Dubrovnik Insider

Dubrovnik Insider

Pošalji e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

- Peteročlana smo obitelj i podstanari smo već trideset i jednu godinu. U obitelji imamo bolesnu curu koja se više puta liječila u OB Dubrovnik, na odjelu psihijatrije i dva puta u psihijatrijskoj klinici Sveti Ivan Zelina, na Jankomiru. I sada se trenutno nalazi na liječenju, jer ima paranoidnu shizofreniu, počinje svoju priču Dubrovkinja Keti Miletić.

Keti kaže kako nemaju sredstava za plaćanje stanarine, pa im prijeti deložacija iz podstanarskog stana. Priznaje kako nisu bili u mogućnosti plaćati ni režije. Selidba iz stana u stan, pogodila je i malodobnu djevojčicu, koja je završila peti razred osnovne škole.

- Pogodilo ju je to, kao i mijenjanje škola svako malo. Stan se nalazi na Montovjerni, a 17. ovog mjeseca moramo iseliti i ne znamo gdje ćemo. Moj nevjenčani suprug Mario Miročević je branitelj, s 1226 dana borbenog sektora. Od Grada i države nikada nije tražio ništa, ali sada i njemu treba psihološka pomoć. Nemamo osobne iskaznice ni prebivalište u rodnom gradu, jer smo odjavljeni sa sadašnje adrese. Gradonačelnik kaže kako nema viška stanova, u koji bi se mogla smjestiti moja obitelj, morat ćemo na ulicu. Kontaktirala sam Centar za socijalnu skrb, Odjel za obrazovanje, sport, socijalnu skrb i civilno društvo Grada Dubrovnika, rečeno mi je da nas mogu smjestiti jedino u hotel Vis. 

Gospođa Miletić kaže kako je i njezino zdravlje ozbiljno narušeno.

- Dvanaest sati dnevno provedem u invalidskim kolicima jer mi je dijagnosticirana kompresivna fraktura kralježnice, imam jake bolove u zglobovima i moram na operativni zahvat. Odstranjena mi je i štitna žlijezda. Molim sve dobre ljude da mi pomognu, da nađemo smještaj jer u suprotnom, ulica će biti naš dom.

Ukoliko netko može i želi pomoći ovoj obitelji, to može učiniti na sljedeći broj računa:

KETI MILETIĆ

HR3823900013506011322/ HPB banka

Kontakt mobitel: 099/789-7221 098/911-8629

 

Mnoge vrste morskih pasa i raža, od kojih su neke kritično ugrožene, redovito se nađu u mnogim mrežama i parangalima. Neadekvatno upravljanje i gotovo nepostojeća evidencija o ulovu svake godine nanose sve veće štete spomenutim vrstama. Uoči Svjetskog dana svjesnosti o morskim psima (14. srpnja) Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) poziva mediteranske zemlje na hitne i konkretne akcije za podizanje svijesti među ribarima, oštrije sustave kontrole kao i osiguravanje pravilnog izvještavanja o izlovu morskih pasa i raža.

U sklopu projekta M.E.C.O. građani znanstvenici podijelili su na društvenim mrežama veliki broj fotografija i videozapisa snimljenih posljednjih nekoliko godina u Italiji, Španjolskoj, Francuskoj, Grčkoj, Hrvatskoj, Cipru, Turskoj, Tunisu, Libiji, Alžiru i Maroku. Evidencije ukazuju na nezakonit, neprijavljen i neregulirani ulov koji ugrožava mnoge zaštićene vrste, uključujući sklatove i bijele psine kojima prijeti izumiranje. U nekim slučajevima, morski psi su dospjeli u lokalne ribarnice gdje se prodaju kao riba sabljarka ili druge komercijalno vrijedne vrste. Nezakoniti ulovi goluba uhana prijavljeni su u Alžiru, Libiji, Turskoj i Španjolskoj, dok kritično ugrožene bijela psina, kučak i čukovi dospijevaju na tržišta Maroka, Tunisa, Italije i Francuske. Ulov manje poznatih, ali kritično ugroženih vrsta kao što su leptirice prijavljene su u Grčkoj, Španjolskoj, Libiji i Turskoj. Čukovi se mogu naći i na hrvatskom tržištu, ali službenih podataka u njihovom ulovu nema.

– U WWF-u smo upoznati s problemom nezakonitog, neprijavljenog i nereguliranog ulova morskih pasa i raža. Ovi dodatni dokazi potvrđuju da je to slučaj na gotovo cijelom Sredozemlju. Postoje zakoni koji štite morske pse i raže, međutim ti se zakoni kontinuirano krše, a sankcije su male ili nikakve. S druge strane, izumiranje samo jednog od ovih predatora imalo bi velike posljedice za cijeli morski ekosustav – rekla je Simone Niedermueller, voditeljica u WWF-ovoj mediteranskoj morskoj inicijativi.

Sredozemno more je žarište raznolikosti morskih pasa i raža. Više od 80 različitih vrsta živi u njegovim vodama od čega je više od polovice je ugroženo, a neke vrste su pred izumiranjem. Unatoč zakonima koji zabranjuju ulov zaštićenih vrsta morskih pasa i raža, konotrole su vrlo slabe. Propisi postoje, međutim, preblagi su, ne implementiraju se ili se pak ingoriraju na nacionalnim razinama. Kao rezultat takvog neodgovornog skrbništva morski psi i raže ilegalno se love ili se pak ulov ne evidentira, zbog čega je nemoguće pratiti stanje i zaštititi vrste.

WWF djeluje u cijelom Sredozemlju gdje surađuje s raznim dionicima, od ribara do vlada, kako bi povećali razinu svijesti o ovim ugroženim vrstama te razvili nove strategije za izbjegavanje neželjnog ulova. Istovremeno se zalažemo da vlade pojačaju kontrolu nad nezakonitim aktivnostima i da upravljaju ciljanim vrstama kao što su morski psi na održivi način. Kritična staništa, poput mrijestilišta i hranilišta, također treba hitno zaštititi od destruktivnih aktivnosti.

– Do danas, nijedna mediteranska država nije u potpunosti izradila svoj nacionalni plan za očuvanje, upravljanje i dugoročnu održivo upravljanje morskim psima i ražama. U Hrvatskoj se morski psi i raže uglavnom love kao neželjeni ulov te se to ne evidentira, što je veliki problem. Mnoge vrste su pred izumiranjem i ne budemo li pametno o njima skrbili dovest ćemo cijeli morski sustav u opasnost, a time i ljude koji žive od mora. Ne možemo više čekati – zaključio je Patrik Krstinić iz WWF Adrije.

IZVOR: morski.hr

Njemački turisti nedavno su na Krku doživjeli poprilično neugodno iskustvo. Kako piše portal Fenix-magazin.de, jedan je Nijemac u subotu ostao neugodno iznenađen kada je u mjenjačnici za 100 eura dobio svega 610 kuna. Inače, prema podacima Hrvatske narodne banke, tečaj Eura u subotu je bio 7,5.

Zatečeni čovjek novinaru spomenutog portala ustupio je potvrdu, a u razgovoru s turistima novinar je doznao kako se sličan slučaj nedavno dogodio u Rijeci.

“Vidio sam kako su u jednoj  mjenjačnici jednom njemačkom dječaku promijenili 200 eura po tečaju od 6,1 kuna. Nisam to mogao prešutjeti  te se na kraju i posvađao s djelatnikom mjenjačnice. Naravno, ništa se nije dogodilo, dječakovi roditelji koji su bili u blizini su ostali šokirani kad sam im rekao što se dogodilo. No, nije bilo pomoći”, ispričao je jedan Hrvat za magazin.


Ovakve stvari zaisgurno će baciti lošu sliku na hrvatski turizam u Njemačkoj, konstatira magazin, jer kako kažu, tursti će sigurno svojim prijateljima, ali i medijima u Njemačkoj ispričati svoja ne baš dobra iskustva koja su doživjeli u našoj zemlji.

dnevno.hr

Prema informacijama N1, ovo bi mogao biti novi sastav i izgled Vlade Andreja Plenkovića.

Spojit će se Ministarstvo gospodarstva te Ministarstvo energetike i zaštite okoliša, na čijem čelu će biti Tomislav Ćorić, dosadašnji ministar energetike i očito čovjek od velikog povjerenja Andreja Plenkovića.

Udruga znanstvenika oko klime već je uputila apel i neslaganje oko pripajanja zaštite okoliša i klime gospodarstvu.

Dosadašnji ministar gospodarstva, Darko Horvat, vrlo vjerojatno gubi funkciju ministra.

Ministarstvo turizma sigurno će se pripojiti, vrlo vjerojatno Ministarstvu kulture, na čijem čelu bi onda bila Nina Obuljen Koržinek. Gari Cappelli tako bi trebao ostati bez sljedećeg ministarskog mandata u Vladi.

Iznenađenje je i što će se ići u spajanje Ministarstva graditeljstva i državne imovine, Mario Banožić ostao bi ministar, no o svemu se još razmišlja.

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku razdvojit će se na dva dijela, a moguće i tri.

Vili Beroš, koji ostaje ministar zdravstva, preuzet će segment socijalnih politika, a obitelji i demografijom bavit će se Josip Aladrović, koji ostaje na čelu Ministarstva rada.

Ono oko čega postoje najveće dileme su ministarsvo obrane i branitelja, Tomo Medved ostao bi ministar, no već su se javile udruge koje ne smatraju to dobrim rješenjem, a u Vladi bi ostanak ova dva ministarstva heterogenima prezentirali kroz proračun i isplativost, modernizaciju i slično.

Velike su dvojbe i s Ministarstvom uprave i Ministarstvom pravosuđa. Ivan Malenica ostaje ministar, ali još nije usuglašeno hoće li do spajanja doći.

Zdravko Marić, Davor Božinović, Oleg Butković ostaju svaki na svojoj funkciji. Marija Vučković ostaje ministrica poljoprivrede, Marka Pavića u Vladi pak neki ne vide kao i budućeg ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Razmišlja se stoga o Nikolini Brnjac ili Nataši Tramišak na toj funkciji.

Prema trenutnoj računici, Gordan Grlić Radman ostaje ministar vanjskih poslova.

No, upitno je tko će postati novi ministar ili ministrica obrazovanja. Kako doznajemo, razmišlja se i o akademskim zajednicama, a u budućnosti bi se tom ministarstvu moglo pripojiti i segment mladih iz Ministarstva demografije.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 5 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o 3 mlađe muške osobe i jednoj muškoj osobi srednjih godina koji su nastanjeni u Župi dubrovačkoj, te jednoj mlađoj muškoj osobi s boravištem u Pločama. Svima su simptomi blagi, a epidemiološka obrada je u tijeku. 

Ukupno je hospitalizirano 6 osoba u OB Dubrovnik. Od početka pandemije na analizu je poslano 4653 uzorka.

U samoizolaciji se nalazi 162 osobe, a u posljednja 24 sata nije utvrđeno kršenje mjere samoizlacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 40 slučaja kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Zavičajna kuća Dubrovačkog primorja u Slanome ponovno je otvorena za sve posjetitelje, a tom prilikom obišao ju je župan Nikola Dobroslavić s načelnikom Općine Dubrovačko primorje Nikolom Knežićem i ravnateljicom Regionalne agencije DUNEA Melanijom Milić.

Smještena u bivšem ruševnom župnom dvoru, Zavičajna kuća Dubrovačkog primorja prvi je veliki infrastrukturni objekt proizašao iz projekta ‘Ruralna poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija’. Iako svečano otvorena tik pred festu Sv. Vlaha, zaštitnika Dubrovnika ali i Slanoga, zbog pandemije koronavirusa nakratko je zatvorila svoja vrata. Uz Dubrovačko-neretvansku županiju kao nositelja projekta, i Regionalnu agenciju DUNEA koja operativno provodi projekt, sudjeluje još 10 partnera u kreiranju kulturne i etnografske ponude pod zajedničkim brendom naziva Putevima prošlosti.

‘Ovaj projekt pridonosi valorizaciji i očuvanju kulturne baštine, ali isto tako povezuje kulturnu baštinu s turizmom i time dodatno obogaćuje našu destinaciju’, istaknuo je župan Dobroslavić tijekom obilaska. Posebno se osvrnuo na izložbeni postav sačinjen od narodnih nošnji, primorskog nakita, oružja te maketa brodova.

‘Ovdje se nalazi sve ono što je značilo kulturnu sastavnicu života u Dubrovačkom primorju i treba pohvaliti sve one koji su na tome radili, posebno udruga DEŠA – podružnica Slano koja je vrijedno, zajedno s ostalima, prikupljala sve artefakte koji su sad izloženi ovdje u Zavičajnoj kući za sve naše posjetitelje i vjerno svjedoče o životu u Dubrovačkom primorju’, zaključio je župan Nikola Dobroslavić.

Općina Dubrovačko primorje odradila je ovaj dio projekta rekonstrukcije vrijedan 8 milijuna kuna, a s obnavljanjem i zahtjevnim građevinskim radovima krenulo se krajem 2018. godine. ‘Dubrovačko primorje ima izrazito bogatu kulturnu baštinu koja dosad nije bila prezentirana na pravi način i sad smo, uz Zavičajnu kuću i otprije obnovljeni Knežev dvor, stavili točku na i. Napokon imamo kompletan pregled povijesti ovoga kraja’, poručio je načelnik Nikola Knežić osvrnuvši se i na moderan pristup

‘Osim izloženih artefakata, današnjim posjetiteljima se kroz interaktivni pristup i multimedijalne platforme nudi drugačiji doživljaj vrijedne baštine’, naglasio je načelnik. Tako je kroz projekt, Hrvatski restauratorski zavod napravio interaktivnu prezentaciju i mobilnu aplikaciju za oltar Poklonstva Sv. Jeronima u Slanome koja je sad dio stalnog postava Zavičajne kuće.

Ravnateljica Milić ovom prilikom je još jednom istaknula da projekt čine ljudi. ‘Nadam se da će ovo mjesto gdje danas stojimo služiti kao centar kulturnog okupljanja, ne samo Dubrovačkog primorja već i šire zajednice i da će zaživjeti u punom smislu te riječi. Također, uz Zavičajnu kuću koja je već otvorena, radi se još na dva velika infrastrukturna objekta, Gradskom muzeju Korčula koji je u tijeku rekonstrukcije i opremanja, te izgradnja Muzeja zlata i srebra u Smokvici koja je pri svome kraju’, poručila je ravnateljica Milić.

Kroz projekt je, uz izložbene prostore u prizemlju, na prvom katu uređena dvorana za predavanja, kulturne i znanstvene skupove kao i ostale manifestacije značajne za mjesto dok se na drugom katu smjestila multifunkcijska dvorana opremljena multimedijskom opremom, a koristiti će se u kulturne i edukativne svrhe, radionice i predavanja.

Uz Dubrovačko-neretvansku županiju, Regionalnu agenciju DUNEA i Općinu Dubrovačko primorje, na projektu sudjeluju i Korčulanska razvojna agencija KORA, Sveučilište u Dubrovniku, Hrvatski restauratorski zavod, Turistička zajednica Dubrovačko-neretvanske županije, Općina Smokvica, Grad Korčula, Općina Mljet, Obrt za restauriranje namještaja Depolo te Dominium travel. Ukupna vrijednost projekta je 33.872.704,57 kuna, od čega su bespovratna sredstva 27.748.345,48 kuna. Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a provodi se kroz Operativni program konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Zavičajna kuća Dubrovačkog primorja otvorena je od ponedjeljka do petka u vremenu od 08:00 do 12:00 i od 16:00 do 20:00. Subotom, nedjeljom i blagdanima Zavičajna kuća bit će otvorena od 16:00 do 20:00, a ulaz je do daljnjega slobodan.

Turistička zajednica općine Ston  predstavila je nove  video spotove s  kojim nastavlja svoju kampanju #We live it .You will love it! Visit Ston ☺ , kreirana  s ciljem stvaranja jedinstvene promocije bogate ponude Stona i poluotoka Pelješca, podsjećajući ljubitelje putovanja koliko je turistička ponuda Stona i okolice kvalitetna ,raznolika i atraktivna.

S ciljem promocije Stona kao idealne destinacije za  turizam u novo nastaloj situaciji , Turistička zajednica općine Ston izrađivati će i dalje video spotove  prezentirajući  bogatu turističku ponudu općine, čija raznolikost i ljepota netaknute prirode privlače sve veći broj turista koji žele pobjeći od urbanog  načina života te uživati u odmoru uz poštivanje fizičke distance. 

Za doživjeti šetnju među najdužim zidinama na svijetu, okusiti sol iz najstarije aktivne solane u Europi, kušati najukusnije kamenice na planeti, nazdraviti životu proslavljenim vinima, plivati u čistom tirkiznom moru i odlično se zabaviti ne trebate ići u više različitih destinacija.

 Doživite ih sve na poluotoku Pelješcu!

Nakon što je prošle godine financiranje udžbenika za sve učenike osnovnih škola preuzelo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a što je radnije financirao Grad, i ove će godine Grad Dubrovnik za učenike čiji roditelji imaju prebivalište na području Grada osigurati besplatne obrazovne materijale poput radnih bilježnica, tehničkih kutija i likovnih mapa. Na ovaj način i u uvjetima otežanog poslovanja Grad Dubrovnik financijski olakšava roditeljima pripremu za početak nove školske godine.

Grad je tako pokrenuo otvorene postupke javne nabave za nabavku udžbenika te za nabavku radnih materijala za osnovne škole na području grada Dubrovnika. Po okončanju postupka udžbenici i obrazovni materijali bit će isporučeni školama, a učenici će u tjednu prije početka nastave biti pozvani osobno iz preuzeti.

Pravo na obrazovne materijale ostvaruju učenici od 1. do 8. razreda osnovne škole čiji roditelji imaju prebivalište na području Grada Dubrovnika, što je regulirano Pravilnikom o financiranju obrazovnih materijala. Ove troškove financira Grad Dubrovnik, a Grad u ime škola provodi postupak javne nabave. Nabava je procijenjena na 1.330.000,00 kuna (bez PDV-a).

Grad Dubrovnik u ime škola provodi i postupak javne nabave za udžbenike za učenike od 1. do 8. razreda, a ove troškove, procijenjene na 1.520.000,00 kuna (bez PDV-a), snosi Ministarstvo znanosti i obrazovanja sukladno Zakonu o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima.

Stranica 1 od 1903
Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…