Dubrovnik Insider

Dubrovnik Insider

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Zbog radova na vodoopskrbnoj mreži 11. prosinca bez vode će biti Ulica Iva Dulčića od kućnog broja 20 do broja 31 u vremenu od 8.30 do 13.00 sati te ulice Ferićeva, Za Rokom i Garište (od Ulice od Puča do Ulice za Rokom) u vremenu od 9.00 do 14.00 sati.


U organizaciji Javne ustanove u kulturi Zvonimir Solin, Memorijalne zbirke Jozo Kljaković i Dubrovačkih knjižnica, 9. prosinca 2019., upriličilo se otvorenje izložbe i predstavljanje knjiga o životu i djelu hrvatskoga slikara Joze Kljakovića povodom 130. obljetnice rođenja (1889. – 1969.) i 50. obljetnice njegove smrti (1969. – 2019.), o kojima su govorili kustosica Memorijalne zbirke Jozo Kljaković, Lidija Fištrek mag.ing., urednik publikacije iz „Biblioteke Kljaković“ Javne ustanove u kulturi Zvonimir Solin, Mario Matijević dipl, theol. i ravnateljica Dubrovačkih knjižnica Jelena Bogdanović, prof. kl. filologije.

Ravnateljica Bogdanović naglasila je kako je velika čast Dubrovačkim knjižnicama biti sudionikom ovog projekta i omogućiti građanima da vide izložbu radova ovog velikog slikara. Riječ je o inscenacijama za operu ”Dubrovački diptihon” rađenim prema književnom predlošku ”Novele od stanca” i o inscenaciji za operu ”Dubravka” koju je režirao Branko Gavela, a praizvedena je upravo na Sv. Vlaha 1923. Kljaković je bio Bukovčev učenik, Augustinčićević profesor, majstor fresko slikarstva čije freske krase crkvu sv. Marka, a mozaici pročelje Zavoda sv. Jeronima u Rimu.

Lidija Fištrek objasnila je kako se temeljem sačuvanih zapisa, fotografija, libreta i crteža došlo do podataka o postavljenim dvjema inscenacijama rađenih za opere Antuna Dobronića, hrvatskog skladatelja, melodiografa i publicista. Poput svojih suvremenika, i Kljaković se osim u slikarstvu okušao i u postavljanju scenografije te se njegovo ime nalazi na listi umjetnika koji su radom u ovom području likovnog izražavanja doprinijeli razvoju hrvatske scenografije. Skice za scenografije i dio kostima koji su po prvi put predstavljeni javnosti na ovoj izložbi nastali su u dvadesetim godinama prošlog stoljeća. Obje inscenacije vezane su za Dubrovnik i dubrovački pejzaž. U inscenaciji za Dubrovački diptihon, Kljaković je fotografski točno prikazao palaču Sponza, što je uveliko dočaralo atmosferu Dubrovnika na sceni, pretpostavljalo da će on kao rođeni Dalmatinac poznavati atmosferu obale i gradova u bolje od ostalih umjetnika tog vremena i tako prikazati Dubrovnik u razdoblju kulturne i ekonomske moći, naglasila je kustosica izložbe.

Mario Matijević predstavio je publikaciju iz „Biblioteke Kljaković“ Javne ustanove u kulturi Zvonimir Solin. Biblioteku sabranih djela Joze Kljakovića pokrenuo je solinski „Zvonimir“ godine 2012. u suradnji s izv. prof. dr. sc. Josipom Dukićem, a u sklopu koje je tiskano pet knjiga; Libar moga života 2012.; Dalmatinske teme 2013.; Čovjek bez maske 2014.; Politički tekstovi i polemike 2015. te Perturbatori javnoga poretka 2018. Cilj same biblioteke bila je revitalizacija lika i djela Joze Kljakovića u rodnomu Solinu, preko njegovih dosad ili neobjavljenih ili objavljenih, ali javnosti gotovo u potpunosti nepoznatih tekstova. Zvonimirova djelatnost od samih je početaka bila usmjerena prema Kljakoviću kao jednomu od najvećih potomaka solinske loze, a upravo u Galeriji Zvonimir 1996. održana je prva izložba Kljakovićevih djela u samostalnoj Hrvatskoj. Riječ je o izuzetno vrijednim publikacijama koje Kljakovića u čitavu svijetu poznata slikara osvjetljavaju i kao vrsnoga pisca, koji o političkim, ideološkim, svjetonazorskim i vjerskim temama progovara vlastitim britkim stilom i bujicom emocija. Djela iz Biblioteke Kljaković znatan su doprinos ponovnom otkrivanju Kljakovićeva života i djela u današnjem, suvremenomu društvu.

Za nekoliko dana Kljakovićeva djela, u nakladi Doma kulture Zvonimir bit će dostupna za posudbu u Dubrovačkim knjižnicama.

Kljakovićeva djela, u nakladi Doma kulture Zvonimir, bit će dostupna od ponedjeljka (16. prosinca) za posudbu u Dubrovačkim knjižnicama.

Izložba ostaje otvorena u prizemlju Narodne knjižnice do 23. prosinca.

Poznata dubrovačka dizajerica Andrea Zvono modom se počela baviti sa sedamnaest godina kada je organizirala prvu modnu reviju i od kada je njena karijera išla samo uzlaznom putanjom. Danas ima svoj butik u Dubrovniku u hotelu Rixos Libertas koji je nedavno proslavio 5 godina rada. Andreine kolekcije nose dozu elegancije i seksepilnosti. Haljine naglašavaju žensku figuru i ljepotu žene, a među poznatim koje njene haljine nose su Vanja Halilović, Hana Hadžiavdagić, Lana Banely, Renata Sopek, pjevačice Jelena Rozga, Pamela Ramljak, Franka Batelić, glumica Sonja Kovač i mnoge druge.

Napomena: Hotel Rixos Libertas zatvoren je zbog renovacije do 01.travnja 2020., ali Andrea Zvono Design i dalje radi ali se na poziv dolazi u njihovu radionicu gdje se uzimaju dimenzije i dogovara sve potrebno.

U našoj novoj nagradnoj igri ANDREA ZVONO DESIGN i DUBROVNIK INSIDER jednu čitateljicu nagrađuju s fenomenalnom smaragdno zelenom haljinom, idealnom za doček Nove godine. Haljina je rađena od pliša koji idealno prikazuje ženske obline.

Pravila sudjelovanja potražite na našoj Facebook stranici, a objava dobitnice je u subotu 27.prosinca 2019.

Trash večeri u klubovima, na koje ide publika mlađa od hitova koje sluša, već su neko vrijeme popularan fenomen. Lake note i melodični hitovi iz devedesetih godina zaludili su mlađe generacije i u Dubrovniku, tako se navedeni glazbeni trend našao na pravom putu da potpuno izbaci narodnjake iz klubova.

Dokaz da dubrovačka publika favorizira Trash glazbu je i nedavno rasprodana jedna takva zabava u klubu Revelin. Već ove subote, 14. prosinca ponovo se održava Trash zabava. Velika je potražnja za ulaznicama koje se jako brzo prodaju. Još samo danas je moguće kupiti regularne ulaznice po cijeni od 150 kn u uredu Revelina i u Casablance večeras od 20:00 sati.

Svi regularni stolovi su već danima rezervirani, dok je u VIP sektoru još svega nekoliko slobodnih stolova. Sve dodatne informacije dostupne su na kontakt: 098 533 531. 

S ciljem upoznavanja studenta s poduzetništvom u praksi, Centar za poduzetništvo d.o.o. je za studente prve godine diplomskog studija Sveučilišta u Dubrovniku, Odjel za ekonomiju i poslovnu ekonomiju, organizirao posjet i obilazak Poduzetničkog inkubatora Dubrovnik.

Studentima je prezentiran rad i usluge koje pruža Centar za poduzetništvo i Poduzetnički inkubator Dubrovnik. Poduzetnički inkubator namijenjen je malim poduzetnicima početnicima koji nemaju vlastiti poslovni prostor te im pruža niz povoljnih usluga s namjerom da se tijekom inkubacije razvijaju i postanu uspješni poduzetnici te da, uz financijsku uspješnost i samostalnost, postanu spremni na izlazak iz inkubatora. U inkubatoru su smješteni poduzetnici različitih djelatnosti – geodezija i promet nekretninama, arhitektonska, informatička, dizajnerska, poslovno savjetovanje te psihoterapeutska djelatnost.

Korisnici inkubatora, vlasnica obrta Umus te vlasnik trgovačkog društva Tera Bot, su tijekom prezentacije studentima predstavili svoj ulazak u svijet poduzetništva, od same poduzetničke ideje do registracije, kao i samo značenje usluga Centra i poduzetničkog inkubatora za njihovo poslovanje.

Svrha posjeta je, dakle, poticanje studenata na poduzetničke ideje, kako bi završetkom studija i sami postali poduzetnici, možda i stanari poduzetničkog inkubatora.

Centar za poduzetništvo d.o.o. objavljuje Javni poziv za subvencionirano korištenje poslovnog prostora u Poduzetničkom inkubatoru Dubrovnik, površine 16,60 m². Pozivaju se poduzetnici početnici koji posluju do 3 godine, a kojima je potreban poslovni prostor, da se prijave i ostvare pravo na subvencioniranu cijenu najma prostora te stručnu i savjetodavnu pomoć u poduzetničkom inkubatoru.

Javni poziv nalazi se na web stranici Poduzetničkog inkubatora Dubrovnik, a za detaljnije informacije možete se obratiti Centru za poduzetništvo d.o.o. na telefon 418-401 ili putem maila This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

U prepunom Odjelu za arheologiju i spomeničku baštinu Muzeja i galerija Konavala u Pridvorju sinoć je održana promocija knjige Nika Kapetanića i Ivana Mirnika ”Nalazi starog novca sa Sokolgrada” u izdanju Društva prijatelja dubrovačke starine.

Na promociji su sudjelovali dr. sc. Joško Belamarić iz Instituta za povijest umjetnosti, dr. sc. Miroslav Katić, ravnatelj Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika iz Splita, autor Niko Kapetanić te ravnateljica Muzeja i galerija Konavala Antonia Rusković Radonić.

Miroslav Katić prisutnima je pojasnio važnost lokaliteta Sokol koja se iščitava u brojnim nalazima pronađenima tijekom višegodišnjih arheoloških istraživanja koje je provodilo Društvo prijatelja dubrovačke starine. Pronađeni nalazi osvijetlili su Sokol kao nezaobilazno željeznodobno gradinsko naselje koje su Rimljani uništili da bi mu se opet značaj vratio u kasnoj Antici. Osim osamdesetak novčića baleja koji su inače vrlo rijetki nalazi, brojni keramički i metalni nalazi govore o velikom broju segmentata važnog gradinskog naselja. Katić je naglasio međunarodni značaj lokaliteta te interes stručnih krugova kao novog znanstvenog prinosa koji će promijeniti dosadašnju povijesnu percepciju ovog prostora.

Niko Kapetanić govorio je o važnosti Sokol grada i višegodišnjim istraživanjima koje Društvo provodi. Koautora Ivana Mirnika predstavio je kao najvećeg hrvatskog stručnjaka za numizmatiku. Belamarić je pohvalio rad Društva prijatelja dubrovačke starine i naglasio važnost obrade građe te objavljivanja publikacija nakon obrade kako bi se građa približila zainteresiranoj javnosti.

Ravnateljica Muzeja istakla je kako zahvaljujući Društvu i brojnim nalazima sa Sokola i ostalih lokaliteta koji su trajnom pohranom Ministarstva kulture smješteni u Odjelu za arheologiju i spomeničku baštinu Muzeja i galerija Konavala, muzej stvara i omogućuje rad stručnom i znanstvenom osoblju na području Općine Konavle i postaje referentno mjesto za istraživački rad na području Konavala.

Povodom 20. godišnjice smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franja Tuđmana, zamjenik načelnika Općine Konavle Ivo Radonić te pročelnici Mario Curić i Miljenko Mikulić položili su vijenac kod njegovog spomenika u Cavtatu te kod spomen ploče na Franjevačkom samostanu u Pridvorju.

Franjo Tuđman rođen je 14. svibnja 1922. godine u zagorskom mjestu Veliko Trgovišće, a umro je u Zagrebu 10. prosinca 1999. godine. Nakon prvih demokratskih izbora 1990. godine i pobjede Hrvatske demokratske zajednice u Saboru je 30. svibnja proglašen predsjednikom Predsjedništva SR Hrvatske. U samostalnoj Republici Hrvatskoj još je dva puta pobijedio na neposrednim predsjedničkim izborima, i to 1992. i 1997. godine.

Page 1 of 1471
Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…