Dubrovnik Insider

Dubrovnik Insider

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Župan Nikola Dobroslavić sudjeluje na skupštini Konferencije perifernih primorskih regija Europe (CPMR) u Madeiri u Portugalu kao izaslanik predsjednika Europskog odbora regija.

Župan Dobroslavić predstavlja stavove lokalne i regionalne samouprave vezane uz prijedloge za Europsku Komisiju za proračun EU nakon 2020. godine u panelu „Proračun EU“, uz članove odbora za proračun Europskog Parlamenta te direktora Odjela za proračun Europske Komisije.

Župan Dobroslavić govorio je o prijedlogu Europske Komisije kao dobroj podlozi za raspravu, ali pritom naglašujući da ga prije usvajanja treba značajno doraditi. Svoju podršku pružio je prijedlogu financiranja novih prioriteta Europske unije s tim da isti ne smiju biti nauštrb Kohezijske te Zajedničke poljoprivredne politike i ruralnog razvoja.

Župan je izrazio razumijevanje lokalne i regionalne samouprave za prijedlog Europske komisije o povezivanju korištenja sredstava iz fondova s vladavinom prava u članicama, no naglasio je kako se to ne smije negativno odražavati na regije i gradove. Na samom kraju izlaganja, župan Dobroslavić je predložio moguća rješenja, kao što je povećanje financiranja vlastitih sredstava iz BDP-a članica u odnosu na tekući period te izrazio nadu da će se Proračun izglasati u sadašnjem mandatu Europske komisije i Parlamenta.

Konferencija prerifernih primorskih regija okuplja oko 160 regija iz 25 država Europske unije i šire. Organizacija je veliki zagovornik snažne Kohezijske politike, plavog rasta, energetske politike, brige o klimatskim promjenama, politike susjedstva,  posjeduje značajnu mrežu kontakata unutar Europskih institucija i nacionalnih vlada te djeluje kao snažan lobi za regije.

U sklopu programa proslave Dana Općine Konavle danas je u Cavtatu i službeno otvorena zgrada Općine i Poslovno trgovački centar.
Događaju su prisustvovali brojni uzvanici, a nakon kratkog obraćanja načelnika Lasića prostor je blagoslovio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.
U sklopu Poslovno trgovačkog prostora uz banku, koja je već započela s radom, bit će trgovina, placa, ribarnica i caffe bar, a vrijednost radova na zgradi je 13 milijuna kuna.
U sklopu trodnevnog programa proslave Dana općine ranije tijekom dana svečano je otvoren i vodovod u selu Bani, te su položeni vijenci na spomenike Konavljanima koji su dali živote za Hrvatsku u Gabrilima, Čilipima i Banima. U pratnji načelnika bili su zamjenik načelnika Ivo Radonić, predsjednik Općinskog vijeća Općine Konavle Ivo Simović te predstavnici Udruge ratnih veterana Hrvatski domobran Dubrovnik predvođeni predsjednikom Željkom Kulišićem

Predzadnji dan Good Food Festivala Dubrovnik 2018., subota, 20. listopada, donosi najsadržajniji program. Humanitarni Rixos brunch održat će se taj dan u Hotelu Libertas Rixos te večere s poznatim hrvatskim chefovima Dinom Galvagnom i Ivanom Pažaninom, a tu je i niz festivalski radionica. Udruga Deša domaćin je radionice posvećene pripremi Dubrovačke rozate, a Moja kuhaona d.o.o. priprema radionicu ''Food-styling i fotografiranje hrane''. Subota uključuje i prezentaciju ''Sous vide: ako jedeš dobro, živiš dobro!'' te predavanje Ricarda Luquea naslovljeno ''Nasljeđa autohtonih civilizacija Latinske Amerike u svjetskoj gastronomiji''. Taj dan će se održati i Priča o Lekri-u, jedinom vinu koje se proizvodi u Dubrovniku, u Vinariji Škar.

Treća radionica pripremanja tradicionalnih slastica Humanitarne udruge Deša bit će posvećena neizostavnom ukrasnu gotovo svih dubrovačkih trpeza, dubrovačkoj rozati. Posebni sastojak je ružina vodica koja se „čini“ na suncu, na taracama i prozorima dubrovačkih kuća. Početak radionice je u 10 sati. Subota je i dan za Tradicionalni objed na Osojniku, od 10 do 14:30 sati. Organizator KUD sv. Juraj Osojnik bit će pravi domaćin koji će svojim gostima pružiti poseban doživljaj uz prezentaciju, kušanje i folklor. Autobus kreće u 10 sati s Pila.

Moja kuhaona d.o.o. iz Zagreba zadužena je za radionicu ''Food-styling i fotografiranje hrane'' koja će se održati u 11 sati u TIC-u Pile. Voditeljica je Sandra Rončević, a asistentice Karmela Karlović i Sanja Mikša. Bit će to uvod u male tajne zanata; kako pravilno koristiti svjetlo, kako složiti tri scene hrane i odabrati pravi kadar. I ne, ne treba imati nikakvo predznanje niti skupu opremu (mobiteli ili vlastiti foto-aparati su sasvim dovoljni)!

Pretposljednji dan ovogodišnjeg Good Food Festivala uključuje i jedno humanitarno događanje - Rixos Brunch od 12:00 do 14:00 sati u Hotelu Rixos Libertas. Osoblje hotelskog restorana Mozaik priprema uistinu bogati brunch, čiji je sav prihod namijenjen u humanitarne svrhe, za liječenje mlade sugrađanke Gabriele Šetka. Cijena Rixos Bruncha po osobi iznosi 200 kuna (u cijenu nije uključeno piće), a potrebna je prethodna rezervacija.

Subota uključuje i prezentaciju ''Sous vide: ako jedeš dobro, živiš dobro!'' koja će se održati u 14 sati u TIC-u Pile. Radi se o prezentaciji kuharske tehnike sous vide koja označava zagrijavanje namirnica do temperature kada je ona savršeno kuhana i svi njeni okusi dolaze do izražaja. Radionicu će voditi dubrovačka chefica Marina Žibert Ercegović. Zanimljivo predavanje i kušanje naslovljeno ‘’Nasljeđa autohtonih civilizacija Latinske Amerike u svjetskoj gastronomiji’’ održat će poznati glazbenik i ljubitelj kuhanja, domaćin sinoćnje Venezuelanske večere Ricardo Luque od 17 sati. Uz povijest i kulturu, okusi Latinske Amerike potaknut će maštu i motivaciju slušateljima za upoznavanje novog i drugačijeg. Bit će to pravo malo putovanje u daleke i egzotične zemlje slikom, riječju i malom degustacijom. Priča o Lekri-u održat će se od 18 sati u Vinariji Škar. Radi se o priči o jedinom vinu koje se proizvodi u Dubrovniku, no to je i priča o dubrovačkoj povijesti i brodogradnji, obiteljskoj tradiciji, lokalnim vinskim sortama i izradi vina. Lekri je bijelo, rose i crno vino, može ga se probati uz pršut, sir i masline ili pak uz odabrane likere, bruštulane mjendule i suhe smokve.

Vrhunac predzadnjeg dana Good Food Festivala bit će večere s poznatim hrvatskim chefovima. Dino Galvagno već je omiljeni gost Good Food Festivala te će u subotu od 19 sati u restoranu Amfora, s domaćinom chefom Kristianom Kordom, pripremati posebnu večeru u pet sljedova pod nazivom ''Večera s Dinom & Wild Skins'', tijekom koje će Jo Ahearne, prva hrvatska Master of Wine, predstaviti svoje vino Wild Skins koje proizvodi na otoku Hvaru. Večer će nastupom upotpuniti gitarist Pero Škobelj. Chef Ivan Pažanin, koji je već lani osvojio srca Dubrovčana na Good Food Festivalu, od 20 sati će u restoranu Porat s uhodanim timom restorana pripremati večeru u četiri slijeda koju će upotpuniti s vrhunskim vinima vinarije Rizman. Za glazbeni dio večeri zadužen je Braco Tepšić.

Sutra, 20 listopada, u gruškom zaljevu, održat će se 19.međunarodna studentska regata osmeraca "Semper Primus" , sa početkom u 10 sati. Na regati, koja se održava na stazi od 1201 metar, sudjeluje sedam osmeraca studenata, šest osmeraca sa studenticama te tri osmerca veterana.  
 
Finalne utrke su u 11 sati (veterani), 11.30 sati (studentice) i 12 sati (studenti).

,

 

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, sa suradnicima, boravio je 17. listopada u Ljubljani gdje se susreo s gradonačelnikom Zoranom Jankovićem. Posjet je bio prilika da se dubrovačko izaslanstvo upozna s procesima koje Grad Ljubljana provodi u cilju promjene urbane mobilnosti, koristeći pritom Smart City rješenja.

Ljubljana je predvodnik u primjeni održivih mobilnih rješenja, a za promjene koje su uveli nagrađeni su brojnim nagradama. Grad Dubrovnik upravo radi na SUMP projektu (Smart Urban Mobility Project), kojim se žele uvesti slične promjene, te su njihova iskustva u tom smislu od velike pomoći.

Ljubljana je u vrlo kratkom roku, od 2005. do 2014., uvela velike promjene u smjeru zaštite okoliša i održivog razvoja. Novouspostavljeni režim prometa u gradu podržava održiva mobilna rješenja. Tako je gradska jezgra 2012. godine zatvorena za motorni promet. Urbanu strukturu i popularizaciju vožnje bicikla je potpomogao projekt besplatnog korištenja bicikli. Sve više gradskih prijevoznih sredstava ide na pogon metanom zbog redukcije CO2, a po centru grada putnike besplatno prevoze električna mini prijevozna sredstva Kavalir.

Gradonačelnici su razgovarali o mogućnostima suradnje dva grada, prvenstveno na temu pametnih gradskih tehnologija, mobilnosti i električnih vozila, projekta 'car sharing' i prometnih rješenja, gdje bi iskustva Ljubljane mogla biti od velike pomoći za razvoj sličnih projekata u Dubrovniku.

Razgovarali su također o kulturnoj i turističkoj suradnji, kongresnom turizmu te mogućnostima povlačenja sredstava iz EU fondova.

Gradonačelnik je sa suradnicima i obišao neke od uspješnih urbanih rješenja Grada Ljubljane, kroz koje je vidljivo nastojanje gradske uprave da olakša svakodnevni život građanima primjenom modernih tehnologije, što je cilj i Grada Dubrovnika.

Zamjenica župana Žaklina Marević sudjelovala je danas 15. obljetnici rada Sveučilišta u Dubrovniku. Zamjenica se obratila nazočnima prigodnim govorom te poželila svima uključenima u rad Sveučilišta još mnogo uspješnih godina kvalitetnog rada.

”Čast mi je i zadovoljstvo pozdraviti vas ovdje danas u ime župana Nikole Dobroslavića, cijele Dubrovačko-neretvanske županije, ali pogotovo i u svoje osobno ime. Ovih minulih 15 godina Sveučilišta u Dubrovniku obilježeno je s nekoliko važnih prekretnica. Onu očitu ću odmah istaknuti, a to je izgradnja Studentskog doma, no neću se na njoj zadržati. Jer ona je nekakav vrhunac i kruna ovih 15 godina, ali ne smijemo zaboraviti ni otvaranje Kampusa, moderne i primjerene zgrade kakve se ne bi posramile ni europske prijestolnice. Sveučilište je ideja koja se prilagođava vremenu i otvara potrebama tržišta, hvala vam cijenjeni rektore na promišljanju i radu, a pozdravljam ideju, za koju se nadam da će se ostvariti, otvaranja smjera Agronomije jer je to iznimno važno.  S dubokim uvjerenjem da će Sveučilište u Dubrovniku u budućnosti oblikovati bezbroj naših mladih ljudi čestitam svim bivšim i sadašnjem rektoru, kao i svim vrijednim ljudima koji ga danas vode”, rekla je zamjenica Marević koja je primila i priznanje Županiji za osobit doprinos u radu i razvitku Sveučilišta u Dubrovniku.

Na svečanosti dodijelila su se priznanja institucijama, tvrtkama i udrugama te su se uručile Rektorove nagrade najboljim studentima u 2017./2018. akademskoj godini.

Manifestacija se održala u amfiteatru Sveučilišta, a nazočili su joj ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, rektori i drugi visoki uzvanici sa Sveučilišta diljem Hrvatske, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, državni tajnik za turizam Frano Matušić i drugi.

Iz Policijske uprave dubrovačko neretvanske obavještavaju građane da će Policijska postaja Ston – upravni poslovi imati uredovni dan ČETVRTKOM od 09:00 – 14:00 sati u mjestu Orebić, u prostorijama Policijske postaje Ston – Orebić, koje se nalaze u sklopu Vatrogasnog doma u Orebiću,  Augusta Šenoe br. 28,  počevši od četvrtka 25. 10. 2018.godine.

Dubrovačka iskustva s gradnjom uređaja za pročišćavanje pitke vode predstavljena su u Splitu na javnoj tribini "Kvaliteta pitke vode u Splitu“. Razloge pokretanja projekta pročistača Ombla te savladane prepreke i provedena rješenja na putu do dovršetka uređaja okupljenima na splitskom Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije prezentirao je predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić.

„Nakon uspješnog odabira tehnologije putem pilot projekta, javnim natječajem je odabran izvođač radova i pokrenuta gradnja uređaja koji je danas pred završetkom. Bilo je potrebno riješiti brojne prepreke, od problematike javne nabave preko odabira optimalnih projektantskih rješenja do nadilaženja problema u samom procesu izgradnje. Vodeća misao bila je napraviti uređaj koji će najbolje riješiti problem zamućenja, ali i druge moguće probleme s kojima bi se mogli susresti u budućnosti“ – rekao je ovom prigodom Matušić.

Kako je najvažnije pitanje na koje se tražio odgovor bilo – kako riješiti problem zamućenja pitke vode na splitskom području, upravo je dubrovački pročistač predstavljen kao primjer uspješnog odabira odgovarajuće tehnologije te dovođenja cjelokupnog procesa do samog kraja.

O aktualnoj situaciji s opskrbom na splitskom području te pronalasku optimalnog rješenja za problem zamućenja, uz predsjednika Uprave dubrovačkog Vodovoda raspravljali su i stručnjaci s Fakulteta građevine, arhitekture i geodezije, splitskog Vodovoda i kanalizacije, Hrvatskih voda te Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

 
Page 1 of 729
Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…