Dubrovnik Insider

Dubrovnik Insider

Pošalji e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Zbog radova na vodoopskrbnoj mreži 13. srpnja bez vode će biti dio Ulice Iva Dulčića (od kućnog broja 1 do broja 15) i dio Ulice kardinala Stepinca (od Ulice Iva Dulčića do Primorske ulice) u vremenu od 8.00 do 10.00 sati te, zbog prespajanja na privremeni cjevovod radi izgradnje sustava vodoopskrbe i odvodnje na glavici Mokošice, dio potrošača na Putu od Osojnika u vremenu od 8.30 do 15.00 sati.

Beroš kaže da je korona promijenila dosadašnji način života i ponašanja u javnom prostoru, ali i natjerala sve nas da se prilagođavamo novonastalim uvjetima.

Ministar zdravstva Vili Beroš potpuno je promijenio retoriku pa naglašava da iako smo u nikad goroj situaciji s koronavirusom, nikakvih restriktivnih mjera neće biti.

Barem ne onih koje su vrijedile u trenucima prije dva mjeseca, kad smo imali po dvadesetak novih zaraza.

“Novog zatvaranja ne bi smjelo niti trebalo biti, jer to ekonomija nijedne zemlje ne može preživjeti na duže vrijeme, ali ukoliko se pojave žarišta zaraze, njih bismo mogli uspješno lokalizirati”, rekao je Beroš za Novi list.

Napominje da se pridržavanjem mjera samozaštite, izbjegavanjem izravnih fizičkih kontakata s nepoznatima, održavanje distance, higijenskih mjera osoba i prostora, nošenjem zaštitnih maski u javnom prometu… može smanjiti opasnost od širenja zaraze.

Beroš kaže da je korona promijenila dosadašnji način života i ponašanja u javnom prostoru, ali i natjerala sve nas da se prilagođavamo novonastalim uvjetima.

Prokomentirao je i mogućnost zabrane skupova većih od 1000 ljudi te rekao da svaki dan prate situaciju i preporučuju mjere kojima je cilj zaštititi zdravlje ljudi, a opet omogućiti, koliko god je to moguće u novonastalim okolnostima, održavati životne i radne aktivnosti stanovništva.

“Podsjetio bih kako su naši građani u prvim mjesecima epidemije svojim odgovornim ponašanjem doprinijeli sjajnim rezultatima, među najboljima od svih zemalja. Međutim, ohrabreni time, svi smo se malo više opustili nego što je situacija dozvoljavala pa se virus opet počeo širiti i povećao se broj zaraženih i oboljelih.”

poslovni.hr

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Imamo 3 izliječene osobe iz Dubrovnika. Ukupno je hospitalizirano 5 osoba u OB Dubrovnik. Od početka pandemije na analizu je poslano 4613 uzoraka.

U samoizolaciji se nalazi 147 osoba, a u posljednja 24 sata utvrđeno je jedno kršenje mjere samoizlacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 40 slučaja kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić u Dnevniku N1 pojasnio je kako je određen tečaj prema kojem je Hrvatska ušla u Europski tečajni mehanizam (ERM II), svojevrsnu čekaonicu za ulazak u eurozonu, te što to znači za hrvatske građane.

“Taj tečaj je određen jer je upravljački odbor Europske središnje banke usvojio pravilo da će Hrvatska ući u Europski tečajni mehanizam po tečaju na dan 10. srpnja. To je tečaj po kojem se trgovalo na tržištima jučer i po tome je fiksiran”, objasnio je Boris Vujčić i rekao da iznos ne bi trebao biti iznenađenje:

“Ne bi trebao biti iznenađenje, blizu je čuvenom 7,5 koji malo varira. Ušli smo u tečajni mehanizma s nešto malo iznad tog iznosa, ali to su razlike od 10 lipa.”

Naglasio je da ulazak u ERM omogućuje Hrvatskoj snažniju i automatsku potporu Europske središnje banke. Dodao je da krizu već proživljavamo:

“Prava kriza je tu, imali smo već sad izuzetno snažan pad BDP-a u travnju i svibnju za vrijeme karantene. Vidimo posljedice na turističku sezonu i to će sigurno doprinijeti snažnom padu BDP-a. Ako se stvari budu razvijale prema prognozama i dođe do povratka u normalu, iduće godine ćemo vidjeti veliki rast BDP-a. Nećemo dostići razinu iz 2019. prije 2022. Ova kriza je za deset posto smanjila standard, BDP, i ukrala je dio rasta koji bi se dogodio bez nje. Kad se oporavimo, nećemo doseći putanju rasta kakva bi bila bez krize.”

Što se tiče tečajne politike i što to znači za hrvatske građane Vujčić je rekao:

“Neće se ništa promijeniti u odnosu na ovu tečajnu politiku koju je HNB vodio. Održavat ćemo tečaj u rasponu kao do sada, bit će stabilan. Koji će biti točno tečaj po kojem ćemo ući u eurozonu i po kojem će se sve konvertirati, nije moguće reći. Ovo je dobar indikator, ali ne može se reći točno.”

Bit će jedan tečaj po kojem će se sve konvertirati, otkrio je.

dnevno.hr

Marić kaže da smanjenje stopa neće vezati uz početak iduće godine, već će s njime ići odmah te će se učinak tog poteza osjetiti na prvim plaćama nakon što Sabor prihvati zakonske promjene.

Nova će Vlada, kaže Marić, odmah krenuti s dodatnim poreznim rasterećenjima, prije svega smanjenjem poreza na dobit i poreza na dohodak.

Plaće se oporezuju s dvije stope, a izborni program HDZ-a predvidio je smanjivanje stopa poreza na dohodak s 36 na 30 posto i s 24 na 20 posto. Marić kaže da smanjenje stopa neće vezati uz početak iduće godine, već će s njime ići odmah te će se učinak tog poteza osjetiti na prvim plaćama nakon što Sabor prihvati zakonske promjene.

Zaposlenima koji mjesečno zarađuju oko 8000 kuna bruto, odnosno 5700 neto, plaća bi trebala porasti 100 kuna, a ljudima čija je mjesečna bruto plaća oko 15.000 kuna neto bi porastao oko 300 kuna, s 9700 na 10.000 kuna neto, izračunao je Večernji list. Radnicima čija je bruto plaća 5000 kuna smanjenje tih poreznih stopa neće donijeti nikakvu povišicu jer oni ni sad ne plaćaju porez na dohodak. Ministarske i plaće saborskih zastupnika spomenutim smanjenjem poreznih stopa trebale bi porasti 800 kuna.

poslovni.hr

Iznose i da je najviše kartica do sada zatraženo i izdano u Zagrebu, pri čemu važnim napominju da građani mogu slobodno otvoriti račun u banci i zatražiti Cro karticu, kojom mogu plaćati u cijeloj Hrvatskoj i cijele godine.

Hrvatsku turističku “Cro” karticu do 10. srpnja zatražilo je 1675 građana, izdano ih je 1325, a u idućim ih se danima s obzirom na najave očekuje i više, jer se očekuje i porast broja uključenih pružatelja usluga s popustima, ističu iz Ministarstva turizma.

Sve dosadašnje zahtjeve i izdavanje Cro kartica obrađuje Hrvatska poštanska banka (HPB), za sada jedina aktivno uključena od tri banke koje su do sada potpisale sporazum (HPB, Agram banka i POBA), odnosno od sedam koje su se za to prijavile MINT-u na javni poziv.

Ostale banke će se, kako kažu iz MINT-a za Hinu, priključivati sukladno svojim mogućnostima i poslovnim odlukama, dok se poslodavci, obrtnici, samozaposleni, slobodna zanimanja i poljoprivrednici mogu uključiti s uplatom do 2.500 kuna na tu karticu za svoje radnike, ali i sami sebi, što im je i neoporezivo.

Svaka fizička osoba može zatražiti karticu, koristiti je svugdje i cijele godine

S obzirom da se kartice ne izdaju tvrtkama već građanima, bilo da zahtjev predaju u dogovoru s poslodavcima koji su odlučili isplatiti taj neoporezivi dio primitka, ili samostalno, iz MINT-a ne mogu govoriti o tome koje su se tvrtke odlučile isplatiti takvu naknadu svojim zaposlenicima. Navode da kod gotovo svih dosad izdanih kartica uplaćuju poslodavci.

Iznose i da je najviše kartica do sada zatraženo i izdano u Zagrebu, pri čemu važnim napominju da građani mogu slobodno otvoriti račun u banci i zatražiti Cro karticu, kojom mogu plaćati u cijeloj Hrvatskoj i cijele godine.

“Plaćanje usluga Hrvatskom turističkom karticom moguće je u svim ugostiteljskim objektima koji pružaju usluge pripremanja hrane i točenja pića (restorani, kafići, fast food itd.), u svim vrstama smještaja (hoteli, kampovi, pansioni, privatni iznajmljivači itd.) koji prihvaćaju plaćanje putem bankovnih kartica (pos uređaji), za usluge chartera (iznajmljivanje brodova) te za plaćanje ostalih usluga na području RH putem turističkih agencija (paket aranžmani, izleti, itd.)”, naglašavaju iz MINT-a.

Raste broj pružatelja usluga s popustima

Za razliku od drugih, hrvatskom turističkom karticom mogu se ostvariti popusti u ugostiteljstvu i turizmu, koji se očekuju od pružatelja usluga, čiji se broj polako povećava, što pokazuju zasebne web stranice te kartice, na kojima se u zadnjih dan-dva s jednog zadarskog restorana ukupan broj pružatelja usluga s popustima od 10 do 20 posto povećao na osam.

Od toga je sedam u regiji Dalmacija – do 12. srpnja to su dva restorana i kamena kuća za smještaj u Zadru te četiri hotela u Podstrani, Makarskoj, Dubrovniku i Vrane/Pakoštane, a novost je i jedna ponuda u regiji Kontinentalna Hrvatska, hotela u Orahovici.

Pružatelji usluga ne moraju potpisivati nikakav poseban ugovor za Cro karticu, niti se prijavljivati da ju žele prihvaćati. Sami odlučuju koliki će popust dati, a ako žele, svoju ponudu s popustima mogu pokazati na promotivnoj web stranici.

Očekivanja od Cro kartice za ovu godinu zbog koronakrize ipak nisu velika.

“Krenulo se unatoč svemu, sve pružatelje usluga koji se prijave istaknut ćemo na webu kako bi korisnici mogli vidjeti gdje mogu ostvariti najbolje uvjete za potrošnju, i vjerujemo da će ih, kao i kartica, u idućima danima biti više”, zaključuju iz MINT-a.

IZVOR: poslovni.hr

Na splitskim Prokurativama u subotu je počeo jubilarni 60. Splitski festival. Publika je uživala u retrospektivnim izvedbama nekih od najljepših dalmatinskih pjesama.

Voditelji programa bili su Doris Pinčić i Duško Ćurlić, a za mikrofonom su se izmjenjivala brojna poznata imena domaće glazbene scene.

Večer je otvorio Marko Tolja pjesmom Zdenka Runjića “Galeb i ja” koju je u originalu pjevao Oliver Dragojević. Vrhunac retrospektivne večeri bio je trenutak kada su na pozoricu izašli svi izvođači i otpjevali “Nima Splita do Splita”, javlja Dalmacija danas.

Ususret 60. jubilarnom izdanju Splitskog festivala na Rivi i oko Prokurativa vladao je šušur kakvog smo inače navikli gledati u ovo doba godine, no malo je tko poštivao mjere distance, nije bilo ni puno Splićana s maskama na licu. Ipak nakon što je posjetiteljima festivala na samom ulazu izmjerena temperatura sasvim druga slika na Prokurativima. Umjesto dosadašnjih tribina gdje je znalo biti smješteno i do tisuću ljudi ove su godine organizatori stavili stolove na kojima mogu sjediti samo osobe koje se poznaju. Baš kao publika koja je udaljena jedna od drugih takav prizor vlada i na pozornici jer su pjevači, članovi orkestra, prateći vokali i ostali glazbenici na propisanoj distanci, javlja Slobodna Dalmacija.

Na otvaranje Festivala obrušio se pjevač Jacques Houdek, koji je i sam pjevao na Splitskom festivalu.

“Slušam neke vokalne “izvedbe” uživo na Splitskom festivalu. Što reći? NEDOVOLJNO. Sjedi, jedan! Za svakog normalnog i razumnog čovjeka koji sebe naziva PROFESIONALCEM, to je nedopustivo. Ovdje čak ima i nekih jako popularnih mladih pjevača koji doslovno nisu u stanju ni sastati se s partnericom u dvoglasju. HELLO? To su OSNOVE. FUNDAMENTI. BASICS. Na tome se RADI. Ponekad i godinama. Ali ekipica je toliko bahata, da njima “ne treba” da porade na svom pjevanju. Dakle, ljudi, PA GDJE VAM JE BAREM ZRNO OSNOVNE SAMOKRITIČNOSTI? Tako se izložiti javno, blamirati… Ne shvaćam… Svi mi imamo svoje dobre i manje dobre dane, to je sasvim prirodno (i sam bih najradije s Youtubea poskidao neke svoje snimke), ali zaboga, pa neki nivo kod profesionalca nikad ne pada, pa ni kad si bolestan, ni kad si indisponiran… No eto, kao što često kažem; MNOGI IMAJU GLAS, DA, ALI PJEVATI – NE ZNAJU. Neka potraže profesionalnu pomoć. Pod hitno! Evo, ako baš nemaju neko “bolje” rješenje, ja sam im spreman pomoći!  Al’ treba pitati. Pa nije sramota tražiti pomoć”, komentirao je Houdek kvalitetu, ili izostanak kvalitete izvođača jubilarnog i po svemu specifičnog festivala. 

IZVOR: morski.hr

Zadarska policija zaprimila je prijavu protiv iznajmljivača s Pašmana koji je prevario 40-ak ljudi koji su mu uplatili kaparu za ljetovanje u njegovom apartmanu.

– Prijavu smo nedavno zaprimili, predmet je trenutno u radu. Kad budemo imali više informacija, izvijestit ćemo javnost – rekla je za Zadarski.hr glasnogovornica PU Zadarske Ivana Grbin.

Iako iz policije za sada ne mogu govoriti o identitetu iznajmljivača i prevarenih turista, preko Facebooka se javilo 40-ak obitelji koje su rezervirale termin za ljetovanje u istom razdoblju i za to uplatili akontaciju od 500 do dvije tisuće kuna. Nakon toga, iznajmljivač bi im se javio  porukom kako se u njegovoj obitelji pojavila korona virus te kako mora otkazati apartman. Međutim, novac uplaćen za akontaciju nije im vraćao.

Sada je zbog prijevare prijavljen policiji.

IZVOR: morski.hr

Stranica 1 od 1901
Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…