 1 edukacijskog rehabilitatora.

S ciljem unaprjeđenja usluga financirat će se brojne edukacije usmjerene na jačanje stručnih kompetencija za kojim je stručna služba vrtića iskazala interes. Jačanjem stručnih kompetencija zaposlenika DV Dubrovnik omogućuje se razvijanje poboljšanih i kvalitetnijih programa. Unaprjeđenje usluga provodit će se i kroz nabavu opreme za uređenje igrališta, nabavu Montessori opreme, opreme za senzorne sobe, za sportski program kao i za video nadzor. Na temelju nabavljene opreme razvit će se i implementirati dva nova posebna programa – program Montessori i sportski program.

U konačnici, Grad Dubrovnik i DV Dubrovnik ovim projektom odgovorit će na povećane potrebe te time omogućiti roditeljima lakše i kvalitetnije balansiranje između obiteljskog i poslovnog života, a kako se duži boravak djece u vrtiću ne bi negativno reflektirao na djecu unaprijedit će se ukupna usluga poboljšanim i kvalitetnijim programima.

Svečano potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava održat će se u Karlovcu, 24. listopada 2018. godine, a ispred Grada Dubrovnika nazočit će mu gradonačelnik Mato Franković i pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju, Zrinka Raguž.
 

U nastavku suradnje Dubrovačkih ljetnih igara i zaklade Caboga Stiftung, besplatan koncert će u ljetnikovcu Bunić Kaboga održati Dubrovački puhački kvintet uz gošću Stefani Grbić, u utorak, 23. listopada s početkom u 20 sati.

Dubrovački glazbenici - flautistica Đive Franetović Kušelj, oboistica Martina Hrćan, klarinetist Stjepo Medo, fagotist Matija Novaković i hornist Toni Kursar, u pratnji pijanistice Stefani Grbić, ovom će prigodom izvesti Divertimento br. 1 „Chorale St. Antoni“ u B-duru Franza Josefa Haydna, nakon čega će uslijediti Kvintet za glasovir i puhače u Es-duru, op. 16 Ludwiga van Beethovena, a koncert će zaključiti Stari mađarski plesovi Ferenca Farkasa.

Besplatne ulaznice za ovaj koncert mogu se već od danas preuzeti u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1), radnim danima od 10 do 13 sati. U suradnji s Libertas d.o.o. osiguran je besplatan prijevoz autobusom za publiku, a polazak je u 19.30 sati s Pila, uz zaustavljanje na stanici u Vukovarskoj ulici. 

U večernjim satima, 16. listopada, u Dubrovniku, u ulici Iva Vojnovića, dogodila se prometna nezgoda osobnog vozila i motocikla dubrovačkih registarskih oznaka. Do nesreće je došlo kada je 59-godišnja vozačica osobnog vozila započela s radnjom skretanja u lijevo, oduzevši pri tome prednost prolaska motociklu kojim je, iz suprotnog smjera, upravljao 40-godišnjak te je došlo do sudara prednjeg lijevog dijela osobnog vozila i lijevog bočnog dijela motocikla. Vozač motocikla skupa s putnicom pao je na kolnik i zadobio teške tjelesne ozljede, a njegova suputnica i vozačica automobila lake tjelesne ozljede te su zbrinuti u dubrovačkoj bolnici. Protiv vozačice automobila slijedi kaznena prijava zbog izazivanja prometne nezgode.

 

Page 1 of 725
Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…