Dubrovnik Insider

Dubrovnik Insider

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

"VALJDA ĆE SE (I) NAS PITATI!?!
Počeli su se u medijima pojavljivati prijedlozi o tome koje ime dati Pelješkom mostu. Valjda će se o tome pitati one koji su Pelješki most izborili, a to je Dubrovačko-neretvanska županija i Vlada Andreja Plenkovića koja ga napokon gradi. Uostalom nema žurbe za imenom, svi most već znaju kao "Pelješki most"."  - napisao je Župan Nikola Dobroslavić na svom Facebook profilu.

 

Zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić sudjelovala je u četvrtak u Lazaretima u programu Dana kreativnih/kulturnih industrija.

U sklopu programa 6. DKKI zamjenica Tepšić održala je prezentaciju do sada održanih programa i aktivnosti koje su ustanove u kulturi, brojne udruge i pojedinci, dubrovačke škole i vrtići, sportska društva, privredni subjekti i drugi priredili u sklopu cjelogodišnjeg obilježavanja Orlandove godine.

Najavila je pritom i događanja koja slijede do kraja godine, prvenstveno završni koncert Orlandove godine koji će Dubrovački simfonijski orkestar prirediti 15. prosinca u Kazalištu Matina Držića. Podsjetila je i da su građanima svakog petka od 17 sati sve do 4. siječnja 2020. dostupna besplatna stručna vodstva kroz izložbu „Orlando – simbol slobode“, središnju izložbu Dubrovačkih muzeja u Orlandovoj godini. 

Podsjetimo, tijekom 2019. održano je više od 50 različitih programa, od toga po 10 izložbi i koncerata, šest radionica, četiri predstave, tri stručna predavanja. Tiskane su dvije slikovnice, zbirka pjesama i strip. Posebno značajno, u Orlandovoj godini započeo je i monitoring oštećenja na stupu, prvi korak u predstojećoj obnovi. 

Ovom prigodom održana je i premijera kratkog animiranog filma "Orlando sanja". Kratki eksperimentalni animirani film autora Davora i Nore Mojaš, Žarka Dragojević i Made Milićević realiziran je u produkciji Audiovizualnog centra Dubrovnika uz potporu Grada Dubrovnika povodom 600. obljetnice od podizanja Orlandovog stupa.

Povodom međunarodnog mjeseca borbe protiv ovisnosti, udruga Sigurnost u prometu, organizira veliku javnu tribinu pod nazivom BIRAM ŽIVOT!
Ista se provodi u sklopu projekta "Nisi sam, ima nas još" koji se provodi na području Dubrovačko - neretvanske županije protiv među vršnjačkog nasilja i nasilja među djecom!
Navedena tribina će se održati na sami Svjetski dan borbe protiv zlostavljanja djece 19.11. s početkom u 10 sati, veliki amfiteatar Sveučilišta u Dubrovniku, Branitelja Dubrovnika (kampus).
Na tribini će kao sudionici govoriti predstavnici Zavoda za javno zdravstvo DNŽ, prof. dr.sc Marin Ćorluka sa Sveučilišta u Mostaru, koji će izlagati na temu utjecaja sporta na prevenciju ovisnosti, gđa. Marija Njavro o utjecaju medija na prevenciju ovisnosti te kao posebni gost ravnateljica i utemeljiteljica Zajednice Susret iz Zagreba, gđa. Bernardica Juretić.

Mihail Litvak je poznati ruski liječnik, psihoterapeut i jedan od najpriznatijih psihologa na svjetskoj razini. Njegove mudre izreke inspiracija su mnogima

1. Bolje je komunicirati s dobrom knjigom nego s praznim čovjekom.

2. Mašta je glas naših sposobnosti. Ja, recimo, maštam da pjevam u operi, a nemam ni dobar glas niti sluh, i sigurno neću dospjeti u operu. Ali, kada maštam o nečemu što je više usklađeno s mojim sposobnostima, brzo ću ostvariti svoje snove. 

3. Želite li nekome nešto dokazati, to znači da živite za tog čovjeka. Kada živite za sebe, tada nikome ništa ne morate dokazivati.

4. Sreća je zapravo nusprodukt dobro organiziranog djelovanja.

5. Ne jurcajte za srećom i pronaći ćete mjesto gdje se ona nalazi - sreća će naći vas. Mogu spomenuti jedno mjesto gdje se ona nalazi, a to je u vama samima. Put do tamo je maksimalan razvoj vaših sposobnosti.

6. Radost dijelite i s prijateljima i s neprijateljima. Prijatelji će se radovati zajedno sa vama, a neprijatelja će to uznemiriti.

7. Nemogućnost osobnog rasta je jedini valjani razlog da s nekime prekinete vezu ili date otkaz na poslu.

8. Iako je s prijateljima ugodno razgovarati, s neprijateljima je korisno.

9. Postignite uspjeh i sve uvrede će proći.

10. Želite li upoznati svojeg najvećeg neprijatelja, pogledajte se u ogledalo. Kada se s njim suočite, sve ostale će biti lako pobijediti.

24 sata

Slobodan Prosperov Novak zatvorio je književnom večeri manifestaciju Mjesec hrvatske knjige u Dubrovačkim knjižnicama, 15. studenoga, i tako obilježio pet desetljeća svog književnog rada uz moderatora predavanja Sebastijana Vukosavića.

   

U godini u kojoj je Prosperov Novak objavio čitav niz svojih novih knjiga i izdanja, književnik  je izrazio kako je ‘počašćen’ pozivom Dubrovačkih knjižnica u mjesecu kada se ‘slavi knjiga’, u Gradu gdje je proživio djetinjstvo i mladost i u Gradu kojem je posvetio najveći dio svojih djela, a uz to se poklopila i obljetnica njegova književnog rada.

 

Govoreći o knjizi ‘’Pisac i vlast’’, poetici Marina Držića koja je prvi put predstavljena u Gradu, Prosperov Novak rekao je kako je ovo treće dopunjeno izdanje, knjigu je napisao u Rimu 1984. i to je bio početak njegova pisanja o Držiću.

 

- Od 1984. o Držiću se nije dogodilo značajnijih pomaka, ali dogodila se ljubomora da oni koji se bave Držićem će nas, koji smo stvorili neki pomak, pokušati umanjiti time što će dodati još deset različitih priloga. Žalosno je kad sam napisao knjigu o Držiću ona je imala recenzija otprilike koliko vas ima u dvorani,  a kad sam napisao ovu zadnju knjigu nije bilo ni jedne recenzije. Kad sam objavio svoju prvu knjigu s 24 godine ‘Dubrovački eseji i zapisi’ bilo je normalno da ona u tadašnjoj Hrvatskoj ima 14 – 15 recenzija, danas ova knjiga ‘Pisac i vlast’ ima nakladu u Školskoj knjizi u 300 primjeraka, a ‘84. je imala pet tisuća. To je strašno – istaknuo je.

 

Za tri knjige posvećene Hrvatskoj književnosti srednjeg vijeka koje su se nedavno pojavile kao prve u velikoj kolekciji pod naslovom ‘’Kanonski korpus hrvatske književnosti, kulturne povijesti, filozofije i znanosti’’, Prosperov Novak je slikovito dočarao da se radi o ‘jednoj velikoj bačvi’ za koju se može reći da je to ‘onaj sustav humanističkih znanja’ koji bi trebao biti dio opće kulture svakoga čovjeka u ovoj zemlji. Naglasio je kako je ‘ideja izbacivanja lektira’ suprotna humanističkom obrazovanju i oni ovim sveskom od 51 knjige, koji sadrži prijevode, knjige o renesansi, o baroku, izborne tekstove proze i drame, i još puno toga, pokušavaju sve staviti u tekstualni okvir budućih, obrazovnih reformi. Kaže kako se jedan dan neće moći reći ‘ mi to nemamo’, jer to su’ veliki narodi’ napravili u  50-im i 60-im godinama prošloga stoljeća.

Pred sam dolazak u Dubrovnik, Novaku je u Splitu objavljena monografija ‘’Sveti Jeronim Dalmatinac. Život i djela’’ što je svojevrsna najava 1600. obljetnice ovoga velikog čovjeka koja će se proslaviti u čitavom svijetu, a naročito svečano u njegovoj domovini Hrvatskoj. Autor ističe kako je 'dobro predvidjeti neke stvari', a on je malo prije drugih shvatio da treba što prije napraviti tu knjigu. Knjiga je nastala  zato što ju je od Prosperova Novaka naručio splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, jer kako autor kaže 'nije baš uobičajeno da političari pokazuju interes za pisce', a još kao desetogodišnjak u obiteljskom domu je našao i pročitao 'dječju' knjižicu Velimira Deželića ml. o životu svetoga Jeronima Dalmatinca, pa je tako svetac postao njegov omiljeni književni lik.

Uz to ovih dana ušla je u tisak nova Novakova knjiga ‘’Vlado Gotovac.  Život i djelo’’, a već mu je dva mjeseca kod slavnog bečkog izdavača Hollitzer  monografija na engleskom jeziku koju je napisao u suradnji s Viktorijom Franić Tomić i Enniom Stipčevićem, a koja se bavi  utjecajima venecijanske opere na dramsku književnost Dubrovnika u XVII.  i XVIII  stoljeća.  

 

Ovim predavanjem završio je program Mjeseca hrvatske knjige u Dubrovačkim knjižnicama koji je počeo 15. listopada.

Povišena mutnoća vode još uvijek je prisutna u dijelovima vodovodne mreže Palate te mreži Šumeta i stoga voda na području Orašca, Gornjih sela, Elafita i Šumeta nije za piće.

Pregledom terena utvrđeno je kako je mutnoća na izvorištu i u vodovodnoj mreži Zavrelja unutar dozvoljenih vrijednosti i može se koristiti za piće.

U suradnji s JVP Dubrovački vatrogasci Vodovod Dubrovnik organizirao je opskrbu pitkom vodom cisternom za danas prema sljedećem rasporedu:

CISTERNA 1
14.00 do 14.45 sati ŠUMET (IZA CRKVE)
15.00 do 16.00 sati GROMAČA (KOD VRTIĆA)
16.10 do 17.00 sati KLIŠEVO (KOD CRKVE)
17.10 do 18.00 sati ORAŠAC (DVD ORAŠAC)

Mutnoća vode u ostalim dijelovima vodovodne mreže pod nadzorom Vodovoda Dubrovnik je sukladna Zakonu o vodi.
Kontrola i dezinfekcija obavljaju se redovito, a o svim promjenama Vodovod će pravodobno obavijestiti javnost.

Grad Dubrovnik osigurao je 50.000 kuna za opremanje stana za pedijatricu koja će u Dubrovniku raditi u novoj pedijatrijskoj ambulanti u Mokošici. Ključeve stana u vlasništvu Grada dubrovački gradonačelnik Mato Franković, zajedno s pročelnicima Zdenkom Medovićem i Marijetom Hladilo, predao je ravnatelju Doma zdravlja Dubrovnik Branku Bazdanu, koji će ovaj stan ustupiti na korištenje pedijatrici.

Grad je tako, uz to što je adaptirao, uredio i opremio ambulantu za djecu u Mokošici, ujedno osigurao i opremio stan za doktoricu te za nju i medicinsku sestru osigurao i plaću za prvih godinu dana.

Iako nema zakonsku obvezu Grad Dubrovnik izdvaja značajna proračunska sredstva za zdravstvenu skrb sugrađana te pomaže rad Opće bolnice Dubrovnik i drugih zdravstvenih ustanova. Mladi roditelji su već ranije iskazali potrebu za još jednim pedijatrom na dubrovačkom području, a na ovaj način Grad je osigurao sve potrebne preduvjete.

Pelješki most koji će konačno povezati sve dijelove teritorija Republike Hrvatske, zvat će se Most Fausta Vrančića, ukoliko bude prihvaćena inicijativa koju je, doznajemo, podržala Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti. Taj, za Hrvatsku povijesno važni most, s raspon od 2400 metara drugi ovješeni most u Europi, bit će dovršen 2022. godine, a do tada će biti donijeta i odluka o njegovom imenu.

Do sada je neslužbeno bio aktualan prijedlog da dobije ime Most Marka Pola, međutim pojavila se nova inicijativa koju je podržao HAZU. Prema tom prijedlogu Pelješki most bi trebao dobiti ime hrvatskog srednjovjekovnog genija, Šibenčanina Fausta Vrančića koji je u svom epohalnom djelu "Novi strojevi" još krajem 16. stoljeća, između ostaloga, predvidio i tehniku gradnje ovješenih mostova, upravo onakvu kakva se primjenjuje na Pelješkom mostu.

Prijedlog da Pelješki most dobije ime Fausta Vrančića, toliko je dobar, svrhovit, razložan i opravdan da ga je gotovo suvišno obrazlagati i elaborirati. Bio bi to pun pogodak, a Pelješki most bi postao istinski nacionalni ponos u svakom pogledu jer bi, osim razdvojenih dijelova Hrvatske, povezivao njenu slavnu prošlost i budućnost u kojoj će upravo on imati veliku i značajnu ulogu.

Inicijativa da Pelješki most dobije ime Fausta Vrančića, uslijedile je nakon odbijanja prijedloga da Zračna luka u Splitu dobije ime Fausta Vrančića koje je podržala Hrvatska akademija tehničkih znanosti. Taj prijedlog nije naišao na osobitu podršku u Šibeniku, rodnom gradu Fausta Vrančića, kao ni u Splitu koji se, kako doznajemo, priklonio drugom prijedlogu i izgledno je da bi splitska zračna luka mogla dobiti ime Ivana Meštrovića.

Službeni prijedlog da se Pelješki most nazove imenom Fausta Vrančića, još nije stigao do Šibenika, ali se očekuje da će biti podržan te da će u konačnici Pelješki most, jedan od najvažnijih građevinskih poduhvata u hrvatskoj povijesti, nositi ime Faust Vrančić (Šibenik, 1. siječnja 1551. – Venecija, 20. siječnja 1617.), hrvatskog polihistorika, jezikoslovca, izumitelja, diplomata, inženjera, biskupa, jednog od najznačajnijih Hrvata svih vremena, donosi Šibenik News.

Page 1 of 1429
Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…