Dubrovnik Insider

Dubrovnik Insider

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Na osmoj sjednici Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije usvojen je proračun za 2019. godinu u iznosu od 698,8 milijuna kuna, s projekcijama za 2020. u iznosu od 614,8 milijuna kuna te za 2021. godinu u iznosu od 606,8 milijuna kuna.
Župan Dobroslavić uvodno je istaknuo kako je proračun razvojan i jamac stabilnosti te kako će kroz njega proračunski korisnici dobiti barem jednako sredstava kao što je to bilo i tijekom ove godine.
Proračun je usvojen s 23 glasa ZA, dva PROTIV i sedam SUZDRŽANIH.
Odgovarajući na vijećnička pitanja župan Dobroslavić istaknuo je kako se otvaranje Centra za djecu s poteškoćama u razvoju Dva Skalina očekuje prije Božića, a istaknuo je kako će Županija i ove godine isplatiti božićnice umirovljenicima čije su mirovine ispod 1500 kuna.
”Nadamo se da će se više jedinica lokalne samouprave uključiti u ovakav program, mi ćemo u prosjeku isplatiti božićnicu od 700 kuna”, rekao je župan Dobroslavić.
Odgovarajući na upit o prosvjedima u Vela Luci protiv tamošnje marine za koju je Županija izdala koncesiju, župan je istaknuo kako je pogrešna konstrukcija da je koncesionar od Dubrovačko-neretvanske županije dobio išta osim obveze.
”Na natječaju smo imali samo jednog prijavljenog koncesionara koji je ispunio sve uvjete uključujući i bankovnu garanciju. Oni su od nas dobili obvezu i ako je ne budu ispunjavali mi ćemo naplatiti sve što možemo sukladno ugovoru o koncesiji”, rekao je župan.
Zamjenica župana i predsjednica Povjerenstva za mandarine DNŽ Žaklina Marević odgovorila je na upit vezan za akciju prodaje mandarina na javnim površinama u jedinicama lokalne samouprave diljem RH.
”Javilo nam se preko 50 OPG-ova i više od 40 JLS. Akcija je polučila veliki uspjeh, a zadovoljni su kako građani tako i proizvođači mandarina”, rekla je zamjenica Marević.
Osvrćući se na radove u luci Dominče i školjeri u Orebiću zamjenik Cebalo istaknuo je pak kako je vrijednost radova na školjeri 3 milijuna kuna.
”Očekujemo kraj radova do sredine veljače 2019. godine. Realizacijom radova u Luci Dominče dobit će se 80 metara operativne obale i time će se katamaranske linije za početak prebaciti tamo. Vrijednost tog projekta je preko 10 milijuna kuna, a očekujemo završetak tog projekta do sljedeće sezone”, rekao je zamjenik te dodao kako Županija radi na osam luka vrijednosti preko 400 milijuna kuna.
”Što se tiče luke Perna, sve su procedure odrađene prema zakonu i paralelno se radi na projektu zaobilaznice Orebića. Nova luka ne može funkcionirati preko postojeće prometnice jer se time ne bi riješila ni gužva u Orebiću ni bolje povezala Korčula”, rekao je Cebalo te dodao kako je svih osam projekata na listi prihvatljivih projekata za financiranje iz sredstava EU Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Zbog radova na vodoopskrbnoj mreži 14. prosinca bez vode će biti stanovnici u Podgorskoj ulici i Ulici od Šipčina u vremenu od 8.30 do 11.00 sati te u Hvarskoj ulici u vremenu od 8.30 do 10.30 sati.

U Hrvatskoj matici iseljenika u Zagrebu otvorena je početkom prosinca multimedijska izložba likovnih, fotografskih, video i literarnih pobjedničkih radova djece i mladih iz hrvatskih zajednica u svijetu te radova škola iz Hrvatske u natječaju u kojem je sudjelovalo više od dvije stotine djece i četrdesetak mentora iz Australije, BiH, Crne Gore, Italije, SAD-a, Srbije, Švedske i Njemačke. Uz domovinske škole iz Vukova i Škabrnje, na izložbi je sudjelovala i OŠ Marina Getaldića iz Dubrovnika.

Učenici 1. a razreda sa svojom učiteljicom i mentoricom, Snježanom Viteškić izradili su pupicu, onakvu kakvima su se igrale naše none. Prvašići iz „a“ razreda OŠ Marina Getaldića su pokazali kao je moguće kroz igru i stvaralaštvo učiti o hrvatskoj kulturi i na taj način njegovati i očuvati hrvatski identitet, baštinu i tradiciju.

Posve sigurno su na Pupicu odjevenu u konavosku narodnu nošnju ponosni učenici i roditelji, ravnateljica Silvana Bjelovučić te učitelji i  profesori ove uzorne gradske škole jer su svojom Pupicom zadivili i domovinsku i iseljenu Hrvatsku.

Naime, Igračka u srcu multimedijski je međunarodni program inspiriran hrvatskom tradicijskom kulturom koji provodi Hrvatska matica iseljenika, Hrvatska škola Boston (SAD) i Zaklada hrvatskih studija Sydney (Australija) s hrvatskim školama, katoličkim misijama, društvima i udrugama te drugim relevantnim  izvandomovinskim institucijama. Cilj mu je poticanje i razvoj kreativnosti djece i mladih uz učenje i promociju hrvatske tradicijske kulture, njegovanje hrvatskoga jezika, međusobno povezivanje i umrežavanje te povezivanja s domovinom Hrvatskom.

Događanja u Matici započela su nastupom dječje skupine HKUD-a „Bodrog“iz Bačkog Monoštora u narodnim nošnjama a nastavljen je pozdravnim slovom voditeljice projekta, prof. Lade Kanajet Šimić. Prisutnima se obratio Matičin ravnatelj, prof. Mijo Marić. Među uzvanicima na otvaranju izložbe bili su: izaslanica predsjednice Republike Renata Margetić Urlić, izaslanik predsjednika Vlade, državni tajnik Zvonko Milas, izaslanica ministrice za kulturu Maja Zrnčić, predsjednik UO Matice Milan Kovač,  dr. sc. Jadranka Dujić Frlan, v.d. pročelnice Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Zagrebačke županije i više predstavnica zagrebačkog Ureda za kulturu.

Međunarodnoj izložbi Igračka u srcu nazočila je i Snježana Viteškić koja je angažiranjem na ovom projektu još jednom pokazala sposobnost prenošenja kreativnih aktivnosti u radu s djecom ne samo u školi i Gradu nego i šire.

Tom prigodom ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Mijo Marić među ostalima uručio je priznanja Snježani Viteškić i OŠ Marina Getaldića za sudjelovanje na ovom multimedijskom međunarodnom projektu.

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika Policijske postaje Ston 28-godišnjak se sumnjiči za više kaznenih djela krađe i teške krađe.

Sumnjiči se da je od kraja kolovoza ove godine na otoku Mljetu s tri različite lokacije otuđio  pet starinskih kamenih posuda za pranje rublja, odnosno za ulje, te ih dalje preprodao. Ukupna materijalna vrijednost otuđenih kamenica procjenjuje se na preko 70 tisuća kuna. Dio otuđenih kamenica je pronađen i biti će vraćen vlasnicima.

Protiv osumnjičenog 28-godišnjaka slijedi kaznena prijava u redovnoj zakonskoj proceduri.

5.KRUG NAGRADNE IGRE

Svaki tjedan do 15. siječnja 2019. Dubrovnik INsider i Hotel Bjelašnica nagrađuju jednog dobitnika vikend aranžmanom (dva noćenja + doručak) za dvoje u Hotelu Bjelašnica.

Ciklus počinje četvrtkom, a dobitnici se izvlače srijedom putem stranice random.org

PRAVILA IGRE:

- Facebook stranicu Dubrovnik Insidera označiti sa sviđa mi se

- Ime i prezime ostaviti u komentaru posta na našoj Facebook stranici

- Podijeliti objavu javno na svom zidu

Odmor iz snova za Vas i Vama nekog dragog. Snijeg, skijanje, grudanje, sanjkanje, uživanje u wellnesu i spa, opuštanje uz masažu i teretanu, degustacija dobre i ukusne hrane u restoranu, ispijanje najboljih piva u pubu hotela Bjelašnica. Osim autentičnosti i luksuza, bosanskog gostoprimstva te vitalnog dizajna i udobnosti doma koje Vam pruža hotel Bjelašnica, tu je i prelijepa bosanska priroda, snijeg te svjež i čist zrak. Upravo Vi možete imati ovaj zimski odmor iz snova!

Pod motom „Manje oružja-manje tragedija“ Policijska uprava dubrovačko-neretvanska i ove godine u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana intenzivira akciju prikupljanja  ilegalnog oružja te poziva građane da se riješe oružja bez sankcija i svoj život, kao i život svojih ukućana, učine sigurnijim. U sklopu dosadašnjih akcija građani naše Županije predali su veliki broj oružja, streljiva i minsko eksplozivnih sredstava, ali smatramo da je među nekim od građana još uvijek ostao dio oružja i eksplozivnih naprava zaostalih iz Domovinskog rata.

Još jednom podsjećamo da svi oni koji se u ovoj akciji odluče riješiti nelegalnog oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava trebaju to samo prijaviti na broj 192 ili u najbližoj policijskoj postaji, nakon čega će policijski službenici u civilnoj odjeći i s vozilom bez policijskih oznaka doći na vašu adresu, preuzeti navedena sredstva i odnijeti ih na unaprijed određena mjesta za prikupljanje i pohranu.

Napominjemo da je ova akcija preventivnog karaktera i da se protiv osoba koje se u sklopu ove akcije odluče na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja,  neće pokretati kazneni ili prekršajni postupak.

U narednih mjesec dana građani će imati priliku na Info-punktovima, koji će biti postavljeni na frekventnijim lokacijama u gradovima i nekim općinama na području Županije, od policijskih službenika dobiti detaljnije informacije o ovoj akciji odnosno o načinu predaje oružja i ubojitih sredstava

Termini info punktova:

 1. 15. prosinca 2018. godine (subota) u vremenu od 16 do 18 sati na Pilama, u Dubrovniku
 2. 15. prosinca 2018. godine (subota) u vremenu od 16 do 18 sati u Metkoviću na Trgu kralja Tomislava),
 3. 18. prosinca 2018. godine (utorak) u vremenu od 10 do 12 sati u Pločama, na rivi
 4. 21. prosinca 2018. godine (petak) u vremenu od 16 do 18 sati na Pilama u Dubrovniku
 5. 28. prosinca 2018. godine (petak) u vremenu od 11 do 13 sati na Trgu Plokata u Korčuli,
 6. 28. prosinca 2018. godine (petak) u vremenu od 14 do 15 sati u Vela Luci kod zgrade općine,
 7. 29. prosinca 2018. godine (subota) u vremenu od 09 do 12 sati u Župi dubrovačkoj (ispred trgovačkog centra Sub City),
 8. 03. siječnja 2019. godine (četvrtak) u vremenu od 09 do 11 sati ispred zgrade općine u Stonu,
 9. 03. siječnja 2019. godine (četvrtak) u vremenu od 12:30 do 14 sati u Orebiću na trajektnom pristaništu,
 10. 05. siječnja 2019. godine (subota) u vremenu od 09 do 12 sati na rivi u Cavtatu.

U utorak, 11.prosinca, Policijska ispostava Ravno zaprimila je prijavu o skrnavljenju spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Grebcima. Prijavu je podnio mještanin, srpske nacionalnosti koji održava spomenike palima u Domovinskom ratu.

Četiri mramorna bijela križa i spomen ploča potpuno su uništeni. Policijska uprava traga za nepoznatim počiniteljima.

 

"Tko god iz Gradskog odbora HDZ-u piše priopćenja povodom afere Okrajak – tisuću mu puta HVALA od srđevaca. Jer toliko sebi „pucati u nogu“ kako to radi HDZ, doista je rijetka pojava.

ŠTO JE OPUNOMOĆENIK, A ŠTO JE INVESTITOR

U svom odgovoru Gradski odbor HDZ-a navodi: „Primorje gradnja doista je podnijela zahtjev 13. ožujka i navela da je opunomoćenik Grada za ishođenje lokacijske dozvole za gradsku cestu. No, iz Grada su investitora odmah upozorili da tu suglasnost nije dobio te ga uputili da je pribavi. O tome postoji službena prepiska Grada i investitora. Investitor je postupio prema zahtjevu Grada i pribavio suglasnost te je potom i dobio punomoć, a ubrzo i lokacijsku dozvolu. Dakle, radi se o propustu investitora, a na koji je upozoren te je propust i popravio. Upozoravanje stranke da nema potrebnu dokumentaciju te upućivanje da propuste ispravi je uobičajeno.“

Kao prvo, dragi Gradski odbore HDZ-a, biti opunomoćenik i investitor nije isto. Pravi investitor koji je zatražio i dobio lokacijsku dozvolu je  – Grad Dubrovnik. Biti investitor znači da u ovom slučaju rekonstrukcije dijela Liechensteinovog puta ide na račun – Grada Dubrovnika. Da je Primorje gradnja d.o.o. nekim slučajem htio biti investitor, onda se, prije davanja gradonačelnikove suglasnosti (a ne punomoći) kojom bi Primorje gradnja d.o.o. postala investitorom, prethodno trebalo, temeljem čl. 165. st. 3 Zakona o prostornom uređenju, sklopiti Ugovor između Grada Dubrovnika i Primorje gradnje d.o.o., a tog Ugovora, barem koliko je javnosti dostupuno, nema.

PRIMORJE GRADNJA ili LOKACIJSKA GA NIJE VOLJELA

Kao drugo, dragi Gradski odbore HDZ-a, Primorje gradnja d.o.o. je dana 27.4.2018.  od gradonačelnika Frankovića dobilo punomoć samo za jednu čest. zem. (1275/5), a u zahtjevu za lokcijsku dozvolu se pojavljuju još: čest. zem. 1703/1, 1915/2, 1915/3, 1915/5, 1916/1, 1951, 1952/1, 1952/2,1953, 1958, 1982/3, 5112/1, 5112/3, 5739 ko. Dubrovnik (nova izmjera), odnosno čest. zem. 717/1, 717/16, 717/17, 755/1, 1275/4, 1338 k.o. Gruž (stara izmjera). Dakle, Primorje gradnja d.o.o. nije smjela ishoditi lokacijsku dozvolu za cjelovitu rekonstrukciju, čak ni nakon Frankovićeve punomoći i tzv. propusta koji su, kako kažete, „uobičajeni“.

OBMANA GRADSKOG VIJEĆA

I tako je pred gradske vijećnike na 12. sjednici GV-a 28.5.2018., bez prethodne najave u Dnevnom redu i bez dokumentacije na početku sjednice GV-a, došla i točka kojom se ukida status puta u javnoj uporabi na dijelu čest. zem. 1275/5. U  Obrazloženju točke navodi se kako je temeljem punomoći izdane od Grada Dubrovnika (čitaj Frankovića) Primorje gradnja d.o.o. ishodilo lokacijsku dozvolu za rekonstrukciju Liechtensteinova puta. S obzirom na ovo prethodno izloženo, očigledno je da su vijećnici Gradskog vijeća bili prevareni i obmanuti, a što je najgore, ta se prevara htjela legalizirati upravo njihovim glasanjem!

AJMO PONOVNO, HDZ-ovci!

I zato se vraćamo na ono što nam još uvijek dugujete odgovoriti:

 1. Po kojoj se to osnovi Primorje gradnja d.o.o. 13.3.2018. službeno predstavljalo kao nositelj opunomoćenja Grada Dubrovnika?
 2. Tko ih je na to uputio prije nego su dobili punomoć gradonačelnika Frankovića?

POVJERENSTVO I HDZ

Što se tiče vašeg pozivanja na mišljenje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, i pticama je na grani jasno da HDZ nije briga što Povjerenstvo misli. Naime, da im je doista stalo do mišljenja Povjerenstva, raskinuli bi koaliciju sa Željkom Ragužem koji nije dobio samo mišljenje Povjerenstva, već i službenu Odluku da je u  sukobu interesa. Ali mi vas razumijemo, dragi Gradski odbore HDZ-a, i znamo da nećete raskinuti koaliciju jer ipak – stolice su stolice, a guzice su guzice.

VOLJA ZA MOĆ

Konačno, što se tiče želje za vlašću koja valjda viri iz očiju srđevaca („čista volja za moć, fotelje i pozicije“), vrlo rado ćemo vas ostaviti u političkoj kaljuži nakon što jednog dana vratite tvrđavu Imperijal braniteljima Dubrovnika i Srđ u ruke domaćih ljudi, i ispričate se barem deset milijuna puta svima nama zbog sramote koju nam godinama nanosite. Dotad, sorry, još ćete nas malo podnositi."

Srđ je Grad

Page 1 of 828
Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…