Dubrovnik Insider

Dubrovnik Insider

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Novi broj časopisa Dubrovnik 2-3/2019. Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku uvodne tematske stranice posvećuje obilježavanju 600. godina Orlandova stupa u Dubrovniku. Cijela ova 2019. u Dubrovniku je proglašena Orlandovom godinom i logično je bilo da se, na svoj primjeren način, ovoj važnoj obljetnici uključi i Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku. Sabrano je tako znanstveno, povijesno i književno štivo o vječnom Orlandu – simbolu i znaku političke nezavisnosti Dubrovnika, slobode, moći i sigurnosti, pravde i stabilnosti ali i onog metaforičkog inspirativnog traga koji traje i koji Dubrovnik čini gradom Orlanda a Orlanda njegovim stoljetnim stanovnikom. Zdenka Janeković Rӧmer, Morana Čale, Mario Kopić, Matko Matija Marušić, Tonko Maroević, Davor Mojaš, Milko Valent, Salih Isaak, Rozana Vojvoda, Vojo Šindolić, Luko Paljetak i Enes Kišević – autori su koji ispisuju raznovrsno štivo koje povijesnu sliku Orlanda i Dubrovnika čini jasnijom i zanimljivijom.

Uz 200. obljetnicu rođenja Vatroslava Lisinskog objavljeni su tekstovi Nade Bezić i Koraljke Kos posvećeni njegovom stvaralaštvu kao integralnom dijelu europskog romantizma. U rubrici Baština objavljen je Prilog o povijesti škola u Dubrovačkoj Republici, do sada neobjavljeni rad Jakova Matkovića, uz detaljnu biografiju autora koju je napisao Ivan Viđen. U rubrici Ogledi svoje radove objavljuju Josip Lisac, Josip Meštrović i Janko Dimnjaković. U prijevodu Voja Šindolića novi broj časopisa Dubrovnik donosi prozu Haruki Murakamija, a u prijevodu Pera Mioča kratke dramske skice iz „začudnog teatrina“ Zelena guska Konstanty Ildefonsa Gałczyńskog. Poeziju objavljuju Ante Žužul i Slavko Jandričko a u rubrici Spomenar posveta je Anamariji Paljetak, ove godine preminuloj dugogodišnjoj članici Matice i predsjedništva Matičinog ogranka u Dubrovniku, suradnici, prevoditeljici i urednici uz ciklus pjesama boli i tuge Zapisi iz tužne kuće njenog supruga akademika Luka Paljetka uz osobni spomen Darka Matičevića. Slijedi Album i stranice posvećene osvrtima na tekuću znanstvenu i književnu produkcija s dubrovačkim predznakom. Na završnim stranicama časopisa in memoriami su Đelu Jusiću i Hrvoju Matiću. Na gotovo tri stotine stranica objavljeni su prinosi tridesetak autora.

Novi broj časopisa Dubrovnik 2-3/2019. predstavit će Ileana Grazio, Davor Mojaš i Ivan Viđen u čitaonici Narodne knjižnice Grad 17. listopada 2019., u 19 sati.

Zbog radova na vodoopskrboj mreži, sutra, 17. listopada 2019. g., bez opskrbe vodom od 10h do 13h bit će zapadni dio Čilipa.

Kao dio bogatog programa ovogodišnjeg Good Food Festivala, osim gastro radionica i prezentacija, organizirane su i tematske večeri popraćene glazbenim programom. BarBaQ & DBC Craft beer, Večera uz film, Istarska večera te Okusi dubrovačkih začina donose bogatstvo različitih okusa koji će iznenaditi svačija nepca.

U petak, 18. listopada u prekrasnom ambijentu restorana Kantenari u 18.30 sati, organizirana je večera posvećena i inspirirana filmom. Večernja projekcija filma „Stranputica“ uz izvrsnu hranu, odlična je prilika za malo drugačije gastro filmsko iskustvo. Vrijedni chefovi Sunset Beach-a kreirali su bogat i maštovit meni, uz vrhunska vina. Cjelokupni doživljaj upotpunit će i nastup dubrovačke jazz pjevačice, Maje Grgić.

 

Subota je rezervirana za vrhunske istarske specijalitete i delicije, koje će u restoranu Magellan u 20 sati, pripremati istarski chef Deniz Zembo, jedan od hrvatskih najmaštovitijih kuhara. Istarskoj večeri u četiri slijeda s vrhunskim istarskim vinima posebnu notu dati će I nastup glazbenika Nevia Končića.

 

Posljednji dan festivala, 20.listopada, obilježit će I tradicionalna gala večera u Hotelu Rixos Libertas Dubrovnik u 19 sati , pod nazivom „Okusi dubrovačkih začina“. Chef Ozgur Donertas inspiraciju za meni pronašao je u bogatom izboru aromatičnog bilja dubrovačkoga kraja. Koristeći lokalno začinsko bilje i trave, morsku sol iz Stona te tradicionalne metode kuhanja, u svojim receptima postiže skladne okuse koji predstavljaju dubrovački kraj. Uz glazbeni nastup grupe Taliri, bogatstvo aroma i okusa upotpunit će i kokteli posebno osmišljeni i upareni za svako jelo.

Posljednja tri dana festivala, petak, subotu i nedjelju od 20 sati, Dubrovačka pivovara ugostiti će vlasnika BarBaQ branda, Mojmira Žuvelu, koji će u svojom Food truck-u pripremati odlične mesne specijalitete. Ovaj svjetski putnik, izučeni pizza majstor i veliki zaljubljenik u sočne odreske u svojoj prikolici priprema nevjerojatno mekano meso koristeći smoker - zatvoreni roštilj u kojemu se jako sporo peku veći komadi mesa. Uz ukusni mesni zalogaj odlično ide dobro craft pivo, koje se odlično sljubljuje uz grill specijalitete, a sve uz odličnu glazbu i zabavu.

U Facebook grupi Bourbon Rhode Rescue, administratori su upravo objavili kako je kampanja za prikupljanje sredstava završena još sinoć. Njihovu objavu prenosimo u cijelosti:

" Tijekom jučerašnjeg i današnjeg dana zaprimili smo brojna pitanja o tome hoće li se uplata sredstava kroz Go Get Funding kampanju „Help us Find Bourbon Rhode Crew“ produživati.

Go Get Funding kampanja imala je unaprijed definirani rok trajanja od 7 dana, kampanja je završena sinoć te više nije moguće vršiti uplate putem iste. Želimo zahvaliti svima koji su se kampanji odazvali, a riječ je o sveukupno 3632 pojedinačne uplate, te o ukupnom iznosu donacija od 90.398,00 eura. Po dovršetku spomenute kampanje, obitelj Miškić više ne prikuplja nikakva sredstva.

U međuvremenu, uz podršku i u suradnji s institucijama i ljudima od struke, tijekom proteklih dana ispitane su sve mogućnosti za organizaciju privatne potrage na Atlantiku. Međutim, zbog velike udaljenosti lokacije same havarije od kopna, privatnu potragu avionima ili brodovima nije moguće organizirati prikupljenim iznosom sredstava. Obitelj Miškić nastavlja komunikaciju s hrvatskim institucijama, kako bi se s njima u suradnji ipak pronašlo rješenje i način da se sredstva iskoriste u željenu svrhu.

Snagu i nadu za dalje pruža spoznaja da se nastavlja satelitsko snimanje koje je omogućila EMSA kao i aktivni monitoring brodova.

Grupa Bourbon Rhode Rescue će i dalje objavljivati nove, relevantne i provjerene informacije o potrazi.

Ograđujemo se od svih novoosnovanih grupa na Facebooku u kojima se spominje havarija broda Bourbon Rhode u bilo kojem kontekstu, i naglašavamo kako one ni na koji način ne predstavljaju niti obitelji Miškić niti administratore ove grupe.

Još jednom molimo za razumijevanje, suosjećanje i obazrivost prema obitelji Miškić koja proživljava najteže dane."

Zbog radova na vodoopskrbnoj mreži večeras će bez vode biti Žuljanska ulica u vremenu od ponoći do 6.00 sati ujutro.

Zbog
radova na vodoopskrbnoj mreži 16. listopada bez vode će biti Ulica Petilovrijenci u vremenu od 8.30 do 10.00 sati te ulice Rožat donji i Na rivi (od samostana do spoja s magistralom) u vremenu od 8.30 do 13.00 sati.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika Postaje granične policije Gruda 33-godišnjak je osumnjičen za kazneno djelo teške krađe.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je 9. listopada ove godine provalio u metalni kontejner na Gornjem Brgatu, koji je u vlasništvu privatnog poduzeća, odakle je otuđio torbicu s gotovo 19 tisuća kuna.

Osumnjičeni je kasno sinoć, uz kaznenu prijavu, predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave dubrovačko-neretvanske.

U povodu Dana kruha i plodova zemlje, u žitnici „Rupe“ će u četvrtak, 17. listopada, od 16 do 18.30 sati biti održana edukativna radionica „ Prehrana otočana na primjeru otoka Korčule“. Na radionici će se pripremati dva jela - samoniklo jestivo bilje, poznato i kao mišanca, parapač ili pazja, te žrnovski makaruni, tradicijsko jelo sela Žrnova na otoku Korčuli.

Snažan znak osobnoga i lokalnoga identiteta nerijetko se krije upravo u hrani. Na radionici će se predstaviti tradicija na suvremeni način, te reinterpretirati tradicijska kuhinja u današnjim uvjetima. Dva odabrana jela predstavljaju svakodnevnu (bilje) i svečarsku (makaruni) prehranu. Polaznici će upoznati jestivo samoniklo bilje kroz izlaganje i razgovor s kustosicom Sani Sardelić iz Gradskog muzeja Korčule, a o tradicijskoj prehrani otočana govorit će viša kustosica Branka Hajdić iz Etnografskog muzeja Dubrovačkih muzeja.

Hrana nije uobičajeni muzejski izložak. Nemoguće ju je čuvati u muzejskim uvjetima i u izvornom obliku teško može biti dijelom stalnog postava. Stoga, Dubrovački muzeji organiziraju edukativne radionice u svrhu očuvanja ovog vida nematerijalne baštine. Mediteranska prehrana je, naime, uvrštena i na UNESCO-ov Reprezentativni popis zaštićene nematerijalne kulturne baštine svijeta.

Tijekom predavanja i radionice, polaznici će moći sudjelovati u pripravljanju navedenih tradicijskih jela, učiti o sortama samoniklog jestivog bilja, kao i degustirati jelo, te sudjelovati u anketiranju u svrhu daljnjih istraživanja tradicijske prehrane.

Na akciji darivanja krvi koja je održana na Babinom Kuku 14. listopada 2019. odazvalo se 38 darivatelja, od kojih je 28 uspješno darovalo krv.
Hvala našim herojima! 
Vaša krv spašava živote!

Page 1 of 1362
Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…