Dubrovnik Insider

Dubrovnik Insider

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Gradonačelnik grada Dubrovnika u zadnji tren opet predlaže odluke kojima se pogoduje maloj grupaciji odabranih, a na štetu građana grada Dubrovnika i života u Gradu. 

Riječ je o Odluci o izmjenama i dopunama Odluke o zakupu javnih površina. Minira se Plan upravljanja stare gradske jezgre te se više od milijarde kuna prometa ostavlja onima koje stručnjaci HDZ-a odaberu, umjesto da doktori znanosti koji rade u multidisciplinarnom timu za izradu Plana upravljanja odrede optimalni plan namjene javnih površina. 

Sve je krenulo donošenjem nove odluke o buci, gdje je gradonačelnik pogodovao nekim ugostiteljima te je usprkos rezultatima provedene ankete vrijeme puštanja glazbe produljio do 00:30, iako se za to vrijeme izjasnilo daleko najmanje građana Grada Dubrovnika, punih 1,2%. Tada je gradonačelnik poručio građanima da nisu sudjelovali u javnom savjetovanju te je zbog toga odluka takva kakva je! 

Ovoga puta, na javno savjetovanje stavljen je Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o zakupu javnih površina. Odluku je najprije definirao i javno objavio – naravno – na sastanku s ugostiteljima. 

Poučeni prethodnom situacijom, građani Dubrovnika su se vrlo aktivno uključili u javno savjetovanje Gradskog kotara Grad, i uz pomoću google formsa ispunili su upitnik te putem Gradskog kotara Grad poslali mišljenja 28 građana na 113 stranica prijedloga. Dali su ruke. 

Eto Gradonačelniče, ispitivanje mišljenja građana se može napraviti i besplatno, a ne za 26000 kuna +PDV javnog novca! 

Na stranicama Grada Dubrovnika objavljeno je Izvješće s rezultatima savjetovanja gdje su poslani naši prijedlozi. 

https://www.dubrovnik.hr/uploads/posts/13411/Izvjesce-o-provedenom-savjetovanju-Nacrt-Odluke- o-izmjenama-i-dopunama-Odluke-o-zakupu-javnih-povrsina.pdf 

Izdvajamo iz izvješća: “29 podnesaka pisano je u obliku ankete koju su građani sami proveli, gdje odgovaraju na ukupno 20 pitanja na temu javnih površina i uglavnom izražavaju nezadovoljstvo stanjem, te protivljenje zaključivanju ugovora do 5 godina, kao i zamrzavanju stanja prije donošenja Plana upravljanja Gradskom jezgrom.” 

I, što se dogodilo s prijedlogom Odluke nakon savjetovanja? 

Ništa! 

Tko god je podnio prijedloge skupa sa brojem i e-mail adresom – nije dobio odgovor! Ništa nije ni uvaženo iako smo svi dali prijedloge i mišljenja kako bi svima bilo bolje! 

Kako bi ova odluka prošla ispod radara, Prijedlog Odluke je naknadno ubačen točka na dnevni red današnje, 26. sjednice Gradskog vijeća. 

Prijedlog je ostao isti unatoč zaključcima provedenog savjetovanja. 

Toliko o demokratskim procedurama i poštivanju glasa građana Dubrovnika. 

Respect the City! 

Predsjednik Gradskog kotara Grad, Dubrovnik, 

Marin Krstulović

Izložba radova korčulanskog umjetnika Alekseja Minakova pod naslovom ''Povratak u budućnost'' otvorit će se u srijedu, 11. prosinca 2019., na trećem katu Znanstvene knjižnice u 17 sati.

Minakovi radovi nastajali su u razdoblju od 30-ak godina, a izložit će se oni na crtežu i papiru rađeni tehnikama starih majstora poput grafitne olovke, srebrenke, tinte, sangvine krede i ugljena. Motivi koji su oslikani su ljudske figure, aktovi, portreti i pejzaži.

Izložba će biti otvorena do 22. prosinca 2019.

Aleksej Nikiforović Minakov (6. siječnja 1941.) rođen je u Korčuli. Majka mu je Korčulanka, otac Rus. Na Odjelu za zidno slikarstvo Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna u Zagrebu diplomirao je 1961., a 1966. godine i na Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu. Od 1976. do 1981. vraća se u Korčulu gdje radi kao profesor likovnog odgoja i povijesti umjetnosti. U Parizu od 1981. proučava stare majstore i njihov način slikavanja i pripreme sredstava: kuhanje ulja, trljanje boja, pravljenje kistova, papira i pastela. Predavao je izradu ručno rađenog papira na fakultetu Paris VIII St. Denis, a 1992. dodijeljena mu je slikarska radionica u Parizu gdje i danas živi i radi.

Douglas parfumerija u Robnoj kući Minčeta je otvorila vrata kupcima u još boljem izdanju.

Novo uređena poslovnica kupcima nudi vrhunsku uslugu uz bogatu ponudu beauty proizvoda popularnih brendova. Novi koncept poslovnice, prvi takve vrste na području Hrvatske, ima jedinstveni koncept izlaganja proizvoda. Tako su proizvodi za njegu kože pristupačniji kupcima za isprobavanje i nisu izloženi na policama, nego na posebnim stolovima gdje su opisani i koraci u beauty rutini, kao i odgovarajući tipovi kože za svaki pojedini proizvod. Uz navedeno, novo uređena parfumerija prostire se na većem prostoru, a u svoju ponudu uvrstila je i brojne nove popularne brendove kao što su The Ordinary, Matis, Dr. Renaud, Dr. Irena Eris, By Terry, Naj Oleari, Xerjoff, ZARKOPERFUME, Percy Nobleman, Leonor Greyl i brojni drugi.

U proteklih 11 godina poslovanja u Hrvatskoj, Douglas parfumerije su se nametnule kao jedno od omiljenih i nezaobilaznih mjesta kvalitetnih proizvoda, vrhunskih brendova i najboljih savjeta u beauty svijetu. Vrijeme blagdana koje se bliži razlog je više za posjetu novo uređenoj Douglas parfumeriji gdje vas očekuje bogata ponuda idealnih poklona s kojima ćete oduševiti vaše voljene.

Za čitatelje Dubrovnik INsidera, Douglas parfumerija pripremila je poklon pakete.

U drugom krugu nagradne igre jednom sretnom dobitniku/ci poklanjamo poklon paket u kojem se nalaze: Dr Irena Eris Tokyo Lift Lifting&Anti-pollution krema, Dr Irena Eris Algorithm Supreme Renewal Advanced serum i Dr Irena Eris Body Art Silky Hands krema za ruke

Potražite na našoj Facebook stranici pravila i zaigrajte s nama nagradnu igru.

Izvlačenje dobitnika 2.kruga nagradne igre je u ponedjeljak 16.prosinca 2019.

 
 
Treći međunarodni otvoreni Božićni turnir u stolnom tenisu održat će se u subotu, 14. prosinca u velikoj dvorani (A)  i maloj  (B) dvorani u Gospinom polju.
Iako se turnir održava tek treću godinu zaredom, za sve ljubitelje stolnog tenisa iz Dubrovnika, Hrvatske, ali i susjednih zemalja postao je tradicija. Podsjetimo, prve godine na turniru je sudjelovalo 160 natjecatelja, dok je druga godina ugostila 206 stolnotenisača iz četiri države-Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.
Očekuje se kako će treća godina nadmašiti prethodnu, a sudjelovanje su najavili brojni klubovi i pojedinci u svim kategorijama, od klinaca i klinceza do veterana.
 
Turnir će službeno biti otvoren u 10 sati prijepodne, i to za najmlađe kategorije, a na otvaranje i ove godine stiže Djed Božićnjak, kao i nezaobilazna maskota dubrovačkog Zimskog festivala-Medo!
 
Dodajmo i kako prvi sastav Stolnoteniskog kluba Libertas Marinkolor u subotu u B dvorani igra posljednji susret jesenjeg dijela sezone u kojem će igrati protiv stolnotenisača Slavonskog Broda. Ovaj meč počinje u 17 sati. 
 
Molimo Vas, da sukladno mogućnostima objavite najavu Božićnog turnira u svojim medijima, kao i da ga popratite. Sve predstavnike medija koji žele popratiti svečano otvaranje molimo da us Sportsku dvoranu u Gospinom polju dođu oko 9 i 45. 

Zbog radova na vodoopskrbnoj mreži 10. prosinca bez vode će biti Neumska ulica u vremenu od 9.00 do 14.00 sati.

Klapa Kaše izvest će kolende i božićne pjesme dubrovačkog kraja i Dalmacije u utorak, 10. prosinca 2019., u Čitaonici Narodne knjižnice Grad s početkom u 19 sati. Ulazak je besplatan.

Radi se o projektu klape Kaše pod nazivom “Kolendo, kolendo, veselo, veselo! –kolende i božićne pjesme dubrovačkog kraja i Dalmacije” koji bi trebao zaokružiti višegodišnji rad na prikupljanju i reanimiranju kolendi i božićnih pjesama juga Hrvatske, kulturne nematerijalne baštine hrvatske pučke proslave blagdana Božića i Nove godine. Sama ideje začela se proučavajući fenomen običaja kolendavanja u samom gradu Dubrovniku i okolici, najbolje opisanog s tradicionalnom kolendom “Dobra večer mi kucamo” koja i danas čitavog Badnjaka odzvanja dubrovačkim ulicama. Sam običaj kolendavanja seže daleko u povijest, a prvi zapisi o tom običaju mogu se naći još u 12.stoljeću.

Kolendavanje i božićno pjevanje, osim glazbene vrijednost, predstavlja i kulturološki fenomen očuvanja jezika, tradicije i običaja koji, nevezano za društvene okolnosti, jednako se odvijaju već stoljećima. Dio materijala (Dubrovačka kolenda, Ralilulela, Tri kralja hodahu – Hvar, Ovdje smo vam dobro došli – Split) sačuvan je u “Južno – slavenskim narodnim popievkama” koje je koncem 19.stoljeća zapisao poznatio melograf i sakupljač narodnog blaga Franjo Ks. Kuhač, dok je ostali materijal prikupljen terenski radom voditelja klape Vicka Dragojevića:

  • napjev “Usred ljute zime bilo” u Čilipima, Konavle izvodi se isključivo tijekom polnočke na Badnjak, te je glazbeni zapis i nastao autentičnim pjevanjem puka
  • napjeva “Djetešce nam se rodilo”, iako poznat diljem Hrvatske, u Župi dubrovačkoj pjeva se na jedinstven način, s melodijom kakva nije poznata u ostatku države
  • napjevi “Oj jabuko, zeleniko” (Osojnik), “Ođe Bog i dobar večer” (Rijeka Dubrovačka) te “Mljetska kolenda” (Mljet) danas su ostali sačuvani u manjim grupama mješta, koji održavaju poznavanje napjeva redovitim okupljanjim u dane blagdana, a sačuvane su audio dokumentiranjem starijih ljudi koji čuvaju način pjevanja
  • napjeva “Ne mislite da smo sami” (Trsteno) specifičan je napjev, rijetko poznata dječja kolenda.
  • Napjevi “Ralilulela” (Zaton), “Orah raste na sred sela” (Ponikve) i “Čestit svitu danak svemu” (Korčula) izvođene su i snimljene od raznih glazbenih tijela, a u ovom projektu radili bi se novi aranžmani istih.

Poštujući davni pjev dubrovačkih gospara i pažljivo osluškujući glazbeno bilo svoga kraja, početkom 2007. u Dubrovniku nastaje klapa Kaše.  Ime dobiva po lukobranu Kaše koji se nalazi ispred stare gradske luke, a simbolizira klapu kao lukobran višeglasnog pjevanja dubrovačkog kraja. Članovi klape su isključivo studenti tako da klapa vrlo brzo dolazi pod okrilje Sveučilišta u Dubrovniku. Iako relativno mlada, klapa Kaše nastupila je na brojnim festivalima diljem Hrvatske i inozemstva.

Uz tri prva mjesta po mišljenju publike (2012., 2014., i 2018.) te prvo mjesto žirija (2012.) na najprestižnije, Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu, klapa postaje jedna od najnagriđivanijih klapa u Hrvatskoj. Klapa je nastupila na festivalima u Perastu, Blatu na Korčuli, Makarskoj, Kaštel Kambelovcu i Opatiji, te na svakom osvojila prva mjesta žirija i publike.

Klapa Kaše, svoj program izvodeći uz tradicionalne instrumente (mandoline, mandolu, gitare, kontrabas, tamburin i flautu), nastupila je i na domaćim festivalima zabavne glazbe: na Splitskom festivalu klapa je samostalno nastupila 2016.godine s pjesmom “Tamo di brnistra cvate”, dok je Večeri dalmatinske šansone u Šibeniku 2015. godine s pjesmom “Petrunjela” osvojila prvo mjesto publike kao i nagrade za najbolji aranžman i za najboljeg debitanta.

Klapa je dosada snimila tri nosača zvuka: “Rego”(2013.), “Tragom Republike” (2014.) te “Tezoro” (2019.).

Okupivši zaboravljene napjeve dubrovačkog kraja klapa Kaše je, uz pratnju autohtonih instrumenata puput lijerice ili lutnje, pokrenula i koncertni program “Tragom Republike”, kojim je uz vrhunsku a cappella  izvedbe prikazala sav sjaj dalmatinske klapske pjesme, zaštićene UNESCO-om.

Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, u suradnji sa svojim Informacijskim centrima Europe Direct, izradilo je brošuru pod nazivom “EU u Hrvatskoj”, u kojoj su predstavljeni najznačajniji projekti iz svih županija u Hrvatskoj, a koji su sufinancirani iz fondova Europske unije. 

Brošura predstavlja 84 projekta iz različitih područja – od prometa i infrastrukture do turizma, zdravstva, zapošljavanja i zaštite okoliša, među kojima su i četiri kapitalna projekta koja se provode u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, i to ‘Razvoj Zračne luke Dubrovnik’, ‘Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom’, ‘Objedinjeni hitni bolnički prijem’ te projekt ‘Ruralna poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija’, ukupno vrijedni skoro pet milijardi kuna.

Regionalna agencija DUNEA, kao regionalni koordinator,  sudjeluje u pripremi i provedbi projekta uspješno povlačeći EU sredstava, te na taj način omogućuje održiv i ravnomjeran razvoj svih dijelova Dubrovačko-neretvanske županije. 

Kroz projekt ‘Razvoj Zračne luke Dubrovnik’ poboljšat će se povezanost izolirane dubrovačke regije s ostatkom Hrvatske i EU te priprema za Schengen, izgradnjom Pelješkog mosta s pristupnim cestama i stonskom obilaznicom osigurat će se trajna povezanost razdvojenih teritorija Republike Hrvatske i krajnjeg juga, te će zahvaljujući projektu biti izgrađeno sveukupno 32,53 km cesta s pripadajućim vijaduktima, mostovima, tunelima, podvožnjacima, odmorištima i vodospremama. 

Uspostavom objedinjenog hitnog bolničkog prijema Opće bolnice Dubrovnik povećat će se dostupnost hitne zdravstvene skrbi pacijentima uz istodobno povećanje njezine kvalitete. Adaptacijom postojeće bolničke zgrade unutar kompleksa bolnice, te nabavom i ugradnjom suvremene opreme očekuje se povećanje dostupnosti zdravstvene skrbi za hitna stanja, optimizacija poslovnog procesa bolnice u zbrinjavanju hitnih stanja te kvalitetnije i brže pružanje hitne medicinske pomoći. 

Zahvaljujući projektu ‘Ruralna poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija’ u Gradu Korčuli obnavlja se vrlo vrijedna palača Ismaeli-Gabrielis u kojoj je smješten Muzej grada Korčule, u Dubrovačkom primorju je obnovljen župni dvor u kojem će se uspostaviti Zavičajna kuća Dubrovačkog primorja, u Smokvici se gradi Muzej zlata i srebra Smokvice, a na Mljetu su već obnovljeni Austrijski put i uspostavljene tematske pješačke staze Babinog Polja. 

Kao članica EU-a, Republika Hrvatska korisnica je sredstava europskih fondova te joj iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova samo za financijsko razdoblje 2014. – 2020. stoji na raspolaganju ukupno 10,676 milijardi eura. Osnovna svrha europske kohezijske politike i Europskih strukturnih i investicijskih fondova jest smanjiti značajne gospodarske, socijalne i regionalne razlike između regija Europske unije. 

Brošuru preuzmite OVDJE.

U osnovnim školama diljem Dubrovačko-neretvanske županije provodi se nacionalni program Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka za 2019. godinu. Riječ je o akciji koja se odvija u više stotina osnovnih škola u Hrvatskoj u organizaciji Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i Ministarstva poljoprivrede.

Tako je 758 prvašića u 25 osnovnih škola kojima je osnivač Dubrovačko-neretvanska županija dobilo staklenku meda hrvatskih pčelara i prigodnu slikovnicu te su na taj način obilježili Dan Svetog Ambrozija, zaštitnika pčelara.
Pri tom su u edukativnom programu namijenjenom shvaćanju važnosti pčela i pčelarstva ne samo za njih malene, nego i za sveukupnu prirodu i bio raznolikost naučili o važnosti meda i njegovog uključivanja u prehranu.

Page 1 of 1470
Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…